Friday, 7 January 2022

MANA NAK CARI LEMANG YANG SEDAP?

Semalam lepas amik Adah kat TBS,Adah cakap lapar belum makan...Plan asal nak cari makan kat Putrajaya..Tapi tak jadi...Terus melencong masuk ronda Lakefield cari tempat makan.Singgah makan kat Soru.Alhamdulillah...


Pastu meronda lagi nak cari lemang..Ini semua SK punya pasal cerita kat tempat dia ada restoran Hari-hari Hari Raya....Ada semua juadah raya termasuk lemang dan ketupat palas..Dan dan teringin nak makan lemang...Dah beberapa hari mencari tapi tak ada Semalam nak jadi rezeki...Nampak ada gerai lemang tepi pasar. 

Tak mahal sangat lemangnya...sebatang RM15 sahaja..

Rendang pun ada .1 bekas RM8.
Beli la lemang sebatang dan rendang sebekas..

Balik rumah..tak sabar nak makan...

Ala...kenapa tak bau lemang....lembik dan masin

Lemang ni mungkin dah sedap kepada yang kena dengan tekak mereka atau mungkin ini taste penjual lemang tu macam tu..
Saya nak makan lemang yang sedap ikut tekak saya...yang ada bau daun pisang,bau buluh.pulutnya padat tapi tak lembik..rasa kena ada lemak santan..
Ish...saya kah yang cerewet ?

Tapi dua minggu lepas masa balik Kedah..ikut Achik dan Pakcik ronda kat Sik.Beli 3 batang lemang panas-panas sedang dibakar kat Pekan Gulau..Ya ampun sedapnya...!
Lemak,harum,padat,kenyal cukup rasa..
Sampai la ni masih teringat...


Nasib baik rendang dia sedap dan banyak la isi nak banding harga RM 8


Hari tu dah beli lemang kat Pasar Tani..

Pun hanya rasa masin semata dengan pulut yang lembik tiada bau lemang.

Mana nak cari lemang yang sedap?

19 comments:

  1. Ish.. kalau dah lembik tu, bukan lemang dah, tak ada rasa santan, lagilah fail!

    Kalau lemak, padat, kenyal, barulah lemang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...memamg bahasa jujurnya tidak kena dengan tekak hihihihi

      Delete
  2. Macam MC cakap, maybe itu taste penjual tu kot...
    Tapi rendang tu nampak sedap MC :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya la PH...hihihi
      Ya..rwndang tu memamg taknboleh nafikan ...cukup sedap...

      Delete
  3. lemang yg sedap mesti lemak,masin yg cukup,tidak lembek,ada bau asap dan yg pasti boleh dimakan begitu saje...saya juga pembuat lemang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...kalau lemak dan padat elok...sedapndimakan begitu sahaja ..macam Gardenia🤭

      Delete
  4. Hubungi 0138807614,supply lemang setiap hari.InsyaAllah sedap,da try byk kali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawasan mana tu Keef..?Nak wasap takut jauh & tak cover kawasan saya ni.
      Kalau dekat..nak ja pergi sendiri....boleh pilih...
      Terima kasih atas perkongsian nobor telefon tu

      Delete
  5. Kadang2 org yg jual lemang ni... tak tau pun hal ehwal lemang...taknak menuntut betul2... pakai buat jer.. pastu jual... janji dia dapat duit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak.macam mudah hanya isi pulut santan dan garam dal buluh.Taoi mesti ada tips nak buat lemang sedapnkan...?

      Delete
  6. Kurang feel kalau tak ada aroma santan, daun pisang dan buluh tu kan. Tak kena dengan taste kita mungkin. Takpelah, mungkin rezeki dilain hari dapat lemang sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul....Kalau kat Nismilad banyak tempat lemang sedapnkan..?
      Kalau rezeki.ke sana nak cari jugak la

      Delete
    2. Ye, kat Seremban ada kat Pilah pun ada. Cuma tak tahu mana yang sedap sebab tak pernah beli lagi :)

      Delete
  7. Ya...saya pernah juga nampak ada orang buat lemang cara rebus.Bulu yang dah isi pulir tu direbus dalam tin minyak .Hilang keaslian

    ReplyDelete
  8. Boleh bayangkan macamana sedapnya rasa yang Ibu Cella bayangkan tu..memang sedappp..hihi

    ReplyDelete
  9. Jom kak, kite gi jenjalan johor, pi terjah SK kat sana sambil makan lemang 🤣

    ReplyDelete
  10. Try mak cella waze lomang paneh nogori.. kak lin selalu beli situ.. kat sg merab blkg putrajaya ni je.. diorg bkr panas2 daily kat situ.. tp xtau la kalau sesuai selera mak cella.. 😬

    ReplyDelete
  11. bila last ammi makan lemang? eh takleh recall pulak...

    ReplyDelete
  12. Kay area Kuala Pilah masih mengekalkan lemang yang dibakar..kita boleh tau mana yg dibakar dan mana yang di kukus atau rebus kan

    ReplyDelete