Sunday, 29 September 2013

SARAPAN LAKSAM .......MAK AKU BUKAN ORANG KELANTAN...

Haa....hari tu mak aku masak Solok Lada sbb request kakak  aku....pagi ni sarapan Laksam plak...memang dah macam orang Kelantan la....mak aku la ni...dari semalam dia kata esok nak buat laksam....memang mak aku bukan orang Kelantan tapi mak aku adalah antara peminat Makanan Kelantan...mak aku kata sebab Makanan Kelantan Sedap...
Bangun pagi tadi jenguk kat dapur.....nampak ada benda2 ni....Aku tidur depan TV malam tadi sbb penat sangat sukan siang tu....malam tadi aku call Haikal sepupu aku tu untuk cerita dengan bangganya la yang aku dapat sebutir pingat perak acra 4x 200 m tu...hehehe..Pastu tengok TV sebab esoknya..hari ni la..kan hari Ahad...cuti...Haikal dah sekolah hari Ahad sbb kat Kedah memang hari Ahad sekolah...esok Isnini cuti lagi tau...sebab sukan hari sabtu..heee..
Tengok mak aku tengah buat benda ni lagi kat dapur..belum siap..banyak juga mak aku buat..Mak aku kata ni la yang nama laksam tu....makan ngan kuah dia & ulam2...0oooo....yang ni....aku tau la sebab mak aku dah pernah buat...& pernah makan tapi aku tak tengok masa mak aku masak benda ni...Ni tepung yang cair tu..mak aku kata kena kukus dalam tutup periuk sampai masak..pastu gulung & nanti baru makan ngan kuah dia....

Mak aku kata....ni kerja orang malas....buar besar2...gulung besar2....kalau orang Kelantan mak aku kata dorang pandai masak laksam...orang kelantan buat cantik & kemas je laksam ni...hahaha...xpelah..biar la mak aku nak kata malas ke..apa ke... yang penting mak aku x malas masak...mak aku sentiasa rajin masak untuk aku....buat la besar ke..kecik ke...apa ke...aku tetap gak kata sedap...hehehe..dh memang sedap..xkan aku nak kata x sedap...
Mangkuk mak aku...penuh ngan ulam...cili...
Kakak bubuh ulam kobis & kacang panjang...dia  x bubuh  daun kesum sbb daun kesum tu dia kata bau kuat sangat...macam bau asam pedas...hee..cili tu plak pedas sangat.....
Mana x pedas...mak aku kata dia guna Cili Bangladesh....0oooo..ada juga Cili Bangladesh...ingatkan ni cili padi...memang kat paket tu tulis Cili bangladesh...tapi aku amik gambar blur la plak...satu paket tu 89 sen..mak aku kata dia tumbuk + garam+ gula & sikit cuka..

Yang dalam 2 mangkuk kecik tu aku ngan kakak....kakak letak ulam sikit je...aku plak hanya bubuh kuah & 1 potong limau...langsung aku xnak ulam-lam tu...Yang ada cili tu mangkuk mak aku...mak aku kata nak mangkuk besar sbb nak makan banyak....hahahaha...mak aku nyer penuh ngan ulam...ulam kacang panjang...kobis..daun kesum & cili tumbuk....hehehe..pepagi buta mak aku menumbuk cili...yang merah & hijau  sebelah kiri tu kuih sagu...susu tu aku suruh kakak beli masa kakak turun beli surat khabar awal pagi tadi...pastu x jadi minum sbb mak aku kata mana ssesuai makan laksam ngan susu...nanti muntah.....so,aku minum teh 0 panas la  yang sebelah kanan tu...huhuhuhu...

Resipi laksam ni mak aku kata kawan dia orang Kelantan yang kasi..

LAKSAM
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
6 cawan air(3 cwn air panas +3 cawan air biasa)
sikit garam
sikit minyak
1. Bancuh semua bahan ni & tapis...
2.Panaskan kukus...sapu tutup periuk atau guna loyang kuih..sapu minyak..panaskan
3. Tuang 1 cawan tepung tadi & kukus 15 minit sampai tepung tu melembung...masa panas2 gulungkan..

*** mak aku kata 1 cawan ni saiz XL ...besar2 la macam mak aku bua..kalau orang yang rajin dia buat nipis2 & saiz pun comel cantik je...mak aku kata..kalau aku buat bila dah besar nanti..buat la comel2..jangan ikut macam mak aku...tapiii...aku suka mak aku buat besar2...kenyang bila makan..hahaha...

KUAH LAKSAM
1/2 kg ikan selayang-rebus ngan asam keping
3 cawan santan pekat
Air -guna untuk blend ikan ikut pekat
1 ketul kecik halia
1 camb lada hitam
1 bawang besar
2 bawang putih
2 keping asam
garam & gula
1. asingkan isi ikan rebus.Blend isi ikan.masuk dalam periuk
2. blend bawang2,halia & lada hitam..(lada hitam baik ditumbuk..baru halus cantik..kalau blend dia agak kasar sikit)..mak aku kata dia gunakan lada hitam serbuk (Aji Shio)
3. Campur semua bahan lain & masak hingga mendidih & sikit pekat...hidang ngan laksam

ULAM & SAMBAL
daun kesum -hiris halus
bunga kantan - hiris halus
kobis- hiris halus
kacang panjang- hiris halus
taugeh mentah - mak aku x guna sbb xde..hehehehe

Sambal
10 cili padi merah
2 cili merah
sikit garam
sikit gula
sikit cuka
1. tumbuk cili ngan garam  sampai halus
2.tambah sikit gula & sikit cuka

**** Mak aku kata ada kawan dia hidangkan sambal ni dengan letak seketul belacan bakar dalam mangkuk sambal tu...mak aku kata xtau la semua orang kelantan buat macam tu & mungkin ada yang x buat cam tu...kita yang nak makan kan...buat la macam manapun...
"who care...?"hehehehe

No comments:

Post a Comment