Pagi ni sarapan Ubi Keladi Rebus dan Pisang Rebus.Bersulamkan kopi O panas.Maklumlah asal orang kampung kan...Walau banyak pilihan sarapan lain,namun sesekali pasti merindui makanan nostalgia ini...hihihi
Beli semalam kat Pasar Segar.
Pisang rebus.Manis ya ampun walaupun pisangnya masih banyak warna hijau daripada warna kuning.Baru nak menguning sebab tu saya rebus.Mulanya saya ingat ni pisang kepok tapi rupanya bukan.Tak tau pisang apa tapi sedap sungguh.
Nasib baik runtuhnya pada weekend ketika cuti...Kalau tidak tak tau la...Syukur alhamdullah
YaAllah sedapnya mengamit memori . Dulu arwah abah bercucuktanam ubi keladi tuk mengisi perut anak2 jgn kelaparan. Bila nak raya puas la parut ubi telur pisang muda ubi kayu muda buat juadah hariraya. Sebak jiwaraga andai boleh diputarkan masa huhuhu
ReplyDeleteTapi dulu Allah bagi nikmat..dapat makan kerepek ubi kerwpek pisang pun rasa sedap sangat.Sekerang nikmat rezeki melimpah ...Alhamdulillah..
DeleteMemang nostalgia ni MC...
ReplyDeleteKecik-kecik dulu arwah Mak rajin suap pisang rebus @ bakar.
Keladi pula tanam tepi rumah. Time korek tu paling best, berebut siapa dapat ubi paling besar :D
Rupanya orang tua2 dulu tahu khasiat pisang..Sekrang sains membuktikan pisang kaya dengan khasiat
DeleteSedap keladi telur tu. Teringat zaman dulu, di antara tanaman keladi, ada dua tiga rumpun emak tanam keladi telur.
ReplyDeleteKan...kita pun dh tua2 ni teringin pul nak bercucuk tanam
DeleteTak prnh mkn pisang rebus.. jauh sekali keladi rebus.. tp kalau mak cella kata sdp, kak lin percaya msti sdp.. š¬
ReplyDeleteWah.. penuh kopinya.. mcm ni baru la mak cella.. š
Hihihi ..Kadang-kadang makanan tu jadi sedap sebab bercampur nostalgiaš¤
DeleteDua dua tak pernah makan lagi. Kalau jumpa keladi, tak digoreng atau dibuat sayur. Pisang pulak dah tentu digoreng atau dibuat kek. Tak jumpa nak merebus. hihi..
ReplyDeleteAlhamdulillah dapat jugak berkongsi rezeki makan bersama :)
Sesekali ubah selera kampung. sedap juga Fizah sebab sambil makan hanyut dalam kenanganš¤£
DeleteArwah mak saya ada sesekali buat pisang dan keladi rebus.selalu nya di gandingkan dgn kelapa dan sedikit garam dan gula.keladi tu selalunya di buat pengat atau goreng saja
ReplyDeleteBetul...dapat cicah dengan kelapa bergaram dan bergula tu lagi sedap...kena pula kelapa tak berapa tua...nikmat
DeleteAduh, kenapa sy telan ailio banyak kali ni?? Sedap sangat la nampaknya rebusan2 nya tu lagilah bila ada kopi o.
ReplyDeletetempat kita keladi tu di panggil keladi sarawak, dulu mak rajin tanam dan kalau tak di rebus suka di buat kerepek. Keladi dengan pisang rebus kalau di cicah dengan kelapa parut sedapnya
ReplyDeleteSA x pernah makan pisang or keladi rebus..nampak sedap tu kak
ReplyDelete