Beriftar 2 beranak sahaja semalam.Maka pilih menu mudah sebab dua-dua rasa nak makan selain dari nasi..
- Tumis bawang putih ketuk dan 5 biji cili padi pun ketuk
- Goreng pula udang yang dah belah belakang
- Kacau 2 biji telur,curahkan dalam kuali bersama udang tu.
- Basuh kue teow dan terus masukkan dalam tumisan.Kacau gaul sambil renjis kicap pedas Mahsuri..Tambah garam secukupnya..
- Tabur kucai..gaul sikit dah siap.Elok ja tak melekat kuali.Kadang taktau pasal apa jadi melekat berkerak dan hancur kue teownya boleh buat murung tau..hihihi.Cuma saya perasan kalau taknak melekat..kuali kena betul-betul panas dan kue teow tu pula jangan basuh awal sangat.Lepas basuh terus ja masuk dalam kuali yang dah siap perencah.In shaa Allah tak lekat.
Cili kicap tu pula saya guna cili padi Bangladesh yang merah tu.
JERUK CILI KICAP
10 biji cili padi Bangladesh( merah)
1/4 cawan kicap manis
1 sudu makan cuka
1. Hiris cili nipis2... ...gunting kan sahaja...x perlu buang bijinya.
2. Tuangkan kicap manis & cuka..
3. Biarkan seketika supaya rasanya
Selamat berbuka puasa
ReplyDeleteRamainya udang kat kuetiau tu
Wow...meriah tu... MA pun goreng mee letak udang hari ni... 😊
ReplyDeleteAda kuey teow di sebalik udang... betullll, mantao kena savoury baru sedapppp.
ReplyDeleteMak Ngah, sy htr email..
saya pernah modify mantao goreng jadi burger malaysia belah tengah letak sambal bilis letak daun salad.waled dgn Pia cakap eh pandainya umi buat burger malaysia hahaha diaorang tak tau saya paling tak pandai uli doh haha
ReplyDeleteKalau Ahnaff suka makan mantou dengan kari ayam 🤭. Ehhh, petang ni nak buat kari ayam la..mantou pun ade. Boleh la goreng 😁
ReplyDeletesedap plak tengok kue tiaw goreng tu...rasa macam nak buat plak weekend ni
ReplyDeleteAlhamdulillah.
ReplyDeleteSedap sungguh mantou goreng kan Mama Cella.
First time saya makan sewaktu travel ke China. Lepas tu makan lagi di Airport Balik Papan, Kalimantan. Balik LD mulalah rajin mencari dan akhirnya goreng sendiri.