Petai....
Ni pic petai yg nenek kirim abang bawa balik KL hari Ahad minggu lepas
Sebab banyak..
Mak aku simpan dalam air dalam peti ais nak kasi kekal fresh
Ni la petai yang dah seminggu verendam dalam air tapi disimpan dalam peti ais la
Dah citer dalam post
SAMBAL KERING BILIS TEMPE & PETAI... kat sini
Ni hasilnya selepas dah dibuang airnya
Masih segar dan hijau
Kulitnya masih kekal rangup
Mak aku cakap nak masak sambal denvan kulitnya sebab kulitnya still fresh
See...
Memang fresh
Mak aku cakap tips simpan petai rendam dalam air ni bukan idea asal dari mak aku
Mak aku cakap ni tak tahu siapa yang jumpa formula ni & share kat media sosial
Diviralkan dan mak aku reshare plak kat sini
Semoga orang yang bagi dan kongsi idea ni dirahmati Allah kerana berkongsi perkara yng bermanfaat
Ni plak bahan untuk blend nak masak Sambal Petai Cili Padi
SAMBAL PETAI CILI PADI DENVAN SARDIN
3papan petai
1 tin kecil sardin
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
3 sudu minyak
Bahan Blend:
1 cawan cili padi merah
1/2 bawang besar
3 bawang putih
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
2. Masukkan asam, garam, gula dan masak hingga pekat
3. Masukkansarsin dan sosnya
4. Tambah petai dan masak beberpa minit hingga mendidih
5. Sesuaikan rasa
Siap
Memang menjadi la guna tips siman petai dalam air ni
Ada lagi sebungkus dalam peti ais
Mak aku cakap nal tengok berapa lama agi boleh kekal fresh
Selagi kulitnya hijau maknanya masih eloklah...
Ni plak ulam bendi rebus dengam ulam raja
Ulam daja ni pun dah seminggu masih fresh
Ulam raja ni mak aku cakap yang abang bawa balik dari kedah dah seminggu
Masih fresh tanpa masuk peti ais..
Mak aku cakap caranya dengan membasuh ulam raja ni dan dalam keadaan masih basah masukkan dalam plastik yang longgar(plastik beli barang dapur) dan jangan ikat sulaya boleh bernafas
Hasilnya ulam raja ni kekal segar
Petai sambal
Ulam raja
Bendi rebus
Ikan goreng
Jom makan...
Tapi ni semalam nyer
Hahahaha
Masih cantik ya petai dan masih segar elok...Aunty belum pernah cuba lagi masukkan dalam plastik yang berisi air...lenkali boleh lah cuba kalau petai banyak..Sedapnya nasi dalam pinggan tu..suku suku separuh..
ReplyDeleteHaaa.. Nanti leh try...
DeleteTapi kita suka jeruk pefai.. Hehehe
Nasi tu nak kasi syantiks & colourfull.. Lepas snap kiter letak semula bemdi tu.
Syyyyyy
Hahahahaha.. Tapi ulam raja kkter makan..