Thursday, 5 October 2023

BELI PISANG NANGKA NAK GORENG...TAPI SUDAHNYA JADI SIRA

Minggu lepas masa Adah call,dia cerita dia ada beli pisang goreng.Pastu dia tanya macamana nak buat pisang goreng?

Hehehe...dulu belum kawin,nak makan apa ..tunjuk ja..Takpun sebut ja...mak mesti masak apa yang anak teringin.

Naw,dok jauh dari mak,masih ada pilihan nak membeli.Tapi kadang pastinya merindu masakan sendiri @ masakan emak kan...Kata Adah,kat Tawau nun payah nak jumpa pisang nangka.Yang banyak ada ..pisang sabah katanya..

Bila saya Google....mmmm..rasanya pisang sabah tu kat sini panggil pisang kepuk atau pisang nipah..Pisang tu sedap kalau digoreng ..manis.

Kat tempat saya ni yang banyak jual hanya pisang nangka dan pisang raja.Minggu lepas beli sesikat pisang nangka RM9..konon nak goreng


Sudahnya jadi Sira Pisang..
Dulu-dulu masa kanak-kanak & remaja saya tak kenal sira pisang sebab kat tempat saya tak pernah nampak sira pisang.Yang ada,kalau nak jadikan dessert hanyalah pengat pisang + sagu.
Kenal sira pisang ni awal tahun 90-an bila study kat KL ni.Bulan puasa pi bazar ramadhan,nampak macam-macam juadah yang saya tak pernah makan sebelumnya..Paling saya ingat kuih nekbat yang macam kuih baulu direndam air gula tu...Bagi saya pelik tapi saya ni pemakan.Semua yang pelik tu lagi la saya nak cuba..Kadang dapat yang sedap.Kadang dapat yang kuih dia hanyir ..yark,turn off..
Antara yang menarik perhatian juga ialah  pisang dimasak dengan air gula ni ..cuba beli..wah,sedap..
Rupanya nama dia Sira Pisang..

Pastu masa baru-baru kerja,ada sorang kakak Kelantanese ni ..Kak Noorlida (ejaan nama dia mesti kena betul ada dua "o".Kalau salah terutama dalam minit mesyuarat memang K.Ida akan suruh betulkan sebelum boleh sahkan minit🤭) Saya akan ingat tu sebab Kak Ida ni teliti orangnya...
Masa tu Kak Ida selalu bawa pisang sira ke tempat kerja.Saya suka sangat..minta la resepi.
Saya masih ingat antara yang Kak Ida tu cakap...
"Aloh..aloh..sene jah ..
Pise ngae gulo,daun pande.Pah,letak la sutey dua bunga cekeh & gare sikik.Boh air agak2 tengele pise tu..Letak atah dapo,pase api..Pahtu,gi la sapu sapah ka apa ka....dah menidih,kuah likak sikik gop..siak la.."

Hingga sekarang,kalau masak sira saya akan auto teringat nak menyapu ...🤣
TQ Kak Ida,bagi resipi ni.Hingga kini saya masih guna resipi kak Ida dan masih "menyapu" tiap kali masak sira🤭🤣


Rasanya semua pisang tu dalam 10 biji jugak.
Pisang nangka tu mana yang panjang sangat,saya hanya kerat 2.
Yang pendek biarkan sebiji sebiji 
Susun dalam kuali/periuk.
Masukkan semua sekali bahan lain
- Gula(saya hanya ada gula perang CSR) dalam 1 cawan( banyak kan..hihihi)
- garam dalam ½ sudu teh.
- Bunga cengkih dalam 10 kuntum
- Pandan sehelai..
- Air dalam 2 cawan
- saya tambah sikit pewarna kuning

Aroma pandan + cengkih tu pada deria bau saya ni...sangat harum dan nostalgic..Auto teringat bulan puasa.
 
Pasang api biar mendidih dan gula larut dan pisang lembut.Bila mendidih kecilkan api & biar merenih dalam 10 minit...padam api
Nak lebih sedap biarkan beberapa jam bagi mesra.Simpan dalam peti ais pun sedap..sirap jadi pekat dan pisang jadi sejuk..


Kebetulan hari Isnin saya puasa..
Sira pisang jadi pemanis mulut..


4 comments:

  1. Sdp sdp!! Kdg2 kak lin buh butter.. letak pisang.. tabur gula n cinnamon.. lps tu terbalikkan.. tabur gula n cinnamon lg.. biar skjp sampai pisang lembut.. sdp juga tau umi cella.. 🤩

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah...best tu idea tu..pisang caremel ke apa ke nama dia..boleh try lepas ni

      Delete
  2. Oo..masakan Kelantan lah ni ya?
    Saya belum pernah makan seingatnya.

    Dengan saya sekali terikut baca kata-kata kak Ida tu dalam loghat Kelantan 😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..kadang kita baca orang tulis lirik lagu..dengan kita sekali ternyanyi kan...🤣

      Delete