Friday, 13 January 2017

PULUT AYAM LAGII..

Pulut Ayam ....
Pulut Ayam lagiiii...
Untuk dinner mlm td...
Huh...cemaner nak kuwus kalau malam2 pun makan puluit...
Puluit..???
Haaa lar...orang kampung nenek cakap "puluit"
Hihihihi ...

ENTRI PULUT AYAM KAT SINI..

SINI PUN ADA..

SINI ADA JUGAK..

Tapi pulut kat kampung lagi sedap lar...
Mak aku cakap...pulut yang makan kat kampung tu sedap sebab tu pulut susu namanya..
Sebab Achik selalu gi beli kat Thailand.
Kat umah nenek..umah Achik memang sentiasa ada stok pulut..
Kat umah aku pun....
Sebab semua pun suka pulut...heeee



Makan Pulut Ayam ni memang feel sekali bila pulut tu ada lekat sikit minyak ayam goreng.Paling feel bila gigit bawang goreng tu yang harum dan rangup..
Ayam goreng plak panas rangup..
Huh...ni pun aku terlio do..!!!
Tapi aku just makan ayam goreng tu cenggitew jer ..
Mak aku ngan kakak pun samer .
Abang jer yang makan ayam tu cicah sos cili yang manis a.k.a Thai Chilly Sauce tu....
Mak aku cakap  makam macam abang tu baru real Pulut Ayam..
Tapi aku lagi suka x cicah sos tu sebab rasa manis sos tu cam kacau aku nak feel pulut & ayam goreng....heeee
Sama juga makan laksa & mihun sup ...soto...
Aku memang xmo daun2 bagai tu..sebab kacau feel aku nak makan ....
Whatever la kan.....heee
Resipi bawah ni...aku c&p entri sebelum ni jer...
Cuma semalam nyer mak aku cakap guna 5 cawan pulut dan ayam plak 1/2 ekor ...
Bawang goreng memang kena extra la sebab semua suka bawang rangup tu...
Semangkuk bawang goreng habis we all makan.
Mak aku cakap.. makan bawang banyak tu...
Kalau pasni ada yang badan  dah bau macam Mujjibbur....haaa sendiri mau ingat..!!!!

PULUT AYAM ..mak aku
2 cawan pulut -rendam semalaman
4 ketul ayam-potong besar
sikit garam
sikit serbuk kunyit
2 bawang putih
sikit halia
sikit serbuk cili

10 bawang merah-buat bawang goreng
Thai Chilly Sos

1. Kukus pulut yang sudah direndam hingga masak.
2. Sementara mengukus pulut,tumbuk bawang putih,halia,garam,kunyit  & gaul dengan ayam
3. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali & goreng bawang merah yang sudah dihiris nipis untuk buat bawang goreng.
4. Dalam minyak yang sama goreng pula ayam yang dah diperap hingga ayam garing
5. Hidangkan pulut kukus yang masih panas & tabur bawang goreng yang rangup...makan pula dengan ayam goreng panas-panas.

Ayam tu sepatutnya ada sos cili dia..
Tapi kitorang guna Thai Chilli Sos jer...

2 comments:

  1. Jalanjaln cari resepi ayam berempah. Sedapnyaaa tp xpernah jadi sama macam kt kedai kalau buatt hehe😁

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ datang blog kiter..
      Cer tengok entri ayam berempah mak kiter masak dalam entri
      4January 2015..
      mana tahu sesuai ngan selera..

      Delete