Apam Tepung Gandum Gula Melaka...
Panjang yer nama kuih ni
Mak aku yg cakap nama kuih tu..
Kata mak aku nama pendeknya apam..
Hahaha....cam citer DoReMi plak...
Ada bama panjang nama pendek ..
Kata mak aku klu sebut apam jer.
Pun macam x berapa tepat...
Sebab apam ada macam2..
Apam tepung beras,apam tepung gandum,apam lenggang bagai...
So...sebut jelah nama panjang tu...
Hihihi....
APAM TEPUNG GANDUM GULA MELAKA
1 mug tepung gandum
1/2 mug gula melaka/ gula merah
3/4 mug air suam
1 sudu teh yis mauripan
kelapa putih parut + sikit garam .
1. Campur tepung gandum dengan gula merah/ gula melaka parut
2. Tambah yis dan gaul rata
3. Bancuh dengan air hingga dapat adunan pekat..
4. Biar dalam bekas bertutup selama 1 jam
5. Panaakan kukus
6. Sapu minyakvpada cawan2 kecil.
7. Kukus cawan2 kosong yang sudah disapu minyak agak2 2 minit.
8. Jemputkan adunan apam dan isikan dalam cawan2 yang sudah panas .
9. Kukus anggaran 20 minit..
10. Keluarkan dari acuan dan hidangkan bersama kelapa parut putih
No comments:
Post a Comment