Salam Ramadhan hari ke 22.
Tapi saya campur juga kentang dan terung.Tempe tu fav Adah.Kentang tu kesukaan abangnya.Bilis dan terung memang kegemaran saya.
Saya gabungkan cili merah besar dengan cili padi merah Bangladesh .
2 keping tempe- hiris
2 biji kentang- potong bebaji
1 terung bulat- belah 8
1 cawan bilis bersih.
Garam,gula,minyak
Bahan Blend Kasar:
10 cili merah
10 cili padi merah
5 bawang putih
1 bawang besar
1. Goreng garing,tempe,kentang,terung dan bilis.
2. Baki minyak dibuat tumis bahan blend hingga naik minyak.
3. Perisakan.
4. Masukkan semua bahan goreng dan gaul rata.
Sekarang ni sejak ada pasar segar baru tu saya dah jarang gi Hero.Tiap hari balik saya singgah beli ¼ ayam dan sayur.Balik tang tung tang dah siap masak lauk dan sayur untuk iftar.Stok dalam peti ais tu dok keras jadi fosil..hihihi
Tak tumbuk sambal belacan pun.Cukup la sambal berlado tu.Kena dengan ulam ni memang sedap.
alahaiiiiiii jauh....hehehe
ReplyDeleteMemang sedappp. Terung berlado tu feveret saya. Sedapnyaaaa
ReplyDeleteBest kalau beli barang terus masak, yg dah jadi fossil tu biarkan, hihi.
ReplyDeletefuhhhh mmg menggoda bethol! TERsinggah pulak jam 3.06 petang aduhaiii
ReplyDeletesimple but dap tu..kena lak ngan selom tu..alhamdulillah
ReplyDeleteAmboi, tak semawa pun hahaha....
ReplyDeleteSy masak ikan kerisi goreng berlada hari ni...gu dengan masak lemak kobis :)
sedapnyaa makan macam nii. VM sukaaa hehehe
ReplyDeletewaduhh air tangan mak2 nih mmg mancongkam je., hehe
ReplyDeleteSA sorang je layan tempe..itupun kena potong nipis2 dan goreng garing buat sambal berlado..percya tak sekeping je beli sorang makan..tapi makan 2-3 hari baru habis..hahahah...
ReplyDeleteMemang lebih seronok bila dapat memasak guna bahan segar. Untung ada fresh mart dekat.
ReplyDeleteCukup sedap tu tempe sambal berlado.
ReplyDeleteKalau ada kombinasi hidangan begini atas meja kami, memang tak puas makan nasi sepinggan! Kena bocorkan periuk juga ni.