Saturday, 7 September 2019

JEMPUT-JEMPUT UDANG

Jemput-jemput Udang
Mak aku yang masak
Takkan la aku lak kan...?
Heeeee


Jemput-jemput Udang
Cicah Thai Chilly Sauce
Sebab tu panggil Jemput-jemput Udang
Kalau Cicah Kuah Kacang biasanya mak aku panggil Cucur Udang
Hihihihiihi.....


Jemput-jemput Udang
Cekodoks Udang
Kuih Udang
Cucur Udang
Selalunya mak aku akan buat kalau weekend atau public holiday jer
Sebab leh makan puas-puas
Tapi ni mak aku masak untuk dinner
Tapi bukan semalam nyer dinner
Sebab semalam dinner nasi juga

Resepi & step by step yanv lebih detail leh refer dalam old post
RESEPI CUCUR UDANG KUAH KACANG.... kat sini...


CUCUR UDANG
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung ubi
2 ½   cawan air suam
1 biji telur
1 sudu teh garam
1 sudu gula
1 sudu the serbuk kunyit
1/2 bawang besar hiris
5 pokok kucai - hiris
1 genggam taugeh
1/2 cawan udang putih kecik
minyak
1. Bancuh tepung dengan garam,gula,telur dan masukkan air sikit demi sikit hingga dapat adunan pekat
2. Tambah taugeh dan kucai serta udang
3. Biarkan 10 minit supaya biji-biji tepung mengembang dan akan melebutkan tepung
4. Panaskan minyak dan jemputlah adunn dan masukkan dalam minyak panas
5. Goreng hingg garing
6. JIka nakkan cucur udang garing sendukkan adunan dan tuang ditepi kuali seperti  proses buat rempeyek

Tips dari mak aku:
Nak dapat cucur udang yang garing dan rangup ni mak aku kata ada tips nya
1. Nak cucur yang garing - kena bancuh agak cair dan sendukkan ditebing kuali supaya kuih jadi lebih nipis  dan garing .Nanti kuih akan menggelungsur sendiri ke dalam minyak


2. Untuk dapatkan kuih yang lemnut dan kenyak serta tidak keras setelah sejuk..Campur teoung ubi.Tepung ubi akan bantu adunan kuih jadi lebih kenyal dan tidak keras walaupun kuih telah sejuk

Jemput-jemput Udang a.k.a Cucur Udang

2 comments: