Saturday, 20 July 2019

NASI GORENG UDANG PETAI

Nasi Goreng Udang Petai
Pun all time favorite gak nih
Heee...
Tapi cili tu aku x makan la
Pedas wehhh

Bukan hari ni nyer
Tapi yang dalam draff
Minggu lepas nyer
Minggu ni x de beli petai
Minggu lepas banyak kali beli petai


Ni mak aku nyer pinggan
Semua cili tu mak aku makan
Krup krap krup krap bunyi mak aku kunyah
Camanalah mak aku makan
Aku makan nasi ni pun dah pedas giler
Sebab dalam nasi goreng tu pun mak aku letak  cili padi

NASI GORENG UDANG PETAI
3 cawan nasi
3 papan petai - kerat 2 berama kulit
1/2 cawan udang kecil
3 sudu minyak
1/2 cawan bilis goreng

BAHAN TUMBUK
5 cili padi
2 baaang merah
2 bawang putih
1 sudu bilis
1 sudu teh garam

1. Panas minyak dan tumis bahan tumbuk
2. Masukkan udang
3. Tambah petai dan goreng 2 minit
4. Masukkan nasi dan gaul rata
5.Masak hingga naik wap
6.Sesuaikan rasa dan tabur bilis goreng


Patai pun all time favorite


Campur lak udang


1 rumah bau petai


Sepinggan habis aku makan

Mak aku siap ada extra petai mentah
Haummmm....
Hahaha

4 comments:

  1. Salam...

    Sepinggan je? Kita mesti tak cukup sepinggan .

    Nasi putih Asam tumis pedas pekat atau cair atau asam.pindang rebus ikan... Dan petai mentah...sedap... Sedap best



    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepinggan jer.. Dulu
      Pastu tambahhhh.
      Hahahaha

      Delete
  2. 😀😀 Sedap mkn ulang ulang

    ReplyDelete