Tuesday 31 October 2023

MASAK LAUK FROZEN UNTUK SEMINGGU

 Akhirnya hari Ahad weekend baru ni  jadi juga saya masak lauk frozen untuk seminggu

Saya mulakan dengan masak Asam Pedas...sebabnya dah terlanjur buat stok cili kisar  HARI AHAD
Kalau masak asam pedas tak kira la ikan atau ayam atau daging...saya memang masukkan lengkuas sebagai..saya suka bau dan rasa lengkuas..Kalau kat kampung dulu-dulu memang mak banyak tanam lengkuas..Ada yang namanya "Lngkuas Kecil"...memang pokoknya lebih kecil dan bau lengkuasnya lebih menyengat..sesesuai digunakan dalam nasi ulam utara...
Sejenis lagi namanya lengkuas besar..Yang ni lengkuas yang biasa kita guna sehari-hari & yang dijual di pasar tu dari jenis 
 "Lengkuas Besar".Pokoknya lebih besar dan tak jauh beza dengan pokok kantan.Kalau batangnya yang masih muda mengandungi umbut seakan tuhau dan  "Umbut Tepus". yang sangat sedap direbus dijadikan ulam...
Buah lengkuas yang masih muda juga sedap dijadikan ulam.Rupa buahnya seakan buah pelaga. Rasanya seperti lengkuas tetapi lebih pedas 


Ikan Pari Harimau...
Nampak kan...corak ya macam cheetah🐆..
Pari ni saya pernah beli dan masak
Bila saya yang tak suka pari pun boleh makan pari harimau ni kerana daginnya lembut dan tiada bau.
Kali ni saya masak Asam Pedas


ASAM PEDAS IKAN PARI HARIMAU


1 keping ikan pari harimau(+-600gm)- potong

1/4 cawan minyak

2 tangkai daun kesum

1 sudu teh garam

1 sudu teh gula

1sudu makan pes asam jawa Adabi +3 cawan air



Bahan Blend:

20 cili kering

1/2 bawang besar

2 bawang putih

2 hiris lengkuas

1 batang serai


1. Panaskan minyak & tumis bahan blend hingga naik minyak

2. Masukkan  ikan & biar hingga 1/2 masak.

3.Masukkan air asam jawa, garam, gula & daun kesum

4.Biar mendidih & pekat.

5. Perlahankan api & masak perlahan 5 minit supaya kuah naik minyak

6.Sesuaikan rasa



Masak pula asam pedas ayam..
Jangan percaya...
Sebab saya lepaskan ayam dan ikan pari dalam kuah yang sama....(jangan tiru adegan ini🤣)


Siap 2 bekas Asam Pedas Pari Harimau & 2 bekas Asam Pedas Ayam.Biar sejuk hilang wap dulu baru tutup dan frozenkan 

Kena la lable ..Kang dah beku kerasa dah tak tau mana asam pedas ikan mana asam pedas ikan..
Saya guna masking tape untuk lable sebab senang nak tanggalkan bila dah makan lauk..Bekas tu kita reuse kan...bekas Tippuware tu pun mahal kemain sekarang...cecah 50sen/pc..takkan nak pakai buang kan...




Jom,masak Kurma Kambing pula...

Kurma Kambing ni favourite anak jantan tu..Bukan saja kambing...asal nama kurma semua dia suka..Ayam,daging,waima kurma telur pun dia suka




Nampak cair sebab masa ni belum letak santan...nak bagi kentang empuk sikit baru letak santan sebab saya pakai santan kotak ja..
Letak kentang bebanyak ..hihihi


Ada 2 kambing slices yang saya dah rebus dan frozenkan sebelum ni.Juga ada dalam 300 gm daging kambing kiub juga saya dah rebus dan frozenkan sebelum ni konon nak masak mee goreng kambing...  
Total semua tu tak sampai sekilo pun...dalam 800 gm ja  kambingnya...

KURMA KAMBING

4 lamb slices / kambing kiub ( 1kg)

2 paket kecil rempah kurma

( saya guna rempah cap 0)

½ ( kotak kecil) santan kara 

4 kentang - belah 4

1 tomato merah - belah 4

2 biji cili merah,cili hijau

1 limau nipis

minyak,gula,garam


Bahan Tumis:

1 bawang holland- mayang

5 bawang putih - ketuk

1 ketul halia muda-racik panjang

1 tangkai daun kari

1 helai pandan

sikit kulit kayu manis,cengkih,pelaga dan bunga lawang


1. Rebus kambing slices/ kiub  hingga empuk( saya rebus malam sebab nak jimatkan masa memasak waktu pagi,)


2. Panaskan ¾ cawan minyak dan masukkan semua bahan tumis hingga harum 


3. Masukkan rempah kurma yang dibancuh dengan 2 cawan air.Masak hingga naik minyak


4. Masukkan,kentang dan  kambing  bersama santan dan air rebusan kambingnya..


5. Bila kentang empuk tambah tomato,cili merah & cili hijau serta perisakan.Perah jus limau nipis untuk seimbangkan rasa.


6. Kecilkan api dann masak perlahan beberapa minit supaya naik minyak.

7. Sesuaikan rasa


Dapat la 3 bekas kurma kambing..
Setiap bekas ada 1 slice + 4 kiub daging kambing & 5 ketul kentang..manakala 1 bekas lagi hanya ada 3 kuib daging kambing dan kentang.Takpa yang tu nanti kalau nak makan  kita rebus telur tambah dalam tu.



Taraaaa......dah siap lauk anak jantan tu untuk seminggu..
Ada yang tak suka buat   lauk frozen.Lebih suka masak segar.
Pada saya pandangan itu ada tidak salah untuk yang memang rajin masak pagi,tengahari dan malam. Tetapi di sudut lain lauk frozen sangat membantu tatkala berdepan dengan pengurusan masa pada waktu pagi...
Lagipun macam saya tiada masalah nak makan lauk frozen kerana hanya untuk anak jantan tu sorang ja...
Dia tak pernah ambil pusing pun lauk fresh dari dapur ,tapaw atau frozen.Yang penting dia gi dapur ada lauk nak dimakan...hihihi
Perkara paling penting sebenarnya,saya takmau anak jantan tu kecahkan dapur.Kang kalau takda lauk,dia masak megi sebungkus pun,dapur boleh jadi macam  dilanda  tsunami...🤭🤣
Ni ada lauk frozen...tinggal dia panaskan saja lauknya...paling baik kalau dia kukus dalam kuali...keluarkan dari freezer...kukus 10-15 minit ..siap
Selalunya lauk frozen saya buat jika memang masak sesuatu lauk tu banyak ...

Cuma ini ja saya masak khas untuk frozen seminggu
Kerajinan macam ni  untuk saya biasanya bermusim......orang lain mungkin boleh istiqomah...
Saya ni ikut mud...


9 comments:

  1. wah..senang mcm ni.. MA buat paste je minggu ni. kadang2 ada gak buat mcm ni cuma x la byk2

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah banyak stoknya tu :)
    Sy setuju, lauk frozen ni mmg sangat membantu; jimat masa, tenaga, bahan...tambah2 bila byk idea nak masak, sekali jalan & sekali penat ja 😆

    ReplyDelete
  3. rajin sungguh kakakku sorang ni...saya ni banyak malas,blog pun malas nak tulis hahaha

    ReplyDelete
  4. wahhhh rajinnya akak.... dah mula bizi ke kak sebab buat lauk frozen banyak2 ni

    ReplyDelete
  5. Bagus cara begini. Jimat masa.
    Kalau time bulan puasa, lagi praktikal.

    ReplyDelete
  6. Senang bujang nak makan, pilih jer nak lauk apa, jangan² kurma habis dulu nanti 😂. Sy label guna masking tape tu lama² kembang tulisannya. Kena tulis besar² macam ni.

    ReplyDelete
  7. Isssh saya pun lebih suka begini kak.. masak banyak, frozenkan. Jadi esok2 bisalah istirahat kejab 😄. Tinggal panaskan.

    Okelah nak buat juga. Tinggal mengumpulkan mood buat masak banyak hahahahha

    ReplyDelete
  8. Rajinnya akak...kalau SA x tau la..boleh buat tapi kena beli fridge baru la..fridge Pak Zain dh penuh ngan stok ayam dia..

    ReplyDelete
  9. Kakak ipar ammi dulu rajin frozenkan lauk sbb kerja dia perlukan dia selalu OST. Jadi utk suami dan 4 org anak yg ditinggalkan mmg dia masak sesiap.

    Kadang2 tak OST pun tp kene stayback jd kalau gi rimah dia mmg ada 2 esbok besar gedabak ahaksss

    ReplyDelete