Ni namanya Kuih Lapis Tepung Ubi..
Cantik kan kuih ni.....?
Kuih Lapis Tepung Ubi ni sangat sedap .
Kenyal...
Heee...now aku dah tau guna perkataan kenyal..
Heee...kenyal mean liat- liat skit tapi bukan keras...
Mak aku kata kenyal tu like "gedik- gedik" skit
Haaa ....kalau minah gedik boleh cakap minah kenyal ker...?
Hahahaha....bukan kenyal tu..
Kalau orang Kelantan kecek " glenyar"
Kikikiki...
Kuih Lapis Tepung Ubi ni sedap sebab rasa dia memang lemak dan manis
Macam dodol .
Siyes macam dodol
Pastu bila kopek selapis selapis .
Aummm....
Tapi hanya aku ngan mak aku jer yang makan..
Kakak kuar
Abang kerja..
Ala...ababg bukan suka pun kuib lembik- lebik macam ni..
Mak aku yang cakap
Kuih Lapis Tepung Ubi ni dah pernah post
KUIH LAPIS TEPUNG UBI YANG SANGAT SEDAP...kat sini....
Resipi pun mak aku cakap guna yang sama
jer..
KUIH LAPIS TEPUNG UBI
1½ cawan tepung ubi
½ cawan tepung gandum
3 cawan santan ( 1 kotak santan + 2 cawan air)
¾ cawan gula
½ sudu teh garam
½ sudu teh pewarna hijau
½ sudu teh pewarna merah
1. Blend tepung ubi,tepung gandum,garam,gula ,air dan santan hingga sebati
2. Bahagikan kepada 2 bahagian
1 bahagian biar plain - putih
1 bahagian lagi dibahagi lagi kepada 2
dan warnakan hijau dan merah
3. Panaskan kukusan dan sapu loyang dengan minyak.
4. Kukus loyang kosong 5 minit supaya panas.
5. Tuang selapis adunan putih ikut tebal yang diingini..
- contkhnya 1/2 cawan...nanti lapisan lain juga sukatan yang sama
6. Kukus anggaran 5 minit dan tuangkan lapisan seterusnya...Buat hingga adunan putih habis
7. Ulang pula lapisan hijau
8. Bila habis lapisan hijau...sambung pula lapisan merah hingga habis
9.Lapisan terakhir tambah sikit lagi pewarna merah supaya warna lebih pekat
10. Lapisan terakhir juga kukus lebih lama anggaran 10 minit..
11. Angkat dan biar sejuk sebelum potong
Aduanan putih...hijau dan merah
Kukus lapisan putih selapis demi selapis hingga habis
Sambung dengan lapisan hijau hingga habis
Teruskan dengan lapisan merah hingga habis
Lapisan terakhir kukus 10 minit dan angkat
Biar sejuk dulu baru potong
Untuk mudahkan potong..
Longgarkan keliling kuih dan keluarkan dari loyang sebelum potong
Boleh potong ikut bentuk yang disukai..
Boleh poting cube,diamond @ triangle..
Potong dengan pisau plastik supaya lebih kemas dan nampak lapisan kuih
Kuih Lapis Tepung Ubi....by mak aku
cantiknya mak awak melapis.nampak pun sedap.. betullah, om pompuan je suka kuih gedik2 ni, hahahha
ReplyDeleteMemang sedap sebab rasa dia macam dodol..
Deletekannn..orang pinpuan jer suka gediks- gediks..hahaha
cantik kejadian kuih ni. Perlu kesabaran yg tinggi nak buat kuih ni. Kalau sVs memang tak laaa...hihihi
ReplyDeleteHeeee....kiter gang..
ReplyDeleteMemang takk laa....
Hahahah
salam..gigihnya... lama nak steam satu layer dan seterusnya
ReplyDeletetengok mak kiter wat sambil masak sarapan jer..
DeleteTapi tengok jer ler..
tolong jugak ka...tolong tengok
hahaha
Suka sangat Cella ni rajin update blog. Nama macam anak Saya yang 3 tahun... Nak cakap terimakasih resipi apam kukus rice cooker tu memang menjadi resipi keluarga kami :-*
ReplyDeleteTerima kasih baca
DeleteMaaf kiter baru perasan komen..
Alhamdulillah...
Tapi kiter x suka sangat kuih apam kukus tu.. Kalau apam coklat kiter suka..
Selamat berpuasa
Salam tq utk resepi tu. Tp loyang saiz brp ya utk sukatan tu?
ReplyDeleteWaalaikumussalam..
DeleteNi mak kiter buat dalam loyang kecik jer. Tengok dalam oldpost tu saiz 6"
Best...
ReplyDeleteTerima kasih
DeleteKita nak ulang lagi buatnya..sedap.
ReplyDeleteTerima kasih resepinya.
الحدالله...
DeleteSelamat berjaya..
Terima kasih kembali