Saturday, 21 September 2013

SATE DONUT....SARAPAN PAGI SABTU...HEEE

Hahaha...sajer jew wat lawaks budus....Mana ada orang buat sate ngan donut kan....
 Sarapan aku pagi ni...donut yang bulat2 ni mak aku cucuk ngan lidi sate..tu sbb aku buat lawak bodoh kata sate donut tu....hahaha
Mak aku buat donut untuk sarapan pagi ni..tapi mungkin sebab mak aku tau aku x suka sangat kalau makan donut lubang macam ni sbb besar..pastu nanti kalau makan gula tu lekat kat mulut..lekat kat tangan...tu sbb aku x suka..Lagi satu....kalau makan donut lubang tu kena makan tepi2 dia jew...tengah x bleh makan....
.....memang la tengah dia x bleh makan sbb tu lubang dia...kosonggggg...hahahaha..lawaks budus lagi....

Tapi kalau yang macam sate tu aku suka makan..saiz dia kecik..pastu xyah nak pegang kuih tu...pegang jew lidi tu..xde la gula tu melekat kat tangan..xyah la nak jilat gula kat jari..hahahaha
Mak aku plak dia suka donut yang lubang tu...sbb mak aku kata baru la namanya donut..kalau bulat2 macam aku makan tu dah macam cekodoks jew...hahahaha..apa-apalah....

Seperti biasa la...aku akan jadi penyimpan resipi mak aku ni...

KUIH DONUT....
1/2 kg tepung gandum (500 gm)
1 1/4 cwn air suam (guna dulu 1 cwn) kalau keras baru tambah
1/2 cwn gula
1/2 camt garam halus
1/2 paket yis mauripan
2 camb susu tepung(susu pekat pun boley..)
2 camt margerine/butter
minyak untuk goreng
gula halus untuk hiasan/gaul

1. Masuk 1 cawan air suam dalam bekas besar..tambah gula,garam,susu,yis & gaul..
2.Masukkan tepung sikit demi sikit & uli sampai lembut..Kalau lembik snagat tambah sikit lagi tepung..Kalau agak keras tambah air sikit-sikit..
3.Bila dah sebati..tambah margerine/butter sikit-sikit sampai habis..sambil tu uli sampai tidak melekat di tangan...
4. Canaikan & terap ngan acuan donut.. Kalau xde acuan terap je guna mulut gelas bulat2..buat lubang guna jari...(mak aku pun guna gelas je sbb acuan donut tu lubang dia besar..x cantik)
5. Tabur tepung pada dulang sebelum letak donut yang dah terap tu supaya x melekat nanti...
Letak jauh-jauh sikit supaya nanti x la jadi donut kembar..hahaha...Biarkan selama 20 minit supaya dia naik dan kembang cantik.
Sebab dulang tu satu jew..mak aku guna aluminium foil ( ala kertas kilat yang selalu orang bungkus kentang bakar tu...) buat alas...hehehe yang bulat2 kecik tu untuk aku la tu...nanti nak cucuk buat sate donut...hwa..hwa..hwa.hwa..
Panas kan minyak sampai betul2 panas....Bila dah panas...kecikkan api dulu sebelum goreng donut ni...Mak aku kata tujuannya supaya kuih tu dapat mengembang perlahan-lahan & masak perlahan-lahan..baru la dalam dia juga masak cantik..Kalau api dia kuat..nanti kat luar dah garing..dalam dia belum masak...Mak aku kata kalau nak memasak bagi sedap kena la sabar...hmmm yo la....
Bila bawah dia dah nampak garing sikit...terbalikkan laa kuih tu...( syyy...ni kuali kesayangan mak aku ni...) rupa kuali ni hitam...tapi mak aku sayang sbb kata mak aku kuali ni x banyak songeh...masak apapun dia x melekat...ada lagi 2 buah kuali tu...mak aku kata harap rupa je putih menawan tapi bila masak melekat2..(hahaha..mak aku dah mula bebel..)..
Pastu angkat dan biar sejuk sikit..gaul ngan gula halus...Mak aku kata gula halus tau...sbb kalau guna gula icing @ gula serbuk nannti dia cepat melengas..melengas tu apa...?  haha melengas tu..mak aku kata melekit la...tapi kalau gula halus xde..guna je gula icing pun...tak pun blend je gula biasa tu..tapi kena terus hidang & makan la..Kalau simpan lama2 nanti melekit..kalau gula halus ni dia cantik la sikit....hmmm nak celup coklat pun sedap...pastu tabur manik2 gula yang colourfull tu..hmm mak aku pernah buat...tapi hari ni xde stok coklat...huhuhu

Pastu jangan lupa goreng plak yang bulat2 nak buat sate donut ni..hehehe
Sebab buat banyak..makanya mak aku goreng 1/2 masak & masuk dalam plastik....simpan kat freeze...Jadi la plak frozen donut...mak aku kata kalau tiba2 ada tetamu tersesat ke datang umah..bleh la goreng...kalau x pun nampaknya akan jadi bekal sekolah minggu depan la plak...hahaha
Eh,baru aku ingat minggu depan aku ada "Rainforest for Reef" kat Pulau Tioman...hmmm tapi hati aku rasa cam xsedap hati la plak nak gi sana...rasa ...xtau la rasa macam....macam.tak tau la...








No comments:

Post a Comment