Friday, 12 July 2019

LEMPENG KOREA - BEKAL HARI RABU

Lempeng Korea
Korean pancake a.k.a pajeon
Haaa... xgi Korea pun
Makan Lempeng Korea jer
Mak aku masak hari Rabu
Untuk bekal aku
&breakfast abang ngan kakak


Sebelum  ni mak aku dah pernah masak PAJEON.... kat sini
LEMPENG KOREA..versi mak aku
2 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
1½ cawan air
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan udang
1/2 cawan kucai potong
2 biji cili api merah
minyak
1. Campur tepung gandum dan tepung ubi
2. Gaul bersama garam dan bancuh dengan air.
3. Tambah kucai,cili potong, udang dan telur.
4. Biarkan 15 minit supaya adunan sebati
5. Panaskan 1 sudu minyak dalam pan.
6. Tuang 1 senduk penuh batter
7. Masak hingga nampak garing bawahnya dan terbalikkan.
8. Masak kedua2 belah hingga garing
9. Hidangkan bersama sos kicap

Mak aku masak banyak
Maka ku cakap guna 1/2 kg tepung sebab nak masak banyak

 Bekal aku
Puas la maka ramai2 rehat
Masuk kelas semua senyum2
Molot rasa garlic
Hahaha...
Syakir asalnya makan xnak cicah kicap ssbab ada garlic
Tapi bila semua  cakap sedap..
Haaaa.. sekali dia cuba..
Nak lagi la
Tapi lempeng tu dah habissss


Mak aku  nyer bekal
Mak aku potong2 lempeng tu
Dah macam Cucur Udang lak
Haaaa...
Mak aku cakap ssnang nak makan


 Bekal
Breakfast

Pagi2 lagi  rumah bau pajeon
Feeling dok Kore jap
Hahaha


Faiz Kedah fu cakap
Macam Coq Udang ja
Tapi aku cakap. 
Mana sama. 
Lainnnnnn.. 
Hahahaha
Coq uda g digoreng dalam minyak  banyak
Pajeon minyak sikit macam lempeng
Coq Udang cicah kuah kacang
Pajeon  cicah kicap
Aummmm. 
Haaa. Faiz pun cakap sedap..! 



SOS KICAP
1/2 cawan kicap cair
2 cili api merah- cincang halus
1 sudu teh gula
1 sudu besar cuka
1 ulas bawang putih - cincang halus
2 helai daun kucai- cincang halus
- Campur  semua bahan dan sesuaikan rasanya.

2 comments: