Minggu lepas dapat buah belimbing buluh dari rumah Rose..
Separuh dan masak ASAM PEDAS DAGING + BELIMBING BULUH
Separuh lagi say potong atas bawahnya dan masukkan dalam bekas ..frozenkan..
Inilah belimbing frozen tu..ada lebih kurang 20 biji
SAMBAL BILIS BELIMBING BULUH FROZEN
20 biji belimbing buluh ( saya guna yang frozen)
1 mangkuk ikan bilis bersih
minyak,garam,gula
Bahan blend:
2 genggam cili padi merah
1 biji bawang besar
5 bawang putih.
1. Panaskan anggaran 1 cawan minyak dan goreng bilis hingga garing.
2. Terus masukkan bahan blend dalam gorengan bilis.Tambah ½ cawan air.
3. Masukkan belimbing yang dibelah-belah dan masak hingga naik minyak.Perisakan.
4. Masak hingga naik minyak & sesuaikan rasa.
Sambal tumis pedas -pedas masam macam ni memang kesukaan saya.Cukup hanya tambah ikan goreng garing.Kalau dapat ikan lengat pastu goreng garing...uiii..
Masak sambal kena minyak tu lebih sikit baru sambal masak elok...Kalau kurang minyak,nanti sambal akan ada bau maung cili tu.
Tapi kalau yang jaga kesihatan,sebelum hidang,cedok buang la lebihan minyak tu...hihihi
Biar sejuk dan masukkan dalam bekas...Saya biarkan suhu bilik,tiga empat hari ...masih elok...
Tapi kalau ikut pakar pemakanan atau pakar kesihatan...memang kepantangan la kan membiarkan makanan pada suhu bilik...hihihi
Tahan betul lidah Mak Cella makan cili bangladesh ni. Sy mmg tak sanggup la, kalau cili hijau okey.
ReplyDeleteKalau dah cuba...lama-lama jatuh chenta ooo kat cili merah ni..hihihi
Deletenampak ada belimbing buluh juga dalam peti ais..kat mana ntah encik suami petik pastu tak reti-reti nak masak. sabtu nanti kaau masih ok kita buat camni jugaklah
ReplyDeleteJom try Ammi
DeleteKak lin skrg pun da mcm umi cella.. pantang nmpk cili bangla ni.. msti letak sikit, baru kick!! Padahal, da tua2 ni lidah bkn bole mkn pedas sgt.. 😬
ReplyDeleteKan....lelama try...sebenarnya cili ni berperisa berbanding cili padi biassa
DeleteCili padi bangla ni kira masih ok pedasnya. Ada lagi jenis cili padi yang lebih pedas, tapi tak tahu nama dia. Biasanya digunakan di kedai makan Indonesia untuk dibuat sambal geprek.
ReplyDeleteNamanya cabe hiyung atau biasa kami sebut cabe rawit merah kak Amie 😄🤭. Asalnya dari Kalimantan . Saya pun kalo dah bikin sambal, pake cabe hiyung tuh wajib banyak 😄❤️
DeleteBelimbing buluh banyak, tapi jarang2 buat sambal
ReplyDeleteKalau dekat nak ja saya pi minta sikit belimbing kat rumah wak...hihihi
DeleteResep sambalnya menggoda nih kak. Saya bisa bayangkan asam pedas menyatu yaa 👍👍. Baru tahu kalo belimbing wuluh simpan dalam freezer sebaiknya potong ujung2nya. Saya tak pernah simpan dalam freezer. Pikir tak bisa, takut lembek. Tapi kalo bisa, esok2 saya nak simpan sebagian di freezer juga 👍
ReplyDelete