Sunday, 1 September 2013

SPAGETTI SARDINE & SIRA LABU...SARAPAN PAGI MERDEKA..!!!

Cuti Merdeka...tapi hari Sabtu memang cuti pun...
Bangun pagi...jenguk kat dapur....hmmm x nampak pun sarapan.... ada macam bau pandan.....Bila jenguk dalam periuk nampak la macam ada sesuatu....
 Mak aku kata tu namanya "Sira Labu"... Aku tanya.."Sira Labu tu sama ngan Pengat Labu ke..?"..Mak aku kata lain sikit...Hmmm Pengat Labu aku tau sbb masa kt kampung hari tu mak aku ada masak sbb nenek nak makan...Labu tu masak ngan santan..manis..ada sagu macam bubur la... Mak aku kata "Sira Labu " x guna santan..masak ngan air gi..pandan & cengkih...Bila mak aku bubuh dalam mangkuk tu...Ooooo..yang ni...yang ni aku tau la sbb mak aku memang pernah buat pun..Kadang2 buat ngan pisang...
Labu ni yang nenek bagi masa balik raya hari tu.. Maka ku kata buah labu kalau dh masak ia akan tahan lama...xkan busuk untuk 2,3 bulan...wow....info baru ni...!!!
Mak aku kata dia buat separuh je labu tu...Tu...labu yg lg separuh...yang putih2 bawah tu biji labu...mak aku kata biji labu tu ada orang proses jadi kuaci..Kuaci labu yang warna putih tu..Kuaci yang warna hitam tu mak aku kata buat ngan biji tembnikai & yang selalu aku beli & makan warna hitam jalur2 putih tu buat dari biji bunga matahari....

SIRA LABU ...RESIPI MAK AKU

1/2 biji labu...potong besar
1 cawan gula
sikit garam
5 bunga cengkih
2 daun pandan
2 cawan air

1. potong labu..Kalau nk cantik rendam dalam air kapur (kapur yang orang tua2 selalu makan ngan sirih & pinang) ada jual kat kedai india & kt kedai rincit pun ada..

Ni la rupa kapur sireh tu...Nak rendam labu tu bancuh la 1 sudu teh kapur ni dengan 5 cawan air & rendam labu tu.. Pastu basuh labu tu bersih2..Pesan mak aku tujuan rendam ngan air kapur supaya labu tu x hancur atau pecah masa masak sira tu...
2. Masak gula...air...pandan..garam & pandan dalam periuk...Bubuh labu tu bagi tenggelam..Masak sampai labu empuk (masak & lembut) & iar gula tu pekat..
3. Boleh makan panas2 @ sejukkan dalam petia ais..

Sira ni aku makan seketul je...Pas tu aku gi cari lagi apa yg boleh makan kt dapur...Mak aku kata bubur ayam semalam ada lagi..mak aku dh panaskan...Tapi aku xnak...Aku minta mak aku masak spagetti....
Spagetti ni antara stok yg sentiasa ada kt kabinet dapur rumah aku....Bukan kt umah aku je...kt kampung umah nenek pun dh mula ada stok spagetti...
Kalau ikut kata mak aku..ni namanya pasta...spagetti tu keluarga pasta la..Pasta ada macam2...ada yang macam bow..ada macam kerang..ada macam rambut..ada macam tiub basikal pun ada..mak aku suka beli yang macam dalam gambar ni .."Vermicelli"...dia ni macam spagetti la..tapi halus sikit...Bukan halus sangat sbb ada yang lagi halus tu nama dia "angle hair"..mak aku suka beli yg ni sbb x halus sangat..x besar sangat...Aku pun suka makan yang ni...
Mak aku masak ngan sardin...Ni antara yang selalu sangat mak aku masak...hari tu masa balik kampung banyak kali gak mak aku buat...paling suka makan ni...hmmm..sapa lagi..budak yang suka makan "men" tu la...Aqil Harris...anak achik...Nenek pun makan tau..Pak Njang pun suka...Ada sakali tu kawan mak aku datang dh nk malam...mak aku xtau nk masak apa..dia buat la spagetti sardin ni...hmmm..semua dorang suka...anak2 dia la paling suka..sampai mak dia kata kena balik buat...aku..? hmm..memang ar aku sukaaaa....

