Friday, 6 January 2017

BIHUN GORENG BEKAL HARI RABU

Hari Selasa 1st day sekolah..
Aku berangan nak masak bekal sendiri..
Tapi sudahnya bawa bekal roti jer..
Sebab mak aku dh reminder awal2 lagi semua kena gerak 6.15 pagi..
Sebab mak aku cakap tradisinya(bukan modernnya) 1st day sekolah mst jem giler
Tambah plak nak gi sekolah aku kna lalu 4 kawasan sekolah lain..

2nd day sekah baru mak aku masak bekal untuk semua ..
Yang dalam tupperware jernih tu bekal  mak aku...yang pink tu bekal aku & yang kuning tu kakak nyer..
Cam biasa sebab  faktor keselamatan nk elak minyak2 dari makanan tu...
Mak aku masukkan mihun tu dalam plastik dulu..
Wajib ada tissu dapur...
Nak makan baru tuang makanan tu dlm bekas..
Dah habis makan kangan lupa guna tissu tu lap bekas jgn biar berminyak
Abang xde bekal
hahaha.

Sarung Botol baru..
Aku yang minta mak aku kaitkan Sarung Botol tu..
Bukan kait macam kait buah kelapa  .
Tapi kait tu proses macam tenun benang la..
Aku dah pernah minta mak aku ajar kait guna benang tu
Tapi...sampai sudah aku x reti..
Dulu aku ada banyak Sarung Botol mak aku buatkan..
Macam2 colour ada.
Tapi tahun lepas masa kemas rumah nak raya..habis mak aku let go .
1 January 2017...mak aku siapkan Sarung Botol pink tu untuk aku  .
Aku nak warna pink sama ngan bekas makanan..
Haaa..yang putih tu bekal abang
Hahaha...

Gitew lar citer pasal bekal 2bd day sekolah 2017 .
Mihun Goreng

BIHUN GORENG
1paket bihun- rendam10 minit
1/4kobis kecil dihiris
1 batang carrot - racik
10 batang sosej- rebus potong jejari
1 kiub ayam
3 sudu kicap manis
1pokok daun sup daun bawang
1/4 cawan minyak
garam & sikit gula

Bahan Blend
3 cili merah
1 bwang besar
5 bawang putih

1. Panas minyak & tumis bahan blend hingga naik minyak..tambah garam,sikit gula dan kiub ayam
2. Masukkan carrot dan sosej .
3. Basuh bihun yang sudah direndam dan masukkan dalam bahan tumis
4. Tambah 1/2 cawan untuk lembutkan bihun
5. Renjis kicap dan gaul rata
6. Tambah kobis dan kacau biar kobis layu
7. Sesuikan rasa dan tabur daun sup daun bawang


No comments:

Post a Comment