Monday, 11 March 2019

PISANG NANGKA SIRA

Sira Pisang
Pisang Nangka..
Manis..
Mak aku jer suka


Pisang nangka
Masak dengan sirap gula
Ada pandan
Ada cengkih..
Manisss...
Hanya mak aku suka


Warna cantik kuning
Bau harum  wangi
Rasa manisss...
Hanya mak aku yang suka...


SIRA PISANG NANGKA
8-10 pisang nangka
8-10 bunga cengkih
1 cawan gula
1 cawan air
1helai pandan
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh pewarna kuning
beberapa titis esen pisang

1. Kupas pisang dan kerat dua
2. Masukkan dalam periuk bersama gula,garam,pandan,cengkih,pewarna dan air.
3. Masak dengan api perlahan hingga mendidih dan pisang lembut serta sirap jadi pekat
4. Sesuai dimakan panas atau sejuk



Mak aku cakap sedap
Tapi aku x suka sebab manis sangat
Kakak pun x suka
Abang pun x nampak makan pun.
Hanya mak aku yang suka...


Mak aku suruh rasa...
Tapi aku xnak
Dah boleh bayang manis giler
Mak aku tanya kakak
Kakak pun xnak
Hanya mak aku yang suka


Sira Pisang Nangka
Hanya mak aku yang suka....
Ok...bye

2 comments:

  1. salam, pesan sama mak pakai gula nau atau gula melaka dan sedikit santan cair..lagi best

    ReplyDelete