Lempeng Pisang untuk tea time @1st Januari 2020
Haaaa.... Semalam nyer minum petang
Lempeng Pisang ngan teh O panas
Haaaa... Jangan tak tahu
Lempeng tu aku yang masak tau
Tapi yang lenyek pisang, gaul ssmua maknaku laπ€£
Kan dah cakap aku masak jer..
Memang aku masak jer lah
Lepas mak aku dh mix semua
Aku yang masak & serve
Bila kita yang masak
Rasa sedap dia tu lain maciam tau
Heeeee... Puji sikit jer xkan x boley kan...
Tapi memang sedap la...
Licinnnn 10 keping lempeng ni
Aku rasa abang la makan paling banyak
Apa maknanya tu?
Maknanya sedap la kannn
πππ
LEMPENG PISANG KELAPA
3 biji pisang cavendish yang besar
(1 mangkuk pisang lenyek)
1 mangkuk tepung gandum
1 cawan kelapa putih
1 sudu teh garam
1/2 cawan gula
Minyak
1. Lenyek pisang & tambah kelapa, garam d gula
2.Masukkan tepung sikit demi sikithingga dapat adunan yang sangat pekat. Kena pekat kental supaya dapat lempeng yang garing & rangup
3. Panaskan 1 sudu minyak dalam kuali & masukkan 1 senduk adunan
4. Ratakan hingg nipis supaya rangup garing.
5. Bila bawahnya garing, tuang 1 sudu minyak atas permukaan lempeng & baru terbalikkan
6.Masak kedua2 belah hongga garing
7.Buat hingga selesai
Mak punya adunan Tu Yang penting... But setengah Mariah utk.cuba memasak..π
ReplyDeleteHeeee.....
DeleteKiter yg masak pun penting juga..π€£π€£ Kalau x garing x kick
Tergoda tengok π
ReplyDeleteMak kiter cakap orang Kedah panggil Pekngaπ€
Delete