Sunday, 30 September 2018

SALMON KARI vs SALMON GORENG


Salmon Kari..
Actually Kari Kepala Salmon..
Lauk fav mak aku...


Kari Kepala Ikan Salmon...



Rezeki dapat makan salmon semula
Sebab dah laman juga stop makan salmon
Bukan stop sebab boikot
Tapi stop sebab mahal.
Hahahahaha.....


Sekarang pun bukan lah murah sangat
Tapi boleh la makan...
Mak aku la suka sangat kepala salmon
Aku suka isi jer
Tapi Ikan Salmon ni bukan semua orang suka
Kakak x suka ...x tau naper
Abang x suka...sebab x makan ikan
Nenek x suka...sebab nenek kata lemak sangat
Achik  x suka..sebab Achik kata x lalu
Pakcik x suka....sebab Pakcik kata teringat Nat Geo Wild..
Yang suka hanya aku ngan mak aku jer ...
Sebabnya 1 jer...
SEDAP..
hahahaha....


Salmon Goreng
Lagi sedap Kulit dia crispy..
Idi dia lemakkkk
Warna dia orange
Rasa dia sedapppp


Kari aku hanya makan kuah
Yang goreng memang fav aku


See....dia nyer texture...

Kepala untuk masak Kari


KARI KEPALA SALMON
2 keping kepala ikan salmon
3 sudu serbuk kari ikan
1 sudu pes asam jawa
2 biji tomato
1 terung bulat
1 cili hijau
1 cili merah
3 cawan santan  cair
garam

Bahan Tumis:
3 bawang merah-mayang
3 bawang putih cincang
1 sudu halba campur
1 tangkai daun kari
1/4cawan minyak

 1. Panaskan minyak & tumiskan bahan tumis hingga harum.
2. Bancuh sebuk kari & tuangkan dalam bahan tumis.Masak hingga pecah minyak
3. Masukkan ikan,& biar hingga 1/2 masak.
4. Masukkan santan, terung,tomato & biar hingga semuanya empuk.
5.Masukkan asam & cili hijau dan cili merah.Biar agak sedikit pekat.

Kepala buat masak Kari
Isi buat goreng garing
Untuk goreng mak aku cakap just sapu garam..
x perlu kunyit
Mak aku cakap tips dari Jamies Oliver supaya letak garam lebih pada bahagian kulit supaya bila goreng kulit salmon jadi rangup macam keropok..
Memang betul..
Kulit dia krup krap krup krap sedappppp sangat



6 comments:

  1. salam

    saya dah lama tak makan salmon, allergi .. lepas makan. Dulu siap pergi pasar basah borongbeli ikan salmon dua tiga ekor... utk makan dua tiga bulan...

    tapi sekarang ni makan ikan tu asik gatal...
    kalau makan ikan wild salmon tak sangat. So off late kurang. sebab farmed fish was fed with..........

    dulu beli salmon dan kepala ikan dijual rm 3.50 satu.so beli sampai 10 ketul kepala. balik potong dua.. basuh prepacked and freezed. buat asam pedas tumis pekat, kari pekat, soup berempa pakai tomatoes yoghurtasam jawa dan halba.
    sebab lemak nya yang tebal... saya kena letak garam dan kunyit. it gives better aroma and flavour

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak...salmon pun ada yang ternak ke ..farn fish was feed with....(?)
      Jangan kata feeding dgn najis mughallazah macam ikan patin suda........

      Delete
    2. https://www.fishfarmingexpert.com/article/salmon-health-scare-in-norway-creating-concern-in-scotland/

      https://www.theguardian.com/environment/2017/apr/01/is-farming-salmon-bad-for-the-environment

      What are farmed salmon fed?
      Farmed salmon are fed pellets made out of fish oil and smaller fish, ground-up chicken feathers, poultry litter aka taik ayam di campur colour supaya warna oren(yes, that's poop), genetically modified yeast, soybeans and chicken fat. Wild salmon get its lovely rose color from eating krill and shrimp. Farmed salmon, because it eats those pellets, is grey.21 Mar 2018


      Delete
  2. haramak.... ......baru tahu ke?oops

    ReplyDelete
    Replies
    1. arghhh....baru tahuuu
      igtkan semua wild salmon..
      Tak tahu punnn...
      uwekkkkkkkssss...
      Geli tekakkkkk.....

      Delete