Semalam lepas amik Adah kat TBS,Adah cakap lapar belum makan...Plan asal nak cari makan kat Putrajaya..Tapi tak jadi...Terus melencong masuk ronda Lakefield cari tempat makan.Singgah makan kat Soru.Alhamdulillah...
Beli la lemang sebatang dan rendang sebekas..
Lemang ni mungkin dah sedap kepada yang kena dengan tekak mereka atau mungkin ini taste penjual lemang tu macam tu..
Saya nak makan lemang yang sedap ikut tekak saya...yang ada bau daun pisang,bau buluh.pulutnya padat tapi tak lembik..rasa kena ada lemak santan..
Ish...saya kah yang cerewet ?
Tapi dua minggu lepas masa balik Kedah..ikut Achik dan Pakcik ronda kat Sik.Beli 3 batang lemang panas-panas sedang dibakar kat Pekan Gulau..Ya ampun sedapnya...!
Lemak,harum,padat,kenyal cukup rasa..
Sampai la ni masih teringat...
Nasib baik rendang dia sedap dan banyak la isi nak banding harga RM 8
Ish.. kalau dah lembik tu, bukan lemang dah, tak ada rasa santan, lagilah fail!
ReplyDeleteKalau lemak, padat, kenyal, barulah lemang.
Kan...memamg bahasa jujurnya tidak kena dengan tekak hihihihi
DeleteMacam MC cakap, maybe itu taste penjual tu kot...
ReplyDeleteTapi rendang tu nampak sedap MC :D
Agaknya la PH...hihihi
DeleteYa..rwndang tu memamg taknboleh nafikan ...cukup sedap...
lemang yg sedap mesti lemak,masin yg cukup,tidak lembek,ada bau asap dan yg pasti boleh dimakan begitu saje...saya juga pembuat lemang
ReplyDeleteBetul...kalau lemak dan padat elok...sedapndimakan begitu sahaja ..macam Gardeniaš¤
DeleteHubungi 0138807614,supply lemang setiap hari.InsyaAllah sedap,da try byk kali
ReplyDeleteKawasan mana tu Keef..?Nak wasap takut jauh & tak cover kawasan saya ni.
DeleteKalau dekat..nak ja pergi sendiri....boleh pilih...
Terima kasih atas perkongsian nobor telefon tu
Kadang2 org yg jual lemang ni... tak tau pun hal ehwal lemang...taknak menuntut betul2... pakai buat jer.. pastu jual... janji dia dapat duit...
ReplyDeleteNampak.macam mudah hanya isi pulut santan dan garam dal buluh.Taoi mesti ada tips nak buat lemang sedapnkan...?
DeleteKurang feel kalau tak ada aroma santan, daun pisang dan buluh tu kan. Tak kena dengan taste kita mungkin. Takpelah, mungkin rezeki dilain hari dapat lemang sedap.
ReplyDeleteBetul....Kalau kat Nismilad banyak tempat lemang sedapnkan..?
DeleteKalau rezeki.ke sana nak cari jugak la
Ye, kat Seremban ada kat Pilah pun ada. Cuma tak tahu mana yang sedap sebab tak pernah beli lagi :)
DeleteYa...saya pernah juga nampak ada orang buat lemang cara rebus.Bulu yang dah isi pulir tu direbus dalam tin minyak .Hilang keaslian
ReplyDeleteBoleh bayangkan macamana sedapnya rasa yang Ibu Cella bayangkan tu..memang sedappp..hihi
ReplyDeleteJom kak, kite gi jenjalan johor, pi terjah SK kat sana sambil makan lemang š¤£
ReplyDeleteTry mak cella waze lomang paneh nogori.. kak lin selalu beli situ.. kat sg merab blkg putrajaya ni je.. diorg bkr panas2 daily kat situ.. tp xtau la kalau sesuai selera mak cella.. š¬
ReplyDeletebila last ammi makan lemang? eh takleh recall pulak...
ReplyDeleteKay area Kuala Pilah masih mengekalkan lemang yang dibakar..kita boleh tau mana yg dibakar dan mana yang di kukus atau rebus kan
ReplyDelete