Haaa....memang betul + Cili Hijau
Kari Ikan + Cili Hijau
Mak aku masak hari Rabu untuk dinner
Balik singgah kat Hero
Mak aku beli Polland Macerel
Haa... aku tahu sebab ada label la
hahaha
Ikan Macerel ni besar
Macam Ikan tongkol
amka ku la suka sangat beli Ikan Macerel
Aku suka sangat ikan ni sebab isi dia banyak sangat
haaaa....aku suka ikan keli
Tapi mak aku x makan ikan keli
Kalau nak makan ikan keli selalunya memang kalau makan kat luar aku makan la ikan keli
Mak aku jarang masak ikan keli
Kari Ikan Macerel ni penuh ngan Cili Hijau
Macam bendi kan?
Tapi ini memang Cili Hijau
Ni la Cili Hijau tu
Besar
Lebih besar dari bendi
See.....
Cili Hijau tu lagi besar daripada bendi
Actually ni Cili Hijau untuk Masak Solok Lada
Tahu tak Solok Lada...?
Solok Lada tu makanan Kelantan
Tapi mak aku pernah jer masak SOLOK LADA ...kat sini..
Banyak kali juga mak aku asak Solok Lada
Tapi kadang pic dah terdelete camtu jer
Solok LAda ni fav kakak
Kakak meang suka Solok Lada
Mak aku kata nak masak Solok Lada la guna ikan macerel tu
Tapi x beli kelapa
Akhirnya jadi Kari
KARI IKAN + CILI HIJAU
1 ekor Ikan Macerel (besar) -potong 4
4 sudu rempah kari ikan
2 asam keping
5 cili hijau besar
2 sudu garam halus
4 sudu minyak
21/2 cawan santan
(1/2 cawan santan kotak + 2 cawan air)
Bahan Tumis:
3 bawang merah hiris
3 bawang putih hiris
1 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis hingga harum dan bawang keemasan.
2. Masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan 1 cawan air .
3. Masukkan asam keping,garam dan masak hingga naik minyak
4.Bila rempah naik minyak baru masukkan ikan dan balik- balikkan hingga ikan 1/2 masak.
5. Masukkan santan dan masak hingga mendidih
6.Setelah kuah menggelegak baru masukkan cili hijau dan kecilkan api biar mendidih perlahan
7.Sesuaikan rasanya
1 ekor Ikan Macerel (besar) -potong 4
4 sudu rempah kari ikan
2 asam keping
5 cili hijau besar
2 sudu garam halus
4 sudu minyak
21/2 cawan santan
(1/2 cawan santan kotak + 2 cawan air)
Bahan Tumis:
3 bawang merah hiris
3 bawang putih hiris
1 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis hingga harum dan bawang keemasan.
2. Masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan 1 cawan air .
3. Masukkan asam keping,garam dan masak hingga naik minyak
4.Bila rempah naik minyak baru masukkan ikan dan balik- balikkan hingga ikan 1/2 masak.
5. Masukkan santan dan masak hingga mendidih
6.Setelah kuah menggelegak baru masukkan cili hijau dan kecilkan api biar mendidih perlahan
7.Sesuaikan rasanya
salam
ReplyDeletenot bad ikan mackerel datang dari Poland.
sini ikan mackerel rega sekor dalam approximately rm 12hinggit... tengok la keadaan... dan size.
salam...
DeleteSelalu kat Hero kalau ada Polland Macerel,mak kiter mesti beli...
Yang ni hari tu masa kiter gi timbang sekor xsampai sepohenggit pun..x invat sekilo berapa henggit..tapi belas- belas ...