Sunday, 10 March 2019

KUIH LAPIS TEPUNG UBI

 Mak aku masak Kuih Lapis...
Ni namanya Kuih Lapis Tepung Ubi..


Cantik kan kuih ni.....?
Kuih Lapis Tepung Ubi ni sangat sedap .
Kenyal...
Heee...now aku dah tau guna perkataan kenyal..
Heee...kenyal mean liat- liat skit tapi bukan keras...
Mak aku kata kenyal tu like "gedik- gedik" skit
Haaa ....kalau minah gedik boleh cakap minah kenyal ker...?
Hahahaha....bukan kenyal tu..
Kalau orang Kelantan kecek " glenyar"
Kikikiki...


 Kuih Lapis Tepung Ubi ni sedap sebab rasa dia memang lemak dan manis
Macam dodol .
Siyes macam dodol
Pastu bila kopek selapis selapis .
Aummm....


Tapi hanya aku ngan mak aku jer yang makan..
Kakak kuar
Abang kerja..
Ala...ababg bukan suka pun kuib lembik- lebik macam ni..
Mak aku yang cakap


 Kuih Lapis Tepung Ubi ni dah pernah post
KUIH LAPIS TEPUNG UBI YANG SANGAT SEDAP...kat sini....
Resipi pun mak aku cakap guna yang sama
jer..

KUIH LAPIS TEPUNG UBI
1½ cawan tepung ubi
½ cawan tepung gandum
3 cawan santan ( 1 kotak santan + 2 cawan air)
¾ cawan gula
½ sudu teh garam
½ sudu teh pewarna hijau
½ sudu teh pewarna merah

1. Blend tepung ubi,tepung gandum,garam,gula ,air dan santan hingga sebati
2. Bahagikan kepada 2 bahagian
     1 bahagian biar plain - putih
     1 bahagian lagi dibahagi lagi kepada 2
         dan warnakan  hijau dan merah
3. Panaskan kukusan dan sapu loyang dengan minyak.
4. Kukus loyang kosong 5 minit supaya panas.
5. Tuang selapis adunan putih ikut tebal yang diingini..
- contkhnya 1/2 cawan...nanti lapisan lain juga sukatan yang sama
6. Kukus anggaran 5 minit dan tuangkan lapisan seterusnya...Buat hingga adunan putih habis
7. Ulang pula lapisan hijau
8. Bila habis lapisan hijau...sambung pula lapisan merah hingga habis
9.Lapisan terakhir tambah sikit lagi pewarna merah supaya warna lebih pekat
10. Lapisan terakhir juga kukus lebih lama anggaran 10 minit..
11. Angkat dan biar sejuk sebelum potong


 Aduanan putih...hijau dan merah


 Kukus lapisan putih selapis demi selapis hingga habis

 Sambung dengan lapisan hijau hingga habis


 Teruskan dengan lapisan merah hingga habis


 Lapisan terakhir kukus 10 minit dan angkat
Biar sejuk  dulu baru potong

Untuk mudahkan potong..
Longgarkan keliling kuih dan keluarkan dari loyang sebelum potong


 Boleh potong ikut bentuk yang disukai..
Boleh poting cube,diamond @ triangle..


 Potong dengan pisau plastik supaya lebih kemas dan nampak lapisan kuih


Kuih Lapis Tepung Ubi....by mak aku

14 comments:

  1. cantiknya mak awak melapis.nampak pun sedap.. betullah, om pompuan je suka kuih gedik2 ni, hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap sebab rasa dia macam dodol..
      kannn..orang pinpuan jer suka gediks- gediks..hahaha

      Delete
  2. cantik kejadian kuih ni. Perlu kesabaran yg tinggi nak buat kuih ni. Kalau sVs memang tak laaa...hihihi

    ReplyDelete
  3. Heeee....kiter gang..
    Memang takk laa....
    Hahahah

    ReplyDelete
  4. salam..gigihnya... lama nak steam satu layer dan seterusnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok mak kiter wat sambil masak sarapan jer..
      Tapi tengok jer ler..
      tolong jugak ka...tolong tengok
      hahaha

      Delete
  5. Suka sangat Cella ni rajin update blog. Nama macam anak Saya yang 3 tahun... Nak cakap terimakasih resipi apam kukus rice cooker tu memang menjadi resipi keluarga kami :-*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih baca
      Maaf kiter baru perasan komen..
      Alhamdulillah...
      Tapi kiter x suka sangat kuih apam kukus tu.. Kalau apam coklat kiter suka..
      Selamat berpuasa

      Delete
  6. Salam tq utk resepi tu. Tp loyang saiz brp ya utk sukatan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      Ni mak kiter buat dalam loyang kecik jer. Tengok dalam oldpost tu saiz 6"

      Delete
  7. Kita nak ulang lagi buatnya..sedap.
    Terima kasih resepinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. الحدالله...
      Selamat berjaya..
      Terima kasih kembali

      Delete