Sunday, 8 September 2013

SOLOK LADA...AKU BUKAN ORANG KELANTAN..!!!!

Hahaha..meme la kawe buke ore klate...kawe ore KL...eh,kecek klate la pulop....hehehehe,walaupun aku owang KL...kakak aku mengaku owang KL gak tapi dia lahir kat Selangor ...hahaha..Abang aku plak orang Perak...mak aku lagi la bukan orang KL...bukan orang Kelantan...semua negeri lain2....Paling payah kalau tengok bola...semua sokong lain2 sbb negeri x sama...aku memang lahir KL... tapi cikgu aku ramai orang Kelantan...kadang kalau cakap ngan cikgu Fatah ke  cikgu Sofian ke...aku cakap juga bahasa Kelantan...bukan la semua..ada la beberapa perkataan yg aku ikut...Cikgu Fatah lagi la pekat dia punya kelantan...

Mak aku plak memang suka masak & suka makan...pernah kakak aku kata kadang mak aku lebih kelantan dari kawan dia yang orang kelantan tu...Kalau kt rumah aku mesti ada serunding kelantan...gula kelantan....  ala gula yng macam gula melaka tu..mak aku kata orang kelantan panggil "nisse"... & yang confirm ada..."budu"...hahahaha..yang ni memang aku suka...cicah ngan ikan singgang,ikan bakar...ikan goreng puunnn bole...pergh...abang ngan kakak pun suka....

Pagi td b/fast kt Mc D tu memang rasa kenyang giler dah..Mak aku tanya..nak makan nasik ke x..cepat je aku jawab xnak...pastu nampak mak aku amik barang dalam peti ais...
Nampak cili ni memang aku tau la mak aku nak buat cili yang ada inti tu...Mak aku kata tu namanya Solok Lada...Cili ni dh dekat seminggu kot mak aku beli..rupanya dia nak buat solok lada tu hari ni la....Cili ni warna dia x la hijau sangat..macam putih2 sikit...mak aku kata hijau susu...hmmm ada ke susu hijau...ntah la...malas nk tanya
Tapi mak aku kata buat solok lada memang biasa orang pakai cili ni je..mak aku cerita lagi yang cili ni banyak kat Kelantan & Thailand je..tempat lain jarang jumpa...betul la kot sbb mak aku dia suka la sangat amik tau pasal makanan ni...aku..? hmm boleh la...boleh blah...!!! hahahaha


Ni la solok lada peberet kakak aku tu...dia memang suka la sangat makan solok lada ni...Mak aku buat pun sbb request kakak la ni...aku?...hmmm boleh la...makan isi dia...hahahaha
Mak aku kata lada yang merah tu sesat....hahaha,sebenarnya mak aku kata inti dia banyak tapi lada hijau susu tu ada 7 je..so,mak aku guna la yang merah 2 biji nak habiskan inti dia...

Hmmm bukan solok tu jew..
Ni ikan selayang rebus goreng...ikan ni mak aku rebus dulu ngan garam & asam keping..pastu baru goreng..I LIKE...!!!! ada orang panggil ikan rebus...tapi mak aku kata nenek aku memang selalu buat camni masa dulu2..tapi nenek cakap "ikan lengat"...hmm x kisah la..panggil apa pun  sbb aku memang suka


Sebab kakak suka la sangat,aku suruh mak aku taip resipi dia...kalau nak suruh mak aku cakap,tau je la...banyak sangat dia nak cakap..nak pesan la..macam2 la......ni nanti biar kakak buleh masak nanti..mana tahu ntah2 dia kawin ngan orang kelantan ke...hahahaha..kalau kakak baca mesti dia tarik telinga aku.....hehehe

SOLOK LADA... Masakan Mak Aku

10  biji lada solok ( warna hijau susu)
- mak aku guna gak cili merah sbb cili hijau x cukup...heee
2 cawan santan
garam,gula

Inti :
5 ekor ikan selayang -boleh rebus- tapi yang ni mak aku guna ikan mentah
5 bawang merah
2 bawang putih
1 ketul  halia- agak2 la besar ibu jari
1 sudu lada hitam
sikit garam & sikit gula

1,Lada tu ditoreh..belah atas dia saha untuk buang biji & isikan inti nanti
2. Ni ha belah macam lada merah ni...lada hijau tu sbb mak aku dh sikan inti dia...dh x nampak kesan belah tu

3. Ikan selayang tu hiris dari ekor sampai leher dia..ala macam mat saleh selalu biat fillet ikan tu..Pastu kikis isi tu guna sudu kecik...ni ikan mentah ye....tumbuk ngan halia,bawang2 lada hitam & garam serta sikit je gula.Pastu sikit2 masukkan kelapa parut putih sambil tumbuk2 lagi,
- gambar atas tu ... inti dh tinggal sikit sbb aku x tengok dari awal..amik gambar masa dh nak habis dah..hee


3. Pastu sumbat la isi ikan yg dh tumbuk tadi dalam belahan lada tu.......
4. Pastu masuk dalam periuk & isikan santan serta sikit garam & sikit je gula....Mak aku kata yg dia masak ni dia x letak langsung gula tapi masa aku makan kuah dia ada rasa manis..yag tu mak aku kata manis dari ikan sbb guna ikan yang mentah rasa dia lebih manis & lebih sedap...

5. Mak aku cakap ada orang x masak dalam santan..ada yang kukus je lada tu...tapi mak aku kata dia suka masak dalam santan sebab lagi sedap..

*** Mak aku pesan...... mak aku kata boleh guna isi ikan yg dh rebus macam nk buat kuah laksa tu..Tapi kalau guna ikan rebus inti ni agak berderai sikit...kena la tambah sikit santan pekat &1 biji telur nak bagi dia lekat cantik...Kalau guna isi ikan yg mentah xyah masuk telur dah sbb isi ikan tu memang melekit & semua bahan dia melekat cantik masa sumbat dalam lada nanti,....

**** Lagi mak aku cakap...solok lada ni biasanya orang makan ngan nasi kerabu.....0ooooo
tp kitaorang makan ngan nasi putih je hari ni....hmm kakak aku suka la nasi kerabu tu...ala,yang banyak ulam2 yg potong halus2 tu..............aku? hmmm...not my taste ok....!!! Kalau achik ngan Pak cik datang KL ni..hmmm mesti dia beli nasi kerabu ngan daging bakar.....







3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Salam, Cella.

    Wahh.. Alhamdulillah, thank you so much for the recipe. It's really helpful!

    Tumpang tanya. Boleh tanya mak awak tak, kalau nak cari kat Kelantan tu, lada solok tu orang sana panggil apa?

    Sebab dah dekat setahun saya cari cili tu, tapi susah nak jumpa dan tak tahu nama.. Kawan-kawan Kelantan yang saya kenal pun dah moden, tinggal di KL, ramainya tak tahu.. :'(

    Please?

    Thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      1000 apologize..!
      Terlepas pandang comment nj..
      Dah 3 tahun baru baca..
      itupun sebab nak cari link solok lada untuk entri semalam...
      Huhuhu...
      Maknkiter cakap x tahu apa nama cili ni..
      Tapi dipanggil cili solok..
      Ni mak kiter beli kat pasaraya Hero...

      Delete