Semalam petang..dalam sakit kepala tu..perut tetap minta diisi..
hihihi
CARA MASAK BUBUR NASI PEKAT
1/2 cawan beras(untuk hasil lagi cream-guna beras wangi)
2 cawan air
Air panas secukupnya( masak air 1 kettle)
1. Cuci beras dan masukkan 2 cawan air (jangan masuk air terlalu banyak sekali gus...tunggu nanti tambah air panas)
2. Masak seperti masak nasi biasa..
3. Bila air mula kering..Kacaukan nasi laju-laju supaya beras jadi kembang.
4. Tambah air panas agak- agak 2 cawan..dan biar mendidih
( Tutup periuk tetapi sendal tutup periuk dengan sudip kayu supaya sedikit terbuka agar tidak meruap)
5. Setiap kali air mula kering..kacau-kacaukan agak-agak seminit dua supaya nasi jadi hancur
(Pastikan button "cook" sebab kadang bila air kering button akan auto warm)
Mesti sebelum ni maknya buat bekal anak balik Swizland lepas tu dapat idea nak bisnes pulak.
ReplyDeleteAgaknya la..🤭
DeleteTengok alamat tu kat Johore
Ooo..camtu ye nak buat bubur jadi cantik elok. Kite selalu buat terus je letak air banyak² 🤣. Patut tak berapa menjadi. Aduhaiiii..hahaha. sambal kering camtu memang sesuai mkn dgn bubur nasi kan. Renjis kicap sikit. Hihihi
ReplyDeleteHihihim.
DeleteNi cara saya la..mungkin ada cara lain yang lebih effective..hihihi
Selamat menjamu selera.
ReplyDeleteTerima kasih Wak
Deletemenu ni orang tak sakit pun boleh laju menyudu
ReplyDelete🤭Betul4...lagi-lagi time hujan..hihihi
DeleteSedap tu sambal ikan bilis kering makan dengan bubur. Kadang-kadang saya ratah saja begitu sambal ikan bilis kering tu.
ReplyDeleteSenang dah ada sambal bilis ready made. Auto jadi bertambah sedap bubur nasi. Ada rasa pedas tu yang jadi lebih sedap, kalau ikut selera saya :)
ReplyDelete