Salam 18 Ramadhan dan selamat berhari minggu.
Iftar sorang-sorang.
Anak jantan tu kerja.
Adah berbuka kat luar
Anak dara bongsu tu kata keluar KL gi beli barang kat Low Yat & berbuka kat KL.
Dulu saya ingatkan glass noodle dengan suhun tu sama ja..
Rupanya lain
Kalau suhun dia mudah lembut bila direndam/rebus dan bila goreng mudah benyek dan silap hari bulan masa goreng akan melekat kat kuali kalau overcook. Saya pernah beberapa kali masak SUHUN GORENG yang selama ni saya ingatkan sama dengan glass noodel tuš¤.
Glass noodle ni masa kering agak keras,sedikit kasar dan glass noodle kering ni sedikit putih kuning dan tidaklah seputih suhun.Dia tulis pun sebagai unbleched bean.Lupa pulak nak snap gambar sebelum masak untuk rujukan.
Bila dah rebus dan direndam dalam air..Lepas tu digoreng dengan rencah pun teksturnya sangat kenyal tidak putus dan lebih sedap.
Saya guna sepaket kecil untuk individu size
Target nak siapkan 20 balang sebelum berbuka.Tapi terganggu dek adunan buat perangai.Bila bakar kuih mengembang hilang bentuk.Bertray juga.Tarik nafas,duduk jap.Belek satu-satu bahan...
Laaaaa....dah jumpa...puncanya saya guna telur saiz AA...
So,adunan dah terlebih telur.Adunan dahlia kalau terlebih telur memang akan mengembang.
Pernah terjadi beberapa tahun lepas saya buat sampret susu.Dalam resipi takda masuk telur.Saya gatai tangan pi boh telur ..
Dah la terus adun 4 adunan sekali jalan...Memang berkesudahan dengan buang...Kalau doh gagah alter pun dia akan " berlagu".Makanya memang kena bancuh adunan baru..
Antara suka-duka buat kuih raya yang menjadi pelajaran berharga..
hihihi
So,bila jadi begini,saya relate dengan peristiwa tersebut.
Takmau hilang mood lagi..
Terus tolak adunan tu ke tepi...start bancuh adunan baru..
Beringat dah telur tu besar maka,k na kurangkan separuh..
Haaaa,baru elok dan semangat nak membaking...
Alhamdulillah dapat juga capai target walau timing dah lari.
FRIED GLASS NOODLE CARA SAYA
1 pack kecil glass noodle.
2 keping daging lembu
2 pokok sawi hijau- rebus
1 bawang putih.
Chilly flakes
Sikit carrot,daun bawang dan daun sup
Minyak,garam,gula & kicap
1. Rebus glass noodle dan rendam dalam air agar tidak melekat.
2. Panaskan sikit minyak dan tumis bawang putih cincang bersama daging yang dihiris nipis.
3.Masukkan carrot dan bahan lain.Masukkan mee yang sudah dicelur dan gaul rata.Renjis kicap dan perisakan..
4.Hidangkan bersama sawi celur.
Sedapnya glass noodle...memang ada jual kat kedai eh kak..SA ada buat guna suhun tp benyek x.menjadi...hehehe...cer share skit rupa paras paket glass noodle akak beli tu...
ReplyDeleteBetul SA...
DeleteSaya pun pernah guna suhun begitulah jadinya..
Saya dah update rupa paras paket glass noodle tuš
Glass noodle tu la kot yang selalu jumpa di hotel Indonesia dan Thailand kalau sarapan. Di sana tak ada bihun, yang ada hanya glass noodle saja.
ReplyDeleteRasanya betul dah tu cikgu...
DeleteSelalu nampak kat Thailnad Street Food
Yang kat Indonesia tu depa makan ngan bakso tu agaknya..
DeleteSaya pun terniat mencari tu lepas ada cleaner belanja bakso sebelum puasa tu.Bila makan saya dapati " suhun" dia lebih kenyal dan sedap.Rupanya itu bukan suhun tapi glass noodle.Tu yang gigih mencariš¤
Sedap glass noodle goreng camtu. Biasa makan kat Johnys.
ReplyDeleteAlaaa, frustnye kalau adunan buat perangai kan. Kite semalam buat tart nenas, tray yg last hangit sikit. Salah set mode membakar š¤. Salah sendiri. Huhuhh
Kadang memang terjadi insiden-insiden macam tu kan...
DeleteIbu baru tahu glass noodle dgn suhun lain rupanya ye. Sedapnya semperit kuih kegemaran tu. ;)
ReplyDeleteYa...sama la saya pun sebelum ni macam Ibu jugak dok ingat benda samaš¤
DeleteLaah…tengok tajuk, kita dok ingat nama kedai. Rupanya glass noodle tu nama sejenis mi š¤£. Teruk sungguh pengetahuan saya.
ReplyDeleteYang Ujie tak tau tu sikit ja...hanya glass noodle..hihihi
DeleteYang lain Ujie lagi tau..
Saya nak tulia Mee kaca/ gelas macam pelik ..tu yang tulia jugak glass noodle jugakš¤
lain yer..ingatkan sama suhun & glass noodle tu.. baru tahu...
ReplyDeleteLain dari segi teksturnya tu MA..
DeleteLebih kenyal dan sedap
suka fried glass noodle tu...kalau mkn luar kt johhnys tkpernh lg masak sdiri
ReplyDeleteSaya pun baru dua kali masak glass noodle ni..hihihi
DeleteSy suka glass noodle sbb dia kenyal2 tu. & Now baru sy tau jugak punca knp dahlia semprit jadi mengembang lps bakar. Sy tak pnh kena sbb tak pnh buat tapi selalu nmpk orang post kat MATJHI.. hehehe.
ReplyDeleteKan...glass noodle ni sedap kan.
DeleteDari pengalaman,ada beberapa faktor semprit ni kembang.Antaranya lebih telur,gula tak hancur dan juga adunan terlalu lembik.
wallahua'lam.
Tak pernah makan glass noodle ni...
ReplyDeleteSy tak reti baking, memang beli ja la kuih raya huhu...
Pasni boleh try PH..š¤
DeleteSaya pun kalau ada bajet untuk beli kuih raya,takyah baking PH..beli jer š¤
Tapi saya suka bakingš¤
Wah... dah siap biskut sempritnya... sy x brp mkn glass noodle ni mungkin jarang mkn kot
ReplyDeleteAlhamdulillah...
DeleteKakmim banyak ke baking kek lapis seghawaq?