Alhamdulillah,tahun ni Allah kurniakan kita semua rezeki musim buah-buahan yang agak panjang.Buah-buahan bermusim seperti durian,cempedak,manggis dan rambutan berpanjangan dengan harga yang sangat berpatutan.
Selain sedap dimakan segar,buah-buahan tempatan juga boleh dipelbagaikan menjadi aneka menu dari lauk pauk,kuih muih dan juga manisan yang lazat
Dua hari lepas saya memasak salah satu pemanis mulut yang agak jarang dikenali iaitu Pengat Cempedak..
Dulu mak saya rajin buat cempedak kering.Buah cempedak masak ranum yang tidak termakan,mak belah buangkan bijinya dan jemur berhari-hari hingga kering.
Cempedak kering boleh dimakan begitu sahaja...Boleh dicelup tepung dan goreng macam goreng cempedak segar dan juga boleh dijadikan pengat...Agaknya kalau dimasukkan dalam kek buah pun sedap agaknya..belum pernah try..
pic dari oldpost :KAT SINI
Tapi saya suka gandingkan dengan biskut cream creaker.
Walau namanya cempedak kering Tapi tetap la juga sedikit lembab kerana kandungan gula yang tinggi dalam isi cempedak.Kemudian,cempedak kering tu mak akan susun berlapis-lapis dalam bekas tin atau bekas plastik.Setiap lapisan cempedak mak akan tabur gula sebagai pengawet agar cempedak kering tahan lama..Rasa cempedak kering tidak jauh beza dengan Pisang Salai cuma berbeza aroma.
Menurut mak saya,cempedak kering sedap dijadikan serawa dan dahulunya menjadi kegemaran arwah tokwan saya(bapa emak saya) ketika hayatnya masih dikandung badan.
Namun,sejak setahun dua kebelakangan ini emak dah tidak lagi membuat cempedak kering.Kata emak,sebab tiada siapa pun antara anak cucu mak yang nak makan.Emak dah meerajuk agaknya....hihihi
Cuma salah sebiji ni walau ulasnya penuh tapi isinya nipis..Biji sahaja yang besar.Tak berbaloi pula nak goreng..
PENGAT CEMPADAK
20- 30 ulas cempedak.
3 cawan air
2 sudu sahu biji- basuh
1 kotak(250ml) santan Kara
1 keping gula melaka
½ sudu teh garam
1 helai pandan
1. Dalam periuk,masukkan cempedak(saya tak buang pun bijinya)pandan dan air.Masak hingga mendidih dan masukkan sagu.
2. Bila sagu jernih,masukkan gula melaka dan garam.Masak lagi hingga gula larut.
3. Masukkan santan dan kacau rata.Jika terlalu pekat tambah sikit air.Masak hingga mendidih sekali lagi dan sesuaikan rasa.
* Pengat lebih sedap dibiarkan beberapa jam sebelum dimakan supaya lebih sebati dan pekat.
Belum dimasukkan santan dan gula..Bau harum cempedak memenuhi ruang deria bau.
Kalau dikampung saya,apa juga jenis pengat/serawa akan dihidangkan dengan pulut.
Uncle mengaku...
ReplyDeletetak pernah jumpa.
Boleh try uncle...musim cempedak ada lagi ni...hihihi
DeleteSaya tak pernah makan/masak gini. Agaknya sebab jarang dapat cempedak. Jadi bila ada, memang buat cempedak gorenglah.
ReplyDeleteMenarik pasal cempedak kering tu. Pengetahuan baru buat saya 😀
Orang dulu dulu awet makanan yang paling senang dengan cara jemur
DeleteSelalu mkn cucur cempedak je... pengat mmg x pernah lg
ReplyDeleteboleh la try sekalai kakmim..kot sesuai selera
DeleteTak pernah, kalau Pengat Nangka, selalu. Satu lagi, tak tahu pulak ia boleh dikeringkan. Banyak ilmu cempedak sy belajar hari ni.
ReplyDeleteRasanya saya pernah baca dalam posting cikgu amie ...beliau buat kek cempedak
DeleteUish.. rare ni.. xprnh tau cempedak bole buat pengat.. bole dikeringkan lg.. mak pelbagaikan hidangan cempedak myb sbb mak ada pokok cempedak.. bijak la mak ni!! 👍
ReplyDeleteAgaknya la...orang dulu banyak mengawet makanan dengan cara dikeringkan
Deletemcm2 pulak cara makannya ye kak
ReplyDeleteBetul Ammi
ReplyDeleteSumpah SA x pernah jumpa..tau pun cempadak goreng je...
ReplyDelete