Jeruk Daging....
Lauk jahat...
Boleh buat nasi tak cukup..
Hihihi
Sebenarnya masa tu beli nugget dan apa entah..Freezer penuh.
Maka sekilo daging yang Pakcik kirim dulu tu zaya keluarkan
Bukan la sebab barang makanan banyak sangat tapi sebab peti ais tu yang kecik..hihihi
Plan asal nak masak rendang..Sekali teringat anak bujang tu dah beberapa kali hint nak makan pekasam daging.Hari tu dia beli..tapi saya buang senyap-senyap sebab bau dia kuat sangat..Macam tak elok ja...
Tapi kalau nak buat pekasam daging macam malas pulak nak kena sangai beras dan blend halus...
Maka yang cepat saya buat la jeruk daging..
Saya c&p dari oldpost KAT SINI...
Cuma saya gandakan bahan sebab saya buat sekilo daging.
JERUK DAGING
500 gm daging
20 biji limau kasturi- 1/2 cawan jusnya
2 biji lemon
2 sudu makan garam halus
1. Basuh daging & hiris nipis
2. Gaul daging hiris bersama jus limau kasturi dan garam
3. Lemon dibelah dua dan hiris nipis
4. Susun 1 lapisan daging dalam bekas plastik atau kaca
5. Susun hirisan lemon atad lapisan daging
6. Susun daging berselang seli dengan lemon
7. Simpan dalam peti sejuk selama seminggu baru digunakan untuk masak
**** simpan pada rak bawah bukan freezer
CARA MASAK;
1. Panaskan minyak anggaran ½ cawan... agak-gak macam nak goreng ikan
2. Masukkan daging jeruk.(terus masuk,jangan basuh pulak) anggaran 250gm.
3. Goreng beberapa minit dan tambah hirisan bawang Holland serta hirisan cili.
Siap...
Makan dengan nas
Memang licin
Mcm sedap je ni... x penah lg try... boleh la nk try nnt mst sedap mkn dgn nasik putih panas
ReplyDeleteKalau tekak saya ianya sedap kakmim.
DeleteLagi2 kalau makan waktu sahur🤭
jeruk daging lagi sedap dari pekasam daging...mau brp pinggan makan nasi ni kak
ReplyDeleteTu la...hari tu anak bujang tu beli pekasam daging tapi bau dia menusuk hidung.Mungkin terkena yang stok lama agaknya.
DeleteTu yang saya buatkan jeruk ni untuk dia
uishhhh sedapnyaaaa! lauk camni mmg bertambah2 nasi.. hihi
ReplyDeleteTu sebab namanya lauk jahat🤣
DeleteTerus saya catat resepi ni!
ReplyDeletelepas catat jangan lupa buat Syaz🤭
DeleteDana ingat sama pekasam daging dengan jeruk daging, tak sama ek kak.
ReplyDeleteSaya pun tak pasti cara buat pekasam daging.Tapi perbezaan yang nyata...kalau pekasam ada serbuk beras tu
Deleteboleh bocor periuk nasi woooo.. tak berani la nak buat, hahaha.
ReplyDeleteKalau sedang diet..jangan dibuat🤭
Deletewah...nampak dapppp..kena plak ngan kicap & nasi panas2..pergh..dap dap
ReplyDeleteMasa makan lupa pulak kat kicap🤭
DeleteXprnh dgr & xprnh mkn jeruk daging.. msti sdp sbb umi cella kata lauk jahat.. mcm nk try buat je.. 🤗
ReplyDeleteHihihi....Lauk ni memang jahat..lagi-lagi kalau waktu hujan🤭
DeleteSA x pernah makan jeruk daging..pekasam daging ada la makan...
ReplyDeleteSaya pun baru beberapa kali makan jeruk daging ni.Pekasam ikan selalu la makan🤭
DeleteSedap jeruk daging. Dulu pernah beli tp lepas je covid ni, yang jual tu pun dah tak dapat dikesan 🤣
ReplyDeleteHarap2 yang jual tu masih sihat dan akan kembali open order🤭
DeleteLauk yang jahat ke atau orang yang kongsi gambar jeruk daging goreng cili bawang yang jahat... hahahahaa!
ReplyDeleteDua-dua jahat...🤣
DeleteKalau dekat-dekat nak ajak jahat sama-sama🤣
wah. pekasam daging buat sendiri! ohsem.
ReplyDeleteaida beli yg da siap aje. sebab memang suka pekasam.
Saya rasa macam pekasam ada serbuk berasnya..Yang ni takda serbuk beras..Mungkin kalau digaul serbuk beras jadi pekasam daging agaknya
Delete