Wednesday, 12 September 2018

JERUK MANDAI GORENG PETAI


Jeruk Mandai Goreng Petai....
Tahu ke tak Jeruk Mandai tu...?
Aku tahu....
Heee....memang la tahu..
Orang lain pun tahu lah..
Tapi ada juga yang x tahu kannnn....
Haaa...kalau x tahu...
Jeruk Mandai tu Jeruk Kulit Cempedak la...


Jeruk Mandai Goreng Petai
Lauk mak aku ni...
Aku makan Ayam Gorenv
Mak aku makan Mandai Goreng Petau
Bukan hari ni..
Tapi ni minggu lepas nyer..
Dah seminggu Q dalam draff
Dah clear 1 draff...


Minggu lepas mak aku asyik beli cempedak jer sampai kereta dah penuh bai cempedak..
Pastu kulit dia mak aku buat stok mandai..
Mmmm....mau setahun punya stok tu...
Mak aku la suka sangat jeruk mandai ni...
Tapi ni  stok mandai yang Achik bagi maza balik Raya Haji hari tu...
Acik ada bagi 2 balang
Dah  citer about  yang Achik buat untuk mak aku bawa balik KL tu dalam catatan Raya Haji about

JERUK KULIT CEMPEDAK .....kat sini


JERUK MANDAI GORENG PETAI
5 keping jeruk - siat nipis2
1 cawan ikan bilis
1 cawan petai (3 papan)
1 bawang holland - slice
1 cili merah / 5 cili kering - gunting
( jika nak lebih pedas gantikan beberapa cili padi dibelah2)
1/4 cawan minyak

1. Perah jeruk mandai dan siat nipis
2. Panaskan minyak dan goreng mandai dan ikan bilis berasingan hingga rangup
3. Tumis cili potong dan bawang hiris.
4. Masukkan petai dan mandai goreng serta ikan bilis goreng rangup tadi
5. Gaul rata dan masak sekejap sahaja supaya  petai kekal rangup.


Jeruk Kulit Cempedak a.k.a Jeruk Mandai
Mak aku pesan kena perah untuk buang lebihan air jeruk tu
Kalau nak kurangkan masin dan masam boleh basuh dan perah..
Don't worry...xkan hancur sebab mak aku cakap jeruk ni walauoun dah lama berwndam dalam air garam...texture dia liat

Hiris mandai tu nipis2 supaya bila goreng jadi rangup
Kadang mak aku potong tebal ..
Bila tanya mak aku cakap supaya rasa dia liat2 macam Lobak Masin
Cili pun potong
Bawang hiris


Ikan Bilis dibasuh bersih dan tapis
Petai diambil bijinya


Mak aku selalu pwsan...
Sebelum masak siapkan semua baham dulu..
Supaya memudahkan kerja memasak..
Xdelah nanti ada yang hangus sebab leka buat mender lain..
Heeee....aku le tew...
Kadang nak goreng maggi aku x potong sayur sesiap
Sambil tumis bawang baru nak potong sayur..
Tiba2 1 rumah bau bawang hangus ..
Heeeee



Panas minyak macam.nak goreng ikan
Pastu goreng mandai yang dah hiria nipis sampai garing rangup
Kalau potong tebal dia x rangup tapi liat2 skit..
Aku suka yang rangup ni
Kalau yang liat2 tu ada rasa masin dan sikit masam...
Lepas goreng mandai...
Goreng plak ikan bilis hingga rangup juga dan angkat..
Dalam minyak yang sama tumiskan cili kering gunting...
Mak aku cakap kena masukkan cili sekejap sahaja terua kena masuk bawang supaya cili x hangus...sebab mak aku cakap cili kering cepat hangus..
Tapi aki suka bau cili kering yanv sedang digoreng...
Bau dia sedappp
Pastu masukkan petai,ikan bilis goreng dan mandai goreng tadi..
Gaul rata

Dah siap lauk fav mak aku...
Mmm...lapar la plak...
Nak buat Air Horlick Panas jap...
Ok...bye...

4 comments:

  1. Makan nasi minum Horlick?
    Triple calories.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betulllll....
      Selain triple calories..
      Ada mendee yang kiter x citer..
      Makan nasi + horlick...memang lepas tu rasa nak munnnnn...uweks..
      Memang bukan loving couple la nasi ngan horlick...
      Huhuhu

      Delete
  2. Beverages drinks full of sugar and added ingredients. Same intake as eating meal so indirect cause pancreas to work.doubly hard
    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu...cian my pancreas...
      Ok...nanti kita less sugar...
      Sekarang mak kiter dah tukar guna organic brown sugar untuk beverages..
      But...still sugar...heee

      Delete