Masak Asam Pedas Daging + Belimbing Buluh.
Belimbing buluh antara makanan masam yang saya suka untuk dirampai bersama lauk pedas.Dulu- dulu zaman kanak-kanak dan ramaja,belimbing buluh adalah antara yang saya paling tak suka.Namun seiring dengan masa dan usia,banyak keadaan dah berubah termasuk selera.Kini,belimbing buluh menjadi pembuka.selera yang memang jarang tertutup.niðŸ¤
Hari tu pi rumah Rose dengan Kak Mel.Rose ajak petik belimbing buluh yang lebat kat luar pagar rumahnya
Teruja betul saya melihat belimbing buluh yang lebat tu.
Saya masak asam pedas bersama daging.Hanya itu protein yang ada dalam peti ais..Dah 2 minggu tak pi pasar..Daging tu pun entah bila tapi yang pasti,daging tu yang Pakcik beli bagi bawa balik KL.
ASAM PEDAS DAGING + BELIMBING BULUH
500 gm daging
25 biji belimbing buluh
1 sudu kecil pes asam jawa Adabi
5 helai daun limau purut
minyak,garam,gula
Bahan Blend:
30 cili kering- rebus
1 bawang besar
3 bawang putih
5 hiris lengkuas
1 ketul kecil halia
1 serai
1. Potong kiub daging
2. Panaskan anggaran ½ cawan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
3. Masukkan daging dan masak hingga daging mengeluarkan air dan mendidih.Tambah 2 cawan air dan masak lagi hingga daging empuk.Jika belum empuk tambah air panas dari masa ke masa hingga daging empuk.
4. Masukkan belimbing dan masak lagi hingga belimbing lembut.
( saya suka masak lama hingga belimbing nampak lut sinar)
5. Masukkan garam,gula dan air asam jawa ikut kesesuaian rasa.Masuk juga daun limau purut.
6. Kecilkan api dan biar mendidih perlahan supaya kuah naik minyak dan cantik.
sedap...masak kari sardin or ikan pun ammi suka letak belimbing buluh ni
ReplyDeleteBetul Ammi....
DeleteKecur terus bila melihat belimbing buluh!
ReplyDeleteSedapnya, macam teringin puola nak masak asam pedas begini. Tunggulah kalau ada belimbing buluh.
Kalau namanya asam...rasa kecur kan cikgu...
Deletebelimbing buluh memang sedap kalau guna dlm masakan pedas. Kalau masak gulai pon sedap
ReplyDeleteBetul tu Cuya
DeleteSyukur selera jarang tertutup kan ðŸ¤
ReplyDeleteTak pernah masak asam pedas letak belimbing buluh, menarik untuk dicuba. Kena tunggu ada belimbing buluh la jawabnya, susah nak dapat.
hehehe...
DeleteSetakat ni ..selera tu jarang menurun...hihini
x suka sgt belimbing tu but yesss to asam pedas
ReplyDeleteMA boleh makan daging....belimbing tu bagi saya...hihihi
DeleteOh, ni la prekuel lempeng tu ya 😋😋😋
ReplyDeletehahaha ..
DeleteSungguh ke masak dlm rice cooker daging cepat empuk? Kena cuba ni.. sllu kak lin rebus dulu dagingnya.. 🤗
ReplyDeleteKalaunikut pengalaman saya...betoi la k.Lin....selain cepat empuk...dapur pun tak la comot dengan percikan sebab rice cooker kan kita boleh tutup rapat..Yang comot hanya cover rice cooker ja,swnang nak cuci.
DeleteKalau rebus daging @ masak sup juga saya suka guna rice cooker walaupun ada PC..
Ok bole try bila msk daging kuantiti byk.. xyah kluarkan PC.. rice cooker sllu ada je ats kabinet.. PC ni jrg2 guna.. so simpan dlm stor je.. ðŸ¤
DeleteSetuju...🤣
ReplyDelete