Wednesday, 19 September 2018

BUBUR CACA WARNA- WARNI

Bubur Caca Warna Warni..
Colourfull  Cacao Porridge


Dah beberapa kali aku request nak makan Bubur Pulut Hitam..
Mak aku dah beli dah Pulut Hitam
Tapi x masak2 pun
Mak aku cakap leceh nak masak Bubur Pulut Hitam sebab lambat & kena jaga masa masak..
Mak aku kata kena jaga supaya masa rebus x meruap melimpah
Kena jaga x boleh rebus dengan air banyak sekali harung..
Sekali harung tu mean sekaligus la..
Mak aku kata kena masak dengan air macam masak nasi jer..
Pastu ulang tambah air panas sikit2 supaya bubur tu pekat dan pulutnya tidak pecah .
Kalau bubuh air banyak sekali gus mak aku kata nanti pulut tu pecah kembang sangat rasa dia kurang sedap sebab masa kunyah dah xde letupan dalam molot..
Haaa...cam bom lak ada letupan...


Tapi nasib baik mak aku masakkan Bubur Caca ni untuk aku..
Itupun dah lebih 3x juga aku request nak makan Bubur Caca ni...
Hari Ahad masa Cuti Hari Malaysia tu mak aku masakkan Bubur Caca ni..
Tu pun mak aku cakap sebab kakak ada...
Abang ada baru mak masak sebab mak aku kata boleh semua makan...
Mmm...


Pagi2 lagi mak aku dah masakkan Bubur Caca ni
Ingatkan sarapan Bubur Caca..
Hahaha...pagi2 xkan nak makan dessert ni..?
Rupanya mak aku cakap masak pagi2
Supaya nanti petang masa nak makan..
Bubur ni akan jadi lebih pekat dan sedap
Sebab kata mak aku Bubur akan lebih sedap dimakan selepas beberapa jam dimasak..
Haaaa......jangan salah faham lak...
Bukan masak bubur tu sampai beberapa jam.
Itu Bubur Asyura & Bubur Lambuk namanya kalau dah masak beberapa jam...
Tapi maksudnya...lepas masak ..dibiarkan beberapa jam sebelum dimakan..
Supaya kuah dan bubur menjadi lebih pekat dan sedap..



Betul la....
Bila petang ..
Bubur ni jadi lebih pekat setelah dibiarkan beberapa jam
Actually mak aku masak pagi
Sebab pastu kakak ajak kuar gi servey tempat untuk kakak nak buat event..
Bukan event kahwin..
Event study lah..
Hahaha...

Aku suka sangat Bubur Pulut Hitam & Bubur Caca
Kalau Bubur Kacang...
Mmmm....aku x suka...
Mak aku plak sikit2 masak Bubur Kacang
Bubur Gandum lah...aku x minat
Bubur Pulut Hitam &  Bubur Caca yes..!
Kalau mak aku masak hari2 pun xper


Ni la Tepung Caca yang colourfull tu..
Eh, Caca ke Cha Cha..?
Mmm..malas nak buka Kamus Online..
Kira guna Caca lah dulu...
Kalau aalah..lain kali plak guna Cha Cha..
Heee......
Caca ni aku capai masa ikut mak aku gi belanja barang dapur kat Hero..
Betul..!!
Aku yang capai sebab masa mak aku tengah pilih bawang  .
Kat tepi rak bawang tu memang rak macam2 kacang..Pulut Hitam..Gandum Biji..Barli..bagai
Tepung Caca ni yang menarik selera aku..
Haaa...aku capai la..
Pastu buat muka seposen cakap katak aku ..aku teringin nak makan Bubur Caca...

Selalu bentuk caca ni macam cendol
Tapi yang ni macam mee yang dipotong2 jer..
Mak aku cakap maybe yang ni dibuat menggunakan mesin
Kalau yang bentuk macam cendol tu mak aku cakap memang dibuat manual..
Handmade...gentel sebiji2
Mak aku cakaonkat Kedah & Thailand memang ada pengusaha Tepung Caca ni memang buat handmade .
Ada yang menjadika  kerja menggentel Tepung Caca tu sebagai sumber rezeki...

BUBUR CACA WARNA-WARNI
1 cawan tepung caca kering warna - warni
½ cawan sagu biji- rendam 15 minit
1 kotak santan + 1 cawan air
½ sudu teh garam
1/2 cawan gula pasir
2 sudu dark brown sugar
1 helai pandan

1. Basuh dan rebus tepung caca dengan air yang banyak hingga kembang dan lembut
2.Jika airnya kering tambah sikit lagi air dan masak hingga mendidh semula
3. Masukkan sagu dan masak hingga sagu jernih
4. Tambah 1/2 kotak santan dan air..garam,gula dan pandan  dan masak hingga gula larut
5. Tambah baki 1/2 kotak santan pekat dan sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
6. Sesuaikan rasa dan matikan api..

** Masak beberapa jam awal sebelum makan supaya bubur akan jadi semakin pekat dan lebih sedap..



Mak aku cakap kalau nenek yang masak Bubjr Caca...
Nenek hanya akan guna gula pasir putih sahaja supaya kuahnya putih bersih dan namlak caca warna warani dengan background putih..
Haaaa....ada background tuh...!!
Yang sebenarnya mak aku cakap nenek memang x suka brown sugar sebab nenek kata brown sugar akan mengubah rasa ori santan..
Haaa....kalau kita x suka kita akan cari alasan untuk x suka la kan...
Hahahaha...



Mak aku plak kalau masak bubur..
Mesti akan campurkan gula melaka..
Dolu tengok mak aku mesti akan guna Gula Kelantan...
Tapi sekarang mak aku selalu guna gula melaka &  brown sugar jer
Mak aku cakap stok Gula Kelantan dah lama habis...!!

Tak kisah lah Gula Kelantan ke...
Gula Melaka ke..
Gula Sarawak ke..
Gula KL pun boley....
Yang penting aku suka Bubur Caca ni


Selain Caca colourfull ni ..
Mak aku pernah buat  sendiri tepung caca tu
Dah pernah post BUBUR CACA HOMEMADE kat sini..
Selain tu ada 1 lagi Bubur Caca yang lagi sedap..
BUBUR CACA TEPUNG KANJI kat sini...
Aku suka Bubur Caca Tepung Kanji tu tapi mak aku cakap leceh skit nak  buat..
Kenan betul2 ada mood baru leh buat..
Hahahaha...
Yang Caca Tepunh Kanji tu makbaku cakap lavi cantik kalau dibuat colourfull sebab rupa dia akan jadi macam KACA kerana tepung kanji bila dimasak akan jernih..
So..bila letak colour akan  jadi macam KACA..
Mmmm....kalau camtu bukan la lagi Bubur Caca..
Tapi dah boleh letak nama BUBUR KACA...
Hahaha.....
Mmmm...weekend ni nak ajak mak aku buat lah BUBUR KACA tu..
Cam best la....
Ok...bye

4 comments:

  1. Bubur gandum taknde colour warna warning.. tapi Sama je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn...kiter pun perasan rasa dia sama...
      colouring cikgu cakap x bagus untuk kesihatan..tapi bila tengok cantik teringin nak makan

      Delete
    2. Bubur caca tambah durian lagi best.Pasti terangkat & tertidur dibuatnya!

      Delete
    3. huh....duriannnnn
      my fav tu....sedapnyaaaa

      Delete