Thursday, 27 September 2018

SENGKUANG MASAK LEMAK PUTIH DENGAN SUHUN

Sengkuang Masak Lemak Putih Dengan Suhun
Lauk mak aku
Hanya mak aku yang suka Lauk Masak Lemak Putih
Aku x suka Masak Lemak Putih
Kalau Masak Lemak Cili Api aku suka la
Tapi dah mak aku buat Masak Lemak Putih
Aku jsut makan Suhun dia jer
Sebab aku suka Suhun



Mak aku masak untuk lunch hari Isnin
Actually hari Isnin  aku x gi sekolah
Heeee.....sebab mak aku ada hal kat Permaisuri
Mak aku cakap kena gerak awal.
Pukul 6 pagi mak aku dah gerak
Sebabnya hari Ahad hantar kakak balik kolej
Kakak lak lupa nak amik camera
Camera dah bawak
Tapi tinggal dalam kereta
Sampai kat rumah baru perasa camera dalam kereta
Kakak lak cakap memang urgent nak guna camera tu
Takkan nak patah balik hantar se,ula kat Puncak Alam nu
Mak aku cakap soh kakak wasap sesapa kawan yang boleh mak aku kirimkan
Alhamdulillah junior kakak....
Nisa nak gerak pagi Isnin
Tapi dia akan gerak waktu lepas subuh
Makanya pukul 6 pagi mak aku kata dah kena tunggu tepi jalan kat Shell tu nanti kawan kakak tu akan pick up kat situ
Takkan aku nak gi skolah pukul 6 pagi
Mak aku plak cakap kena gi Permaisuri & kena sampai awal pagi  kerana ada briefing pukul 7.15 pagi...
Mak aku cakap boleh jer hantar aku dulu
Tapi kena hantar awal sbelum 6.30 pagi
Sebab kalau dari sekolah aku nak ke Permaisuri memang bapak jem la.
So...pukul 6.30 mak aku cakap kena terus gerak dari sekolah aku kalau ahntar aku dulu
Tak kan mak aku nak hantar dan tinggalkan aku kat sekolah pukul 6.30
Bukan ada sesapa pukul 6.30
Paling awal pun 6.50 baru bas sekolah mula sampai....
Kalau nak gi lewat skit xde sapa nak hantar aku
Endingnya aku x gi sekolah
Tapi aku siapkan la kerja rumah..
Heeee...


Sengkuang ni mak aku cakap lebihan daripada buat PASEMBUR MAMAK HAJI PENANG tu....
Mak aku la suka sangat masak Sengkuag jadi lauk
Sengkuang MAsak Lemak Putih ni selalu juga mak aku masak
Pernah mak aku masak sampai sebiji Sengkuang
Banyak bai
Pastu mak aku sorag yang makan sebab xde sapa yang suka
Hahahaha...
Biarlah mak aku cakap rasa dia macam rebung madu lah....
Tapi sebab Masak Lemak Putih...aku tetap xnak
Kalau Mak aku Masak Lemak Kuning ke mungkin aku cuba




Mak aku cakap Sengkuang  ni baik untuk sejukkan badan
Sebab Sengkuang ni sifatnya sejuk
Sebab tu orang selalu jual Sengkuang  Potong makang nag Asam Boi waktu panas
Mmmmm...kalau Sengkuang Calit Sos Merah tu aku suka
Dulu ada jual depan sekolah & kat Pasar Malam
Tapi sekarang dah xde dah
Mak aku cakap Sengkuang Calit tu lagend sejak mak aku sekolah dolu2 lagi
Kata mak aku kat kantin sekolah pun ada jual
Kat tepi jalan pun ada orag jual
Selain dimakan sebagai dessert @ kudapan
Mak aku kata sengkuang juga sedap dijadikan lauk
Sebelum ni pun mak aku dah pernah masak  Sengkuang ni jadikan lauk
MASAK LEMAK PUTIH SENGKUANG kat sini....
hKARI IKAN DENGAN SENGKUANG kat sini.....
KARI SALMON DENGAN SENGKUANG kat sini....
SAMBAL SENGKUANG kat sini....

Pernah juga mak aku baut Jeruk Sengkuang
Tapi puas aku cari dalam post xde
Cari dalam draff pun xde juga
Mmmm   agaknya pic dia dah kena delete la tu
Kalau Jeruk Sengkuang sedap sebab x masam
Hanya manis dan rangup



Yang pasti kalau mak aku buat Masak Lemak Putih apa2 sayur
Mak aku msti akan masak Sambal Tumis sekali
Pastu wajib ada Ikan Goreng atau Telur Dadaar Garing
Kata mak aku sebab Masak Lemak Putih memang cepat muak
So,,,kena ada Sambal Tuis or Sambal Belacan untuk match dengan Masak Lemak Putih ni



Mak aku masak lagi Samba Terung Pipit
Hari Khamis masak Sambal Terung Pipit mak aku yang suka sangat makan
Minggu lepas dah masak dah SAMBAL TERUNG PIPIT kat sini....
Tapi lain la versi Khamis dengan Isnin
Sebab nampak yang hari Isnin lebih menarik dan aku cuba juga la makan sikit
Not bad la
Tapi xdelah nak makan banyak macam mak aku
Just makan untuk tahu rasa Sambal Terung Pipit ni jer
Tapi untuk Sayur Lemak Putih Sengkuang.....aku dah cuba try test
But....
Not my taste
Mak aku cakap sedap macam makan Sayur Lemak Rebung Madu
Tapi aku tetap cannot go



Ikan Pekasam Goeg
Haaa...yang ni aku suka
Sebab nenek aku yang buat pekasam ni
2 ekor tu mak aku goreng
Memang makan sorang sekor
Hahahaha



Lauk Sempoi hari Isnin
Sempi pun habis juga nasi sepinggan
Mak aku makan 2 pinggan
Haaaa....sapa nak jawab...!

3 comments:

  1. salam


    seengkuang bila arwah mak masak lodeh dia letak kunyit. so ada kekuningan. so ok aja rasa...

    tak pun buat inti popia kulit lembut.


    anyway takpe la dua pinggan. dia bangkit awal dan drive sana sini.. stress menunggu , stress dalam jam...


    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo..boleh masak lemak kuninv jugak ker...
      Haaa....kalau kuah dia kuning macam masak lemak cili api maybe kiter suka...
      Hari ni makan nasi bungkus jerk..Nasi Ayam Dara....
      Hahaha...naper xde Nasi Ayam Handsome ker..kikiki

      Delete
  2. Orang Kita suka benar Guna ayat madu...Dara... .kenapa ye?

    Masak lemak kuning me putih ke..not much different la

    ReplyDelete