Pagi tadi mak aku masak Roti Telur Sardin
Untuk breakfas..
Sedap...
Makan panas-panas lak
Lagi aum
Minum kopi O panas baru ngam
Tapi kalau hari sekolah xnak la minum kopi O. nanti sakit perut
Roti Telur Sardin
Buat Breakfast & bekal
Heee... hari Sabtu memang la x sekolah
Tapi aku ikut mak aku
Sajer teman mak aku
Sambil nak siapkan kerja seni aku
Minggu ni last dah nak siapkan
Minggu depan nak kena hantar
Kalau dok umah nanti aku tidur
Heee...
Ni bekal aku
6 keping Roti Telur Sardin
Haaa..
ROTI TELUR SARDIN
10 keping roti gardenia slice
1tin kecil sardin
1/4 limau nipis
5 biji telur
1/2 bawang besar cincang
1 sudu teh chilly flakaes
1/2 sudu geh garam
1 sudu teh lada sulah
1/4 cawan daun sup+daun bawang cincang
Miyak
1.Roti dipotong 2 setiap sekeping
2. Lenyek sardin bersama sosnya
3. Campurkan sardin dengan jus limau, garam, lada sulah, chilly flakes & daun sup cincang. Gaul rata
4.Pecahkan telur dan gaul dengan gaul sebati
5. Tambah sardin dan kacau sebati
6.Panskan kuali dan tuang skit minyak
7.Celup roti dalam campuran telur dan sardin dan goreng dengan minyak yang sedikit tadi .Jika mahukan inti tebal.,tambah sikit lagi campuran sardin bertelur atas permukaan roti.
8 Balik-balikan hingga garing medua belah roti
Siapkan bahan
Ni mak aku cakap asalnya guna 3 telur sahaja
Tapi lepas dicelup beberapa kali innti tu dah jadi pekat sebab tinggal sardin sahaja. Telurnya diserap roti.. So, tambah lagi telur
Boleh potong roti segi empat macam ni supaya senang nak letak dalam tuppeware bekal mak aku
Sebab bekas bekal mak aku x muat kalau potong segi tiga
Tapi aku suka segi tiga
Lagopun tuppeware aku memang saiz roti..
Potong macamana pun memang muat bekas aku.
Ni untuk breakfast abang ngan kakak kat rumah...
Kalau aunty mahu sebantal roti ni, aunty mmg suka roti goreng mcm ni
ReplyDeleteOps.. Xleh makan banyak aunty.. Nanti kembang dalam pewut meletop.. Hahahaha
DeleteSedapnya...blih cuba ni..ha3
ReplyDeleteSedap.. Kitwr dah makan.. Memang sedap
Delete