Tuesday, 21 January 2020

KUIH CUCUR JAWA


Kuih Cucur Jawa
Dah kuih ..Cucur pulak
Hahaha...boleh la kan...


Cucur Jawa & bunga..
Heeee
Cucur Jawa  yang ni mak aku kata versi ke-2
Apa bezanya?
Mak aku kata bezanya ratio tepung beras& tepung gandum
Versi 2 lebih tepung gandum
Mmmmmm...yer ke...,aku makan macam sama jer!
Hehehehe



Bunga ni sajer nak inteframe jer
Actually ni bunga yang beli masa gi Pasar Seni hari Sabtu tu la
Separuh aku dah bawa hadiahkan kat Nad sempena birthday Nad
Bawa bung & coklat
Siap minta tolong abang hantarkan aku gi Mines nak bagi kat Nad hari Ahad tu
Mula kakak kata nak ikut
Pastu x jadi
Hari tu kemain kakak sound abang bila abang bawa aku tengok movie kat Mytown.
Kakak kata abang selalu lupa yang abang tu ada 2 adik
Selalu gi mana pun abang hanya akan  ajak aku
hahahah...rupanya kakak dah tau jelous la
kah..kah,,kah...
Ni abang dah ajak kakak lak xnak
Mak aku memang xmo kalau ajak tengok wayang
Tak tau naper....
Kakak kata sebab banyak baju nak basuh
Haaaaa...tu la kumpul la lagi
Seminggu baru nak basuh
Kan dah x dapat ikut
Pastu abang belanja tengok movie lagii
Heee
Macih abang..!


Balik dari Mines tengok mak aku buat kuih ni
Mmmmmm kuih fav kakak
Eloklah dok umah ngan kakak
Masak fav kakak
Kannnnn



RESIPI CUCUR JAWA 2:

1cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
3/4cawan gula perang
3/4caran gula putih
 2 cawan air suam
sikit garam
minyak masak

1. Campur dua2 tepung dan gaul dengan garam dan dua2 jenis gula.
2. Bancuh dengan air suam sikit demi sikit hingga sebati
3. Biarkan semalaman atau beberapa jam supaya kembang
4.Panaskan 1/2 cawan minyak hingga panas dalam kuali yang dalam
5. Perlahankan api bila minyak sudah panas.
Tuang sesenduk adunan & ia akan membentuk seperti ropol sekeliling kuih,

Biar garing & terbalikkan.Toskan minyak & siap...


RESIPI CUCUR JAWA 1:

1cawan tepung beras
1cawan tepung gandum
1/2 cawan gula perang
1/2 caran gula putih
1 1/4 cawan air suam
sikit garam
minyak masak

1. Campur dua2 tepung dan gaul dengan garam dan dua2 jenis gula.
2. Bancuh dengan air suam sikit demi sikit hingga sebati
3. Biarkan semalaman atau beberapa jam supaya kembang
4.Panaskan 1/2 cawan minyak hingga panas dalam kuali yang dalam
5. Perlahankan api bila minyak sudah panas.
Tuang sesenduk adunan & ia akan membentuk seperti ropol sekeliling kuih,
Biar garing & terbalikkan.Toskan minyak & siap...


Cucur Jawa vs Green Tea
Tapi green tea tu mak aku la minum
Aku x nakkkkkk
Kalau Thai Green Tea sedap la
Tapi kalau green tea ni ...
Mmmmmm terima kasih jer lah yer
hahahah

4 comments:

  1. salam

    arwah mak pakai resipi pakai air kelapa tua. katanya lebih sedap. Tu untuk yg pro..

    kita buat sendiri bila mak dah takde tak kembung lak macam space ship... hahahah flat je....

    so menghampakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air kelapa pun dah sedap.Kalau buat kuih ni mesti lagi sedap la kan...
      hahaha flat pun ok jew..janji sedap...masuk perut kenyang juga
      hahaha

      Delete
  2. susah sangat nak buat sebab tak jadi2. last2 kak makan yg mak buat ja. hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah ek nak buat kuih ni...?
      Kiter tngok mak buat cam senang jer..Tapi kiter tengok jer..tak pernah buat pung..hihihihi

      Delete