Padprik Ayam
Lauk lunch hari Rabu masa Cuti tahun baru 2020
Nasi Padprik Ayam
Haaaaa....selama ni yang makna kat Kedai Tomyam tu kalua minta Nasi Padprik aku ingatkan memang nama nasi tu yang padrik
Rupanya mak aku kata lauk tu yang nama Padprik
Dimakan ngan Nasi Putih maka nama la Nasi Padprik
Kalau makan ngan Nasi Goreng namanya Nasi Goreng Padprik la
Haaa.. hari tu makan Nasi Goreng Padprik kat Pangkor sedap tul..
Banyak tul mak aku masak lauk ni
Mak aku cakap nak clearance stok 2019
Sebab dah masuk 1 Januari 2020
So,stok maknan 2019 kena habiskan
Takut expired sebab dah kira setahun
hahahahaha
Mak aku pesan kalau nak senang masak lauk ni elok buat pes tomyam ni dulu. Buat banyak d simpan dalam botol.
Resipi pes tomyam ni dari old post
TOM YAM KUAH PEKAT... KAT SINI
PES TOMYAM
15 cili kering
1 potong lengkuas
1 potong halia
1 bawang besar
2 bawang putih
2 sudu udang kering
2 sudu sos ikan
2 sudu pes asam jawa
garam & gula melaka
2 pokok akar ketumbar & daun limau purut
1/2 cawan minyak
1. Basuh cili kering,bawang besar & bawang putih &
goreng dalam minyak hingga harum.
2. Bahan yang dah goreng di blend bersama akar ketumbar,
udang kering & 1 cawan air.
3. Dengan menggunakan minyak yang diguna untuk goreng cili
dan bawang tadi,tumis bahan blend hingga garing.
4. Tambah
garam,gula,sos ikan, asam jawa , daun limau purut & terus kacau hingga naik
minyak...
5. Sejukkan sebelum dimasukkan dalam botol. Boleh digunakan
untuk masak tomyam....buat perencah nasi goreng & masak padprik
1 rumah bau harummmm
PADPRIK AYAM...my mom style
1 mangkuk ayam siap potong-potong & gaul sikit garam
1 batang carrot
10 kacang panjang
1 bawang besar Holland
1 biji tomato masak
10 cili padi hijau - ketuk
10 cili padi hijau - ketuk
10 babby corn
1 cwn couliflower( xde stok)
1 cwn couliflower( xde stok)
3 helai daun limau purut
4 sudu minyak
1/2 cawan pes tomyam
1. Panaskan minyak & tumis ayam yang dah digaul garam(gaul garam supaya tidak melekat & lebih sedap)
2. Bila ayam 1/2 masak masukkan pes tomyam & bawang holland hiris
3. Tambah carrot & sayur-sayur yang agak keras dahulu. Sayur yang mudah lembut masukka akhir sekali
4. Masukkan cili padi
5. Sesuaikan rasa
4 sudu minyak
1/2 cawan pes tomyam
1. Panaskan minyak & tumis ayam yang dah digaul garam(gaul garam supaya tidak melekat & lebih sedap)
2. Bila ayam 1/2 masak masukkan pes tomyam & bawang holland hiris
3. Tambah carrot & sayur-sayur yang agak keras dahulu. Sayur yang mudah lembut masukka akhir sekali
4. Masukkan cili padi
5. Sesuaikan rasa
Jangan lupa telur dadar...
Best friend padprik
Aroi mark mark..!!!
Nyummmm sedap la hai 🤤
ReplyDeleteKalau tengok time lapar
DeleteMesti sedap kannðŸ¤
p
ReplyDelete