SPAGETTI SARDINE
(cukup untuk 8-10 orang makan)mak aku kata ..kalau yg x kuat makan la...kalau kuat makan cam family aku ni..5 orang makan pun habis..heee

1 bungkus(500gm) spagetti - mak aku guna "Vermicelli"
1/4 cwn minyak zaiton--- kalau xde minyak si Zaitun tu... guna minyak Zainab ka..minyak Minah pun buleh...hahaha.mak aku kata minyak masak biasa pun buleh...
2 tin (kecik) sardine- apa2 brand pun buleh
2 biji buah tomato merah- klu xdak xyah la boh....x dosa pun
2 ulas bawang putih- cincang
1 labu bawang besar- potong dadu halus2
daun pasli/daun sup pun buleh
garam & sikit gula

1. Rebus pasta "Vermicelli" tu ikut arahan pada bungkus tu
Biasanya kt pembungkus pasta ada masa untuk masak...Macam yang ni 6 minit...Kalau yang lain..lain la masanya....Mak aku kata sbenarnya ikut kita la...tu hanya panduan..xkan la nk set alarm plak kan..hehehe
***** Pesan mak aku...dia kata Jamie's Oliver selalu bgtau..kalau rebus pasta masuk sikit garam & sikit minyak supaya pasta sedap & x lekat2....
2. Pastu sambil rebus pasta tu..panaskan minyak zaiton dlm kuali..Ni minyak zaiton yang slalu mak aku guna....kalau xde stok, mak aku pakai minyak masak biasa je...Yg ni baru je habis mak aku guna masak pasta ni...
3. Tumis bawang putih & bawang besar sampai wangi..bubuh plak buah tomato yg dipotong dadu.
4. Masukkan sardine & kacau sikit bagi sardin tu lerai kasar2..jgn lenyek sangat..Biar nampak sardin ti ketul2
5. Bubuh sikit garam & sikit gula dalam sardin tu..
6. Kaut pasta dari dalam periuk rebus tu & terus masuk dalam kuali...Jangnan risau,xyah nak tapis..Air dia masuk sikit2 xpe...mak aku guna penyepit & kaut je masuk dalam kuali tu..
7. Kacau..Jangan tekan mata sudip tu pada pasta..sbb kalau tekan2 nanti pasta putus2 x cantik..aku cakap camtu sbb mak aku selalu marah aku time aku tolong @ masa nak amik spagetti tu dari kuali aki selalu benamkan sudip goreng tu kt spagetti...putus2 jadi pendek2 spagetti tu...hehehe...kaut je pasta tu dari bawah @ guna penyepit makanan untuk gaul pasta tu sampai sebati...
8. Potong daun pasly @ daun sup halus2 & tabur dalam paata kt kuali tu...gaul lagi & angkat..hidang la


***** Pesan mak aku...Pasta ni boleh beli banyak2 & macam2 bentuk..Mak aku slalu buat stok ngan sardine...Mak aku kata kalau ada tetamu nk datang bila2 masapun x risau sbb pasta & sardine ada...Lagipun semua ni bahan kering..so..tahan lama..nak buat pun x susah..Kalau tetamu dh sampai ...sambil bersembang2 pun sempat masak....ni kata mak aku la  bila aku tanya  sbb mak aku selalu beli pasta macam2 & selalu plak bli....

**** Pesan mak aku lg...pasta jenis spagetti ni  yg berat dia 500gm kalau kita dh rebus...hasil dia dalam 1 kg la...Tapi kalau pasta yg bentuk tiub..macaroni...ribbon & yg hampir serupa tu...bila rebus x la sebanyak spagetti...harga semua jenis pasata tu selalunya sama je sbb berat dia sama je...hmmm..maknanya kalau ada tetamu datang pandai la bajet...kalau ramai baik la masak yg jenis spagetti....tp kalau nk macam2 rupa...pilih la macam2 bentuk




No comments:

Post a Comment