Sunday, 2 September 2018

PERUT MASAK LEMAK CILI API DENGAN REBUNG


Perut Masak Lemak Cili Api Campur Rebung..
Lauk mak aku..
Perut Lembu Qurban hari tu la..
Nenek isi dalam bonet kereta suruh mak aku bawa balik KL
Sebab nenek memang x makan..
Nenek dah siap bersihkan..
Dah siap Rebus...
Dah siap frozen untuk bawa balik KL
Bawa balik KL pun hanya mak aku yang makan sorang...
Hehehehe....sebab we all x makan pun..
Aku, abang..kakak memang x makan perut lembu...

Nampak sedap...
Kalau lah ini ialah daging lembu
Memang aku akan makan sebab aku suka masak lemak cili api
Tapi dah namanya Perut Lembu..
Aku memang xnak la...
Tengok rupa perut lembu tu pun
Aku dah x boleh go..!



Mak aku makan dengan penuh feeling...
Aku tengok jer...
Ada perut lembu yang macam towel mandi pun ada
Ada yang macam macaroni pun ada
Bau dia sedap....
Macam bau rendang pun ada
Tapi aku dah cuba nak makan..
Belum masuk molot lagi...
Aku dah x boleh go
Mmmm...memang x boleh nak.cuba .
Heeee..
Camanalah mak aku boleh makan..


Ni la rupa asal perut lembu tu
Masa ni belum proses lagi
Perut Lembu Qurban hari tu


Ni pun perut juga..
Bila tengok rupamperut lembu tu
Dengan bau dia masa belum proses tu yabg buat aku x boleh go..!!
Hehehehe....


Tapi nenek dah proses dan cuci bersih dah perut lembu tu..
Nenek dan celur dalam air panas dan nenek kikis sampai warnanya jadi putih
Mak aku cakap mak aku pu  x pernah proses perut lembu tu sebab geli..
Tapi bila makan x geli plak..
Hihihi....



Perut tu nenek kata kena celur dan cuci berasingan ..ikut jenisnya..


Rebung ni pun nenek yang bekalkan masa balik Raya Haji
Nenek kata ni Rebung Hutan..
Rebung Hutan..?
Haaa....nenek kata ni bukan rebung madu yang nenek tanam pokok buluh madu kat tepi pagar di kampung tu..
Tapi ni Rebung Hutan yang pokok buluhnya tumbuh liar di dalam hutan
Pokok Buluh Hutan nenek kata ianya tidak ditanam..
Tetapi memang pokoknya tumbuh sendiri dalam Kebun Getah nenek...
Rebung ni pun mak aku jer yang makan kalau maka aku masak lauk yang ada rebung..
Aku x minat sangat nak makan rebung..
Bukan aku x makan...
Tapi x berapa suka jer...
Tambah lak mak aku masak ngan Perut Lembu ni
Mmmm...memang aku x makan la...
Haaaa...tapi jangan x tahu ..
Kalau Rebung Jeruk yang bau dia aummmm tu aku suka tau
Haaa...kalau Rebung Jeruk tu nenek masak Kari ngan ikan...aku makannnnn
Rebung ni pun asalnya nenek nak buat Jeruk untuk kitorang bawa balik KL
Tapi mak aku kata xnak rebung jerum sebab susah nak simpan kerana bau dia kuat sangat..
Nenek dah siap masuk dalam balang nak jerukkan
Mak aku lak kuarkan dan rebus..
Pastu masukkkan semula dalam balang simpan dalam peti ais.
Mak aku cakap nak buat rebung jeruk juga ni tapi versi jeruk x de bau
Nenek lak cakap kalau jeruk rebung yang bau dia kuat tu dijerukkan tanpa rebus..
Kena guna rebung segar dan direndam sehingga ada bau masam..
Mmm....

PERUT MASAK LEMAK CILI API + REBUNG
1/2 kg perut lembu siap proses
1/2 kg rebung siap rebus
1 kotak santan
1 asam keping
1 sudu teh garam
2 helai daun limau purut

Bahan Tumbuk:
10 cili padi
1 ketul kunyit ( 1 sudu teh serbuk kunyit)
1/2 bawang besar

1. Potong2kan perut yang dah siap rebus
2. Masukkan perut dan rebung kedalam periuk bersama dengan bahan tumbuk dan 2 cawan air..
3. Masak hingga mendidih.
4. Tambah garam, asam keping dan  daun limau purut.
5. Tambah santan kotak dan perlahankan api supaya mendidih perlahan sehingga kuah nampak pekat
6. Sesuailan rasa



Perut Masak Lemak Dengan Rebung...

5 comments:

  1. Salam adei manies...

    itu perut sudah rebus banyak lama dey.. itu sangat bersih.

    suruh mak buat soto letak perut, kerabu perut,kari perut, asam pedas tumis pekat perut limpa paru.. dan tetel..

    kerabu siam punya style..

    itu rebung sedap oooo...rebung masam.. it helps hilangkan hanyir....daging ikan etc etc. tapi after effect bau toilet macam makan kerdas atau jering.

    tapi saya beli jepun punya rebung, dia rebus dulu... takde jeruk. terus vacuum pack..makan gitu aja ok atau masak kari atau stir fry atau masuk dalam salad.
    tak pun letak dalam mi segera.a
    tapi ada lihat orang jepun makan mentah gitu aja. mungkin getah tak de so tak pahit..

    rebung potong pannjang panjnag bulat semangkuk etc rebus pucuk ubi semangkuk,tumbuk bawang putih merah dan secawan setengah ikan bilis.. cili padi secawan...

    tumbuk kasar kasar.. lepas tu tumiskan ikan bilis sampai garing, kendiam masukkan bawang tumbuk. wangi masukkan rebung dan pucuk ubi tadi.. letak sesudu kunyit.. kacau sampai rata garam secukup rasa..

    lepas tu makan.. sedap..
    version ke dua ditambah santan... masak sampai santan pekat tapi ni unhealthy sikit.

    otak lembu masak kurma kuah kurma pekat pekat.... letak rebung. pun sedap.


    lidah lembu mula mula rebus kendian buat bakar dan cicah air asam bawang chili sedap...

    paru, hati limpa, sedikit perut di potong nipis nipis campur dengan daging tetel buat masak asam pedas tumis pekat letak lengkuas yang di blend, serai dan daun limau purut..

    sedap......






    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee...sis nor dah bangles tongue..hahahaha..
      Kiter suka soto tapi kalo letak perut semua tu..mmm hilang la feel..hehehe
      Hari tu tengok Food Source...ada citer pasal rwbung tu kat Jepun..Kebun buluh merwka bersih dan buluh dia besar2 la...agaknya sebab tu rebung sis nor makan tu sedap sebab pokok dia pun cantik..
      Otak lembu tu mak kiter pun cakap sedap..
      Tapi kiter...mmmm x kot..hahaha x boleh go..
      Lidah lembu kiter dah pernah try masa mak kiter order Sup Lidah kat Thai stall...Mmmm not bad la...tapi kalau suruh pilih daging kiter akan lebih pilih daging kot..heeeeee

      Delete
  2. mmg favourite rebung perut masak lomak cili api

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee....nampak memang sedap
      Kiter pun nampak dah boleh rasa sedap
      Tapi mengingat masa belum proses...buat hilang selera...heee

      Delete
  3. mmg sedap..tp klu dh masuk asam keping bkn lg lomak cili padi..asam keping tu buek masam jo..x ado raso lomak dgn podeh cili nyo..apa2 selera masing2

    ReplyDelete