Spaghetti Sardin yang tak pernah jemu...
Even,jika ada tetamu mengejut pun.Mereke kena redho la dihidangkan pasta sardin sahaja sebagai rezeki....Kalau tak pasta...mee kering sebagai pengganti...hihihi.....
Kalau pasta pendek macam spiral,snail,shell,bowtei dan seangkatannya,saya guna 1 tin kecil sardin sebab pasta jenis macam tu tak muai sangat.Sepaket tu just nice untuk 4 buah perut macam kami anak beranak ..hihihi..
Kalau jenis pasta panjang macam spaghetti,vermicelli & angel hair pulak elok guna sardin tin besar ,sebungkus 500 tu memang banyak.500gm tu bila dah rebus memang banyak pun.Tak habis nak makan bertiga.Eloklah bungkus & nasiblah siapa yang jadi mangsa untuk habiskan..🤣
Kadang security guard perumahan ni.Kadang tukang sapu kat tepi jalan tu.Takpun cleaner tempat kerja.Nasib la depa suka atau tak🤭..
Panaskan minyak.Tumis selabu bawang besar cincang + beberapa ulas bawang putih cincang.Kalau nak pedas dan merah warnanya tambah cili kisar sesudu dua.Boh lada hitam tumbuk pun sedap ja.Kalau nak ada rasa Italian ,tambah sos bolognese @ buah tomato cincang beberapa biji.Tapi yang kali ni hanya sardin semata...sebab tu warna pucat.Tapi rasa dia ..sedap!
Ni saya guna 1 tin sedang sardin Yeo's.Banyak pula isinya.Ada 7 ketul sardinnya.Tapi kat tempat saya jarang jumpa sardin brand ni.
Nak rasa sikit pedas,just tabur chilly flakes masa nak makan..
Untuk makhluk pemakan macam kami ni...semua sedap ja🤣
Selalu saya suka guna pasta vermicelli sebab size dia halus sikit berbanding spaghetti.Masuk dalam air mendidih dalam 4@ 5 minit dah cukup lembut.Biar terkurang lembut,boleh teruskan proses masak dalam kuali.Lagi dia menyerap kuah lagi sedap.Saya jarang guna pasta angel hair sebab tak pandai nak agak masa rebus.Selalu over cook jadinya.Kalau overcook ...hilanglah nikmat tekstur pasta kan..
Ya allah..dalam pada SA yang xde selera pagi ni sebab bendera jepun...tengok plak makanan Itali versi Malaysia...eh..eh..dan dan tu perut ni bunyi kak....aduhai....mana la nak cari time2 ni
ReplyDeleteHihihi ..
DeleteTengoo time lapar memang menyanyi la perut...
Kalau mak cella hulur pd kak lin, uish berbesar hati la menerima.. 🤭
ReplyDeleteMai..mai..mai...
DeleteKalau mai mengejut memang ini la hidangan nya🤭
Teringin jugaklah Spaghetti Sardin, nak cari satu tin kecik boleh masak Jumaat. Jumaat depa kerja, depa semua tak makan sardin, huhu.
ReplyDeleteHihihi....
DeleteMak saya dulu tak makan sardin juga..
La ni sejak dok beli spaghetti buat stok PKP dia dah pandai makan .Masak spaghetti sardin sendiri.Tapi mak memilih sardinlah..hanya brand tertentu mak makan
Dah, tiba-tiba teringin jugak nak rasa ni MC...
ReplyDeleteBelum pernah masak pasta dgn sardin, kena try ni.
Jom..jom try
DeleteMana tau kena dengan selera anak2..Boleh jadi menu bekal naik sekolah nanti
spageti antara menu yang berkhasiat dan ianya lebih baik daripada mee kuning
ReplyDeleteKan...
DeleteKalau baca sejarahnya pasta2 ni dibuat dengan gandum khas..Durum kalau tak salah.
Mudah nak simpan buat stok sebab kering..hehehe
Ok..meh sini alamat..ahnaff nak gi merasa spaghetti sardin acik tuuu.. sedap nau nampaknye tuuuu
ReplyDeleteMai la Ahnaff ..
DeleteBawa baby sekali...
hihihi
alahmdulillah..terima kasih byk-banyak puan kongsi resepi nie,saya dulu bila cella selalu share menu nie terfikir sedap ker ek,sekali dah cuba kesukaan seisi rumah..terima kasih puan.....
ReplyDeleteAlhamdulillah....
DeleteKadang masakan simple mampu menawan selera kan..
Hihihi..
ReplyDeleteJom try..mana tau menjadi kegemaran keluarga..
Bagi yamg makan sardin la.
Guna tuna pun boleh...
Pasta vermicelli ni sama macam angel hair ke? Ammi slalu beli angel hair sbb takdelah muak makan macam spaghetti biasa tu
ReplyDeletePasta vermicelli ni besar sikit dari angle hair tapi kecik sikit dari spaghetti...Kira sedang-sedang la...hehehe
DeleteOhh..ingatkan angel hair pasta tadi. Ada versi pasta lain rupanya. Nampak macam best jugak masak versi sos sardin. Tak pernah cuba lagi.
ReplyDelete