Taraaa...kari kambing untuk makan tengahari....Tapi sebelum jadinya kari kambing yang sedap ni...panjang jalan cerita untuk terjadinya kari ini....aku pendekkan cerita...
KARI KAMBING
1kg daging kambing
(mak aku beli yang dah pack..700gm je)
(**rebus daging dengan 5 cawan air + 1ketul halia dan 5 ulas bawang putih yang diketuk)
3 camb. serbuk kari
1cawan santan
3biji kentang
2biji tomato
sikit garam
bahan tumis:
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang kayu manis
2 bunga lawang
sikit halia
daun kari
1/2 cwn minyak
1. Ni daging kambing yang mak aku beli beberapa hari yang lepas....Selalu yang macam ni..mak aku panggang jew...tapi sebab nak buat kari...mak aku kata elok la potong kiub....Basuh daging ni dengan 1 sudu tepung gandum untuk hilangkan bau yang tidak sedap..
2. Pastu rebus daging ni dengan 5 cwn air + seketul halia + 5 ulas bawang putih yang diketuk...Mak aku rebus dalam rice cooker je..Rebus dalam 1/2 jam.Tujuannya untuk hilangkan bau hanyir kambing...hahaha mak aku kata bukan hanyir la..tapi hamis...hanyir tu untuk ikan..kalau kambing itu bau hamis..hmm apa-apa la..
Tapi cili padi tu jangn tumis plak..cili padi tu masuk akhir sekali masa kuah dah masak..
4. panas 1/2 cawan minyak & tumis bahan tumis tu sampai harum & garing...Patutnya bubuh juga daun kari..tapi mak aku kata daun kari elek... hahaha daun kari xde stok..
5. Bancuh 3 sudu rempah kari daging dengan 1 cawan air.. masukkan dalam bahan tumis tadi & kacau..Biar sampai naik minyak...gambar ni blur la sbb wap dari periuk tu panas..susah aku nak amik gambar...
Ni la rempah kari yang kakak beli...Mak aku suruh beli yang kecik je sbb kat rumah dah ada sebungkus rempah kari ..tapi mak aku nak guna 2 bungkus...Sekali..kakak beli yang besar gedabak nih..mak aku kata macam nak masak 1/2 ekor kambing plak...hahahaha
6. Pastu tuangkan daging kambing yang dah rebus tadi..tuang sekali dengan air rebus tu...Ha..mak aku tengah kacau kuah yang tengah mendidih tu...
7. Lepas masuk je daging kambing tu..masukkan juga ubi kentang sebab ubi kentang ni lambat sikit nak empuk.biar mendidih lama sikit...pastu baru masukkan garam...tomato tu nanti dulu ye... jangan potong Que plaks...hehehe
Buah tomato kena tunggu que ngan daun pudina ye...hahaha..mak aku kata dia masukkan daun pudina sbb tak gunakan daun kari..Kalau nak buat kambing panggang pun mak aku kata elok letak daun pudina...
8. Bila kentang dah empuk & daging semua dah masak...barulah giliran buah tomato,daun pudina & cili padi boleh masuk dalam ini kuah kari..hahahaaha..pastu kacau kejap & bolehlah tutup itu api juga...he
9. sekarang itu kambing punya kari sudah siap lah...ana mau makan dengan nasi lah....tapi kalau dapat cicah itu Roti Harab lagi sedap la....hehehe
Sebab ana funya kakak tatak makan itu kambing...maka ana funya emak goreng lah itu ikan fekasam...sama itu telurrrr goreng letak kicap untuk ana funye kakak....Rugi la itu kakak sebab tatak makan ini kambing masak kari....hahaha...kakak aku memang x makan kambing...rugi la dia..aku makan la puas2 ngan mak aku....hahahaah
No comments:
Post a Comment