Macam Lobster kan..
Macam Udang
Mak aku selalu buat Karipap Sabah ni
Sebab we all suka kulit dia rangup
Actually Karipap Sabah ni bekal semalam.
Hari Isnin...
Ni bekal kakak
Banyak kan....
Kakak cakap peraturan tempat kakak time makan kena makan sama- sama...
Berjemaah..!
Haaa...kakak cakap department kakak ada 7 staff..
Mak aku cakap bekal kakak 14 pcs ..
Sorang 2 pcs...jangan berebut!
Hahahaha.
Aku nyer
5 pcs jer
Mak aku pun bawa 5pcs jugak
Abang nyer kat bawah tudung saji ada sepiring karipap ni juga
Mmmm....
Mak aku dah siapkan sejak malam lagi...
Pastu frozen..
Alaaa...kan kelmarin tu hari Ahad
So,malam mak aku buat karipap ni..
Sambil buat sambil goreng makan
Haaaa....
Pastu untuk bekal....frozen
Inti dia mak aku masak sejak petang
Dough pastry untuk.karipap
KARIPAP INTI KENTANG
1/2 kg tepung gandum
2 sudu butter
sikit garam
1/2 cawan minyak
air
garam
INTI KENTANG
10 biji kentang
1/2 cawan isi ayam/daging jika nak tambah
1 labu bawang besar- cincang
1pokok daun sup-cincang
1 kiub ayam-hancurkan
1 sudu rempah kari
garam & sikit minyak
Buat Inti Dulu:
1. Rebus kentang sampai empuk tanpa buang kulit..Rebus dalam rice cooker je.
2. Kopek kulit kentang & potong dadu .
3. Panas sikit minyak dalam kuali & tumis bawang besar cincang.Masukkan rempah kari yang dah
dibancuh dengan sikit air..Biar hingga garing..Kemudian masukkan isi ayam/daging yang dah
rebus.
4. Masukkan kiub ayam & sikit garam & sikit je air bagi kiub & garam hancur.
5. Masuk kentang & daun sup.Gaul rata.Angkat & biar sejuk
BUAT KULIT KARIPAP
1. panaskan minyak & butter.tuang dlam tepung yang dicampur garam
2. gaul rata & uli dengan sikit air sampai boleh bentuk.
3. Bulat-bulatkan agak2 saiz untuk sebiji karipap.
4. Gelek bebola tu sampai agak nipis.
5. Isi inti & kelim tepi..
Buat sampai habis & goreng dalam minyak banyak dengan api sederhana
** Goreng separuh masak & frozenkan untuk guna bila2 masa.
KARIPAP INTI KENTANG
1/2 kg tepung gandum
2 sudu butter
sikit garam
1/2 cawan minyak
air
garam
INTI KENTANG
10 biji kentang
1/2 cawan isi ayam/daging jika nak tambah
1 labu bawang besar- cincang
1pokok daun sup-cincang
1 kiub ayam-hancurkan
1 sudu rempah kari
garam & sikit minyak
Buat Inti Dulu:
1. Rebus kentang sampai empuk tanpa buang kulit..Rebus dalam rice cooker je.
2. Kopek kulit kentang & potong dadu .
3. Panas sikit minyak dalam kuali & tumis bawang besar cincang.Masukkan rempah kari yang dah
dibancuh dengan sikit air..Biar hingga garing..Kemudian masukkan isi ayam/daging yang dah
rebus.
4. Masukkan kiub ayam & sikit garam & sikit je air bagi kiub & garam hancur.
5. Masuk kentang & daun sup.Gaul rata.Angkat & biar sejuk
BUAT KULIT KARIPAP
1. panaskan minyak & butter.tuang dlam tepung yang dicampur garam
2. gaul rata & uli dengan sikit air sampai boleh bentuk.
3. Bulat-bulatkan agak2 saiz untuk sebiji karipap.
4. Gelek bebola tu sampai agak nipis.
5. Isi inti & kelim tepi..
Buat sampai habis & goreng dalam minyak banyak dengan api sederhana
** Goreng separuh masak & frozenkan untuk guna bila2 masa.
Mak aku tengah dah siap buat dah karipap ni
Tapi yang ni belum goreng
Pic ya g dah siap
Masa mak aku wat karipap ni aku tengaj siapkan kerja seni...
Tengk2 jer dah siap mak aku buat
Tinggal nak goreng jer dah
Tapi sebelum ni pu dah banyak kali post about karipap bi...
Step by step KARIPAP SABAH ...kat sini...
Banyak juga mak aku buat
Ni mak aku dah siap gorebg 1/2 masak
Tengah tunggu nak kasi sejuk sebab nak masukkan dalam plastik & nak frozenkan..
Ni dah siap goreng
Ready untuk bekal...
Minggu ni mak aku cakap bekal tema kuih..
Haaaa.....
Ok...bye
terliur tengok karipap Sabah ni, first time tengok, terror la mak awk buat kuih, sy baru jumpa blog awk ni
ReplyDeleteSalam SKTJ...
DeleteWaaahhh blogger otai rupanya SKTJ..
blog SKTJ lagi hebat..
TQ sebab baca & comment