Haaaa....salji gula
bukan salji sejuk tu
Sebab kalau ikut 4 season,sekarang ni Autumn Season
Tahun ni Autumn Season 23 Sept hingga 22 Dec 2019
23 Dec dah nak Krismas tu barulah Winter
Tapi kat umah ni dah advance Winter Season
Winter on the doughnuts
Hahahah...pun boleyyy..!
Bangun pagi Ahad lepas subuh terus study jap
Ingat nak study sampai pukul 9.00 jer
Tapi mak aku dah sorok remote TV..
Heee...sambung la jugak sampai pukul 10.00
Mak aku dah buatkan Nescafe Latte Caramel & 2 keping Biskut
Mak aku suruh sarapan tu dulu
Sambil aku study mak aku kata nak buat donut
Resipi C&P jer dari old post:
RESIPI DONAT mak aku..
1/2 kg tepung gandum
1/2 pkt mauripan
sikit garam
2 sudu gula
2 sudu margerine
2 sudu susu tepung
1 cawan air suam
Hiasan:
Gula caster/ gula icing
Gula caster/ gula icing
1. Campur semua bahan untuk dough iaitu tepung,mauripan,susu,gula,garam,margerine & gaul rata.
2. Tuang air sedikit demi sedikit sambil diuli.Air kena ikut sesuai..Jika dah cukup lembut tak perlu habiskan.Jika x cukup lembut,tambah sedikit lagi air
3. Canai & terapkan dengan acuan.Jika tiada acuan boleh guna mulut gelas & lubangkan tengahnya dengan jari telunjuk.
4. Tabur tepung dalam dulang baru letakkan donut yang dah dibentuk.
5. Biar lebih kurang 1/2 jam hingga dough kembang.
6. Panaskan minyak yang banyak dengan api perlaan & goreng donut hingga garing.
7.Golekkan dalam gula caster @ kalau guna gula icing ayakkan atas donut.
**** Sebaiknya bancuh dulu mauripan dengan 1 cawan air & 2 sudu gula tu.
Jika yis tu masih aktif bancuhan akan berbuih
Jika yis dah lama & dah mati,eloklah dibuang & hanya yis & gula dibuang,TIDAK lah terbazir
bahan lain
Masa mak aku uli dough tak tengok pun coz tengah buat latihan Math
Dah siap tengok mak aku dah buat bulat-bulat ni dah pun
Mak aku cakap yang ni x guna cutter pun
Just bulatkan & cucuk jari kat tengah( Bukan jari tengah tau ๐ )
Mula-mula lubang dia besar boleh masuk jari
Lepas dah 15 minit
Dah macam pau
Lubang tengahnya dah macam mata sepet kena sengat lebah..๐๐๐๐
Hahahaha
Ni versi gaul dengan gula castor
Ni guna gula icing sbb nak feel snowing
Sedap... Macam sponge
Dah lama mak aku x buat donut.
Makan sambil pejam-pejam mata tau๐
Hi pejam pejam Mata sure tertonyoh..kat hidung. Icing jatuh kat lantai Dan Baju... ๐คฃ๐คฃ
ReplyDeleteEh mak kena sorok remote .. awak kena focus la.. more time for revising less time nengok tv.....๐ณ
Pokpekpok pek.pok pek
๐๐Feeling
DeletePakar motivasi ckp study x leh direct berjam-jam nanti mata kabur๐คญ
So, break la kejao tgk TV.. Pastu sambung...heee
Habis kalau day Mata terpejam pejam...mana nak nampak. Bila bukak lagila kabur...
DeletePokpek.pokpek..pok pekbla bla bla๐คฏ๐ฐ๐คค๐ช๐ช๐ฟ๐๐ณ️๐คฆ
Best rehat baringflat atas lantai Dan stretch sambil.tu lelapkan mata.thatis the best rest....
DeleteHehe
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete