Mak aku kata mee Maggi xde stok kat rumah..so,kena la singgah kedai...Yang aku pelik tu,kalau aku minta beli mee maggi,mak aku x kasi...hmm kalau kaka mintak boleh pulak....
Makanya pagi tadi,tadi pagi masa kakak aku kejut aku bangun pukul 5 lebih tu...nampak mee maggi ni dh siap ada dalam pinggan...
Mak aku kata biar dulu..jangan isi dalam tupperware tu dulu sbb masih panas..Kalau bubuh dalam tupperware panas2 nanti dia cepat basi...Hmmm...masa ni aku tengah tunggu kakak mandi...Lepas kejut aku, dia mandi...alamat jenuh la nak tunggu kalau kakak mandi...mak aku kata dh xtau nak cakap apa dah...dia memang camtu...
Dah ciap aku nyer bekal.......
Yang kuning ni..sah la kakak nyer....dia punyaer banyak sayur & sosej.....
Hari ni x bawa garfu...tp hari ni aku nak bawa chop stick....senang sikit nk masik dalam beg...bawa garfu susah nak simpan dalam beg...kadang2 tercucuk belakang...
Hmmm ..macam yang aku dh agak memang ramai la kawan aku nk paw aku nyer Maggi Goreng ni...xper...kami makan sama2...kadang2 dorang pegi beli kentang goreng @ kopok lekor kt kantin pun dorang share gak ngan aku....aku pun kadang2 paw juga bekal dorang...terutama kalau Asniza bawa bekal Nasi Lemak yang dia beli kat Perindu tu...Memang sedap la Nasi Lemak tu....
MEE MAGGI GORENG ...Masakan Mak Aku
2 bungkus mee maggi - kari
2 batang sosej- rebus pastu potong 3 & potong plak panjang2
1 pokok sawi
2 biji telur
1 ulas bawang putih
sikit kicap
minyak
1. Mula2 masak aair dalam periuk sampai mendidih..pastu masukkan mee...mee sahaja..perencah dia jangan masuk..Agak2 mee tu lerai je terus tapiskan... jgn masak lama2 nanti lembik x sedap
2. Pastu..bubuh sikit minyak dalam kuali & bubuh bawang putih
3. Bubuh sosej..Kalau sosej tu guna yang mentah..masak la lama sikit sampai sosej tu masak...Pastu bubuh telur & kacau
4. Bubuh batang sawi..Daun dia jangan bubuh dulu ..batang tu sbb keras kena la masak lama sikit..
5. Bubuh pulak mee....Bubuh perencah tu 1/2 bungkus je....pastu gaul..
6. Bubuh plak kicap & daun sawi....
7. Dah siap....kalau ada limau potong la limau letak sekali..Masa nak makan baru perah...
**** Pesan mak aku...kalau nk buat bekal..biar la mee tu sejuk sikit baru bubuh dalam bekas bekal...Kalau bubuh panas2 pastu tutup plak...nanti mee tu lembik sbb wap dia kan ke panas...lagi satu wap tu buat mee tu cepat basi...
**** Lagi pesan mak aku...lagi baik kalau x guna perencah dia sbb x bagus untuk kesihatan...tapi mak aku kata dia guna jugak sikit....
No comments:
Post a Comment