Saturday, 5 December 2020

SPAGHETTI CENDAWAN KRIM

Brunch Spaghetti Cendawan Krim. Dah 2 hari tak tanak nasi. 

Sedap pula rasa spaghetti ni hari ni. Makan panas-panas. Kuah berkrim pedas-pedas lada hitam memang terasa. 

SPAGHETTI CENDAWAN KRIM
1 paket spaghetti (saya guna pasta vermicelli) 
10 cendawan kering- rendam kembang
1 tin susu cair
2 kiub ayam
2 sudu besar lada hitam
2 sudu parsley cincang
1 bawang holland - cincang
3 bawang putih - cintang
1sudu besar butter
2 sudu minyak

1.Jerang 1/2 periu air untuk rebus pasta
2.panaskan minyak & tumis bawang holland & bawang putih. 
3. Masukkan cendawan hiris & goreng hinhga harum. 
4. Tambah kiub ayam & goreng hingga cendawan layu. 
5.Sambil tumis sambil rebus pasta lebih kurang 5-7 minit. Terus cedok pasta & masukkan dalam tumisan. 
6.Gaul rata & curahkan susu. Cair. 
7.Tambah lada hitam, butter & parsley cincang. 
8.Gaul rata & sesuaikan rasa. 


*Mula-mula kuah nampak cair, tapi bila semakin sejuk, kuah akan semakin pekat


Sekuali spaghetti cendawan. 

 Bissmillah...... 



6 comments:

  1. Kalau sy metsi makan bertambah, guna chili flakes pun sedap ganti lada hitam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak jugak la SK memang pemakan orangnya.. Hihihi
      Tapi untunnya SK makan banyak badan mantain.

      Delete
  2. Feveret ahnaff ni.. dia suka la creamy² camtu 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak-anak suka kan Jaja
      Saya tengok mood juga.. Macam ni ada banyak"sampah sarap" ni boleh la.. Kalau bolognese tu tak berapa nak jalan.. Hihihi

      Delete
  3. Abang Farid suka sangat makanan begini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau disiasat susur galur, entah-entah ada darah Italy..
      Hihihi

      Delete