Kari Daging Campur Keledek
Actually lauk ni mak aku masak sama ngam masak PETOLA ULAR MASAK LEMAK PUTIH... kat sini
Sebab aku ngan abang x makan sayur tu
Mak aku masakkan kari daging untuk aku ngan abang
Kari Daging Campur Keledek
Bila dah petang kari ni makin pekat dan lebih sedap
Kari Daging + Keledek ni sedap tau
Kuahnya sedikit manis keledek tapi bukan la manis macam pejeriš
Kalau manis macam pajeri... aku pun tak suka..
Keledek Oren
Selalunya Kari Daging +Kentang
Tapi ni Kari Daging + Keledek
Bezanya Potato vs Swett Potato
Mak aku cakap kari ikan, ayam or daging adalah biasa dicampur keledek kalau kat Kedah..
Nenek & mak aku pun selalu masak kari ikan + keledek
Cuma pesan mak aku JANGAN guna keledek purple sebab nanti kuah & rasa dia berubah.
Guna keledek putih, kuning & oren
Kalau Keledek Jepun lagi sedap
Mak aku pernah KARI SALMON +KELEDEK JEPUN... kat sini
KARI DAGING KELEDEK
½kg daging- hiris
1 ketul besar keledek oren
1/2 kotak santan
1 sudu garam
1 paket kecil rempah kari daging
1 paket rempah kari ikan
4 sudu minyak
Bahan Tumis
2 bawang merah hiris
2bawang putih ketuk
2hirs halia- racik jejari halus
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 cengkih
5 buah pelaga
1tangkai daun kari
(rempah tumis boleh beli pek rempah sup tulang,tapi ambil bahan tumis sahaja TANPA bunjutnya)
1.Panaskan minyak tumis bahan tumis
2. Masukkan rempah kari ikan +kari daging yang dibancuh dengan 1 cawan air
3. Bila naik minyak. Masukkan daging hiris & masak hingga keluar air daging.
4. Tambah ait & biar mendidih hingga daging empuk
5. Masukkam keldek & biar hingga keledek empuk & tambah air ikut pekat yang disukai
6. Masukkan garam & santan kotak & biar mendidih perlahan beberapa minit
7.Sesuaikan rasa
*** Untuk lebih cepat, boleh rebus daging hingga empuk & baru dihiris & dimasak kari..
Kari Daging + Keledek
Kari daging pasti sedap.. kalau Ada ikan masin sambal belacan ... Sayur... Sedappp
ReplyDeleteHeee.. Dah tau sis nor hantu kariš
DeleteKari daging lembu, Kari ikan.... Berdengung...berhantu.... Haha
ReplyDelete