Hari Jumaat orang Cina x kira yang bukan islam @ yang Islam kebanyakan mereka akan berkumpul semua family untuk makan besar..
Boleh ke sambut CNY?
Dulu masa sekolah pernag tanya ustazah
Ustazah kata selagi x libatkan perayaan agama bukan Islam boleh tetapi jangan sampai berlebih-lebih..
Lagipun usazah kata CNY tu sambutan tahun baharu dan bukan perayaan agama
Tapi ko jangan lebih2 plak
Maal Hijrah pun ko lupa
Sekali masa CNY ko boleh beria-ia..
Deep..!
Tapi sekarang ramai jer Cina Islam & merwka masih sambut sebab nak raikan family yang belum Islam & lagi-lagi plak yang ada mak ayah yang belum Islam
Mmmm... apapun ni yang aku faham la
Untuk datail aku x berani nak cakap sebab aku pun belajar x habis
Cuma nak cakap yang masa rang sibuk makan besar..
Kami pun tengah makan malam
Masa azan maghrib hari Jumaat
Kami sefamily tengah makan Mee Champa ni
Mak aku cakap ni namanya Mee Champa
Belajar sejarah nusantara kan..
Champa tu nama lama bagi Kemboja
Seperti juga Burma nama lama bagi Myanmar
Sama la macam Siam tu nama lama bagi Thailand
Temasik nama lama bagi Singapore
Tanah Melayu nama lama bagi Malaysia
So, Mee Champa ni Mee Kemboja la
Kalau Mee Siam tu Mee Thailand la
Ye ke..?
Hahahaha
Mak aku yang masak Mee Champa ni
Mula aku ingatkan Bihun Sup or Bihun Soto
Tapi bila tengok sambal cili tu macam bakso..
Tapi mak aku cakap ni Mee Champa
Ops mak aku cakap Mee Ala Champa
Naper lak ala champa?
Mak aku cakap sebab patutnya guna mee khas iaitu Mee Champa la
Tapi dah xde mee tu just guna bihun
MEE ALA CHAMPA
Bahan Sup
1 kg tulang +daging lembu
1 bawang Holland
5 bawang putih
5 hiris lengkuas
1 batang kulit kayu manis
5 cengkih
1 ekor sotong kering
3 pokok akar pokok ketumbar
Garam & sedikit gula perang
1. Sediakan Sup
- Basuh & rebus tulang & daging bersama sotong kering hingga mendidih d buang buih-buih sup
- Bakar bawang Holland, baawang putih & hiris & masukkan kedalam sup.
- Masukkan akar ketumbar, dan semua rempah-rempah.
- Biar mendidih perlahan selama 1-11/2 jam supaya daging empuk & kuah lebih sedap
Bahan Lain:
1 paket bihun - celur lembut
- daun ketumbar hiris
- taugeh mentah
- limau nipis
- chilly flakes
- Daging hiris ( dari sup)
- Kicap manis
Bahan Sambal:
20 cili merah vietnam
1/2 bawang Holland
3 bawang putih
2 sudu cuka
3 sudu gula
1 sudu teh garam
- Rebus, cili, bawang holland # bawang putih.
- Blend semua bahan rebus bersama air rebusan
- Tambah garam, gula, cuka & sesuaikan rasa
Minyak Bawang Putih:
1 labu bawang putih
1/2 cawan minyak
- Bawang putih dipotong dadu halus & digoreng dalam minyak hingga kuning
- Sebelum betul-betul garing matikan api kerana nanti minyak yang masih pans akan menggaringkan bawang putih.
-Biar sejuk minyak & bawangnya & masukkan dalam botol
(Selain makan dengan mee sup ni, minyak bawang putih ni bersama bawangnya sedap dicurahkan ke atas sayur kailan goreng & sayur broccoli rebus.
Masak Sup lebih awal supaya lebih sedap
Bihun Celur
Daging Rebus
Sambal Cili
Minyak Bawang Putih
Daun Ketumbar
Kobis hiris sebab tiada taugeh
Lemon hiria pengganti limau nipis
Tapi limau nipis lebih harum
Panaskan sup sebelum hidang
Isikan bihun kedalam bekas
Jangan tiru aksi ini mengisi bihun dalam kuali
Nanti nenek marah🤣
Dah siap letak semua bahan
Mmm... Macam Bihun Sup Siam pun ada..
Pernah makan Bihun Sup Siam kat Kedah
Achik bawa makan kat gerai bawah pokok ceri..
Tapi Bihun Sup Siam ada sayur kangkung
Dah gaul semua bahan..
Mmm... Panas, pedas, sedap...berpeluh
Brrrrr..Alhamdulillah
sedapnya Mee Champa, aunty selalu makan di kedai makan kemboja, kalau di JB ni ada kat Tiram nama tempat tu
ReplyDeleteKat Johor pun ada orang ramai Kemboja jugak ker aunty..
DeleteKalau kat kampung nenek memang ramainya orang Kemboja menyewa rumah orang kampung & kerja ambil upah menoreh dari kebun orang kampung nenek.. Kalau balik kampung nenek selalu kat jalan jumpa orang Kemboja
Dulu sblm petang Vietnam org kemboja dah cabut dulu..sebab dia tahu komunis menular just.
ReplyDeleteMereka tekun Dan rajin berjaja Jual barang dari rumah ke rumah
Bestnya mee champa..nak cuba buat la nanti
ReplyDeleteSotong kering tu mcm mn ye...ke yg mcm jual kedai ikan masin tu..yg ada gula tu
ReplyDeleteSotong kering yg macam kat kedai ikan masin..ðŸ¤ðŸ¦‘🦑
DeleteSape tawu diorang pkai mi brand ape?
ReplyDelete