Saturday, 21 September 2013

MINT TEA...TEH PUDINA...

Teh pudina ni mak aku je yang suka minum...Aku x berapa suka sebab bau daun pepper mint @ daun pudina tu macam bau ubat gigi...Kalau minum aku terbayangkan minum air ubat gigi je...yark!!!...hahahahaha
Tapi mak aku kata teh ni banyak khasiat...mmm malas aku nak tanya sebab nanti mak aku cakap panjang2..Kalau dengar pun aku bukan amik pot sangat..kalau x dengar kang mak aku kecik hati plaks...baik xyah tanya...amik gambar jew..hahahaha
 Teh mint ni mak aku buat masa dia mkan laksa asam tu...kan dalam laksa asam tu ada daun ni jugak..Botol air hitam yang dot-dot tu sejer je aku nak tayang sbb tu botol air aku yang baru..Mak aku x kasi aku beli botol ni sbb mak aku kata ntah hapa2...tapi aku merayu2 nak jugakkkkkkk.....Sebab botol air Tupperware yang warna kuning yang achik bagi tahun lepas sudah hilang...Kalau achik tau mesti achik marah...tapi bukan aku sengaja..huhuhu...Aku tinggalkan dalam kelas..bila masuk lepas rehat..tengoh botol tu dh hilang...x tau la saper nyer kerja...huaaaaaaaa...
Haa kan ...daun dalam laksa tu..daun pudina @ peppermint la tu....

Ni gambar daun pudina..Gambar ni aku copy paste dari Google sbb daun pudina yang mak aku beli x la segar sangat....tu ha dalam laksa kat atas tu..daun dia x segar macam gambar bawah...
Ni gambar daun pudina mak kat rumah aku..gambar dalam folder album...yang ni rasanya mak aku buat ulam kot..sbb kat tepi tu ada daun ulam raja...

Selalunya mak aku akan buat teh ni kalau dia ada masak @ makan daging kambing...x tau la plak pasal apa bila makan kambing mak aku minum air teh mint ni...Mak aku cakap x susah pun nak buat mint tea ni...buat macam air teh biasa je....

TEH PUDINA

1 uncang teh 
2 sudu gula
10 helai / 1 tangkai daun pudina fresh
Air panas yang baru mendidih

1. Bubuh uncang teh bersama daun pudina dalam mug..
2. Kalau xde uncang teh,mak aku kata boleh je guna sebuk teh 1 sudu kecik..Pastu tuang air panas mendidih..Kalau guna serbuk teh,lepas dah isi air..tapis la semula untuk buang serbuk teh tu..pastu baru letak daun pudina.
3. bubuh gula secukup rasa...boleh minum panas-panas...boleh juga letak ais...
4. Mak aku kata kalau minum lepas makan daging kambing..baik minum teh ni yang panas....
Yang ni mak aku letak ais...jadi la "Teh 0 Ais Pudina".....walaupun dah tuang air panas tapi daun pudina tu tetap hijau jew....



No comments:

Post a Comment