Saturday, 28 September 2019

KARI IKAN TONGKOL + KELEDEK

Pagi Sabtu..
Kat Kedah... Balik jenguk nenek sakit
Awal-awal lagi mak aku dah masak Kari Ikan Tongkol + Keledek
Ikan Tongkol ni dari peti ais
Nenek kata tu Achik yang belikan
Dah dekat 2 minggu sejak nenek sakit
Nenek kata setiap hari Achik akan hantar makanan..
Pagi, tengahari & malam
Dah seminggu juga kakak balik Kedah temankan nenek...
Nenek kata kakak jaga nenek dengan baik
Nenek kata kakak ringan tulang
Masak sarapan.. Suapkan nenek..buat ssmua kerja rumah sambil jaga nenek
Bagi nenek makan ubat etc..
Aku memang musykil sebab dari apa yang nenek & achik cerita tu memang perwatakan kakak berbeza 360'
Hahahahaha....

Ni Kari Ikan Tongkol +Ubi Keledek ni mak aku masak untuk lunch kitorang
Tapi untuk nenek mak aku masak lain
Nenek tengah sakit xkan nak makan kari
Awal pagi mak aku dah masak nasi & lauk untuk nenek..
Mak aku cakap nanti pukul 9 nak gi Pekan Nat
Haaa.... Pekan Nat @ Kedah mean Pekan Sehari...
Tak tau la plak aku  yang nat tu maksudnya sehari..
Kalau sehari disebut nat.... 2 hari sebut 2 nat ke..?
Hahahaha... x pernah plak aku dengar begitu
Mak aku juga gorengkan Onion Ring & panaskan cakoi untuk sarapan..
Pastu suapkan nenek makan sementara. Ak funggu Achik datang pick up to Pekan Nat Sabtu..
Achik ajak gi Pekan nat Sabtu sebab nenek reauest nak makan Ikan Patin...
Haaaa.... request  orang sakit kena la tunaikan...
Achik kata dah 2 hari nenek minta nak makan Ikan patin
Tapi kat pasar xde stok
Kalau kat Pekan nat Achik memang ada ikan atin fresh yang masih hidup..
Wow...!!!
Hari Jumaat tu mak aku plan nak bertolak dari KL sebelum subuh sebab kalau sampai awal leh gi Pasar Kemboja
Tapi bukan la salah aku
Tapi mak aku yang cakap kepenatan nak bertolak terlalu awal
Coz hari Khamis tu mak aku cakap banyak kerja kena siapkan sampai x sempat duduk
Huh... xkan berdiri sepanjang hari?
Ntah la tapi malam aku picitkan kaki mak aku
Hari Jumaat pukul 6.30 pagi baru bertolak balik Kedah...
Seingat aku.... Kitorang memang x pernah bertolak waktu malam coz mak aku cakap mak aku memang x boleh drive malam..
Tak tahu naper..

Mak aku selalu sangat masak kari ikan letak keledek
Kadang kari daging pun mak aku letak keledek
Mak aku cakap sebab nenek juga selalu masak macam tu
Kata mak aku kalau kenduri kat Kedah selain daripada Kari Daging +Batang Pisang..
Kari daging + keledek juga antara lauk yang selalu dihidangkan
Mmm... Betul la tu sebab aku selalu juga juma lahk kari + keledek time makan kenduri @ Kedah
Ni just c&p resepi dari olds post & alter ikan
Coz c&p dari post KARI SALMON + KELEDEK... kat sini


KARI IKAN TONGKOL + KELEDEK


2 ketul ubi keledek-potong2
1 ekor ikan tongkol - potong
10 cili padi
sedikit belacan
2 asam keping
4 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
3 sudu serbuk kari ikan
1/4 cawan minyak
garam secukup rasa

bahan tumis:
3 bawang merah hiris
3 bawang putih hiris
1 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari

Cara masak just c&p KAT SINI...
Just replace keladi cina to keledek

. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis hingga harum dan bawang keemasan.
2. Masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan 1 cawan air .
3. Masukkan garam dan masak hingga naik minyak
4.Bila rempah naik minyak baru masukkan ikan dan balik- balikkan hingga ikan 1/2 masak.
5. Masukkan keledek yang sudah dikupas kulit, santan dan masak hingga mendidih
6.Setelah kuah menggelegak dan keladi empuk baru masukkan asam keping
7.Sesuaikan rasanya
8. Perlahannkan api paling kecik dan biar beberapa minit supaya kuah naik minyak dan cantik

2 comments:

  1. Salam dik suhaila...

    Hidup penuh kemushkilan.. kemustahilan..

    Hehehe Allah SWT knew best...

    Keep cheerful..haha

    ReplyDelete