Monday, 24 September 2018

SAMBAL IKAN DAUN KARI

Sambal Ikan daun Kari
Lauk Hari Sabtu
Untuk aku...mak aku dan kakak
Haaa...cam biasa la abang mana makan ikan
So....lauk ni makan bertiga jer
Abang makan lauk lain..
Lauk abang untuk entri lepas ni plak..
No citer Sambal Ikan daun Kari dolu



Sambal Ikan Daun Kari
Bukan nama ikan tu Daun KAri
Ikan tu nama dia Ikan Macarel
Rupa dia macam ikan selayang
Tapi xde sisik keras kat ekor dia
Haaa...jangan ingat aku x kenal Ikan Selayang
Ikan Selayang selalunya mak aku akan beli untuk buat kuah Laksa
Sebab tu aku tahu
Macarel ni selalu aku tahu tulis macarel ni kat tin sardin
Haaa....ada yang tulis SARDINE
Ada yang tulis MACAREL
Haaaa...yang tu aku x tahu beza dia
Kalau mak aku suruh amik sardin
Memang aku belasah jer
Janji dalam tin sardin la kot
Hahahaha



Sambal Ikan Daun Kari ni
Mak aku cakap idea dari SAMBAL IKAN PUYU DAUN KARI kat sini
Haaa....mak aku cakap rindu Ikan Puyu
Tapi dah xde Ikan Puyu
Ikan macarel pun boleyyyy
Tapi x sama la


Sambal Ikan Daun Kari ni sedap
Siyes sedap....
Makan ngan nasi putih
Jangan campur lauk lain
Haaaaa....
Walaupun ada lauk abang
Tapi aku jus makan Sambal Ikan Daun Kari ni jer
Mmmmm...bau dia x hilang woooo
Melekat kat tangan
Ulang2 cium lepas makan
Hahahaha....


SAMBAL IKAN DAUN KARI ...
5 ekor ikan macarel
1/2 cawan minyak..
1 tangkai daun kari
1 asam keping
1 sudu teh garam
½ sudu teh gula
minyak

Bahan Blend:
20 cili kering
1 bawang besar

1. Ikan  disiang bersihkan dan digaul garam kunyit.
2. Goreng ikan hingga garing
3. Tinggalkan minyak anggaran ¼ cawan  dalam kuali
4. Tumis daun kari hingga garing dan angkat ketepikan untuk tabur nanti
5. Masukkan bahan blend dalam minyak yang sama dan biar hingga garing naik minyak
6. Masukkan asam,garam dan gula.
7. Masukkan  ikan  goreng.
8. Sesuaikan rasanya dan masak hingga kering dan naik minyak & taburkan daun kari goreng rangup tadi...



Pic ni dari handphone kakak....
Tapi naper cam gelap jer
Ok..bye

8 comments:

  1. eh kenapa bau tak hilang.. mak awak tak letak belacan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan bau belacan ...
      Bau daun kari daaaaaaa...
      Hahaha

      Delete
  2. daun kari ada tinggalkan bau kat tangan ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah..tapi sambal ni mang lekat bau daun kari..heeee

      Delete
  3. sardin selalunya adalah ikan tamban. tamban jantan..

    mackerel gebu besar sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo..ikan sardin tamban..heeee...TQ info..muah2

      Delete