Sayur Paku Rawan..
Ada yang panggil Genjer
Apa lagi dapat bunga macam ni .
Memang layan...
SAYUR GENJER TUMIS PEDAS
1 cekak genjer
minyak,garam,gula
Bahan Tumbuk kasar:
10 cili padi merah Vietnam
5 bawang putih
5 bawang merah
sejemput bilis bersih
1. Bersihkan genjer dan kerat anggaran panjang 2 ruas jari.
2. Panaskan minyak dan tumis baham tumbuk..biar cilinya masak dan naik minyak
3. Masukkan genjer dan kacau gaul hingga sayurnya sedikit layu.
4. Perisakan...Sesuaikan rasa & siap
Nampak penuh elok kan...
Tapi hakikatnya kepingan ikan tersebut adalah senipis kulit bawang dan hanya disusun keliling dinding botol.
Tengahnya kosong lompong..
Itulah antara teknik & tektik
Tapi tiada siapa yang memaksa untuk beli...Sendiri yang beli kerana tergoda dengan nafsu selera.
1st time dgr sayur paku rawan.. genjer lg la xprnh dgr.. ish umi cella ni, buat kak lin teringin la plk.. ๐๐
ReplyDeletePokok genjer ni hidup di kawasan berair/paya terutama di sawah padi.
ReplyDeletePucuk dan bunga yang muda memang sedap di masak tumis.
Kami panggil 'jalai keladi' MC :D
ReplyDeleteSy tak pernah makan tapi arwah mak & Pak dulu suka la...pi ambik kot bendang. Depa rebus cicah ayaq kerabu ja
pernah nampak sayur ni dekat pasar tapi tak tau nama&tak tau nak masak apa.lepas ni boleh la beli dah ada resepi ni
ReplyDeletebiasa nampak sayur ni kalau ke pasar tani tapi tak pernah masak, kadang nampak mcm sedap je tengok orang masak sayur ni. nak cuba lah nanti
ReplyDeleteSedapnya paku rawan @ genjer.
ReplyDeleteMemang ngam tu tumis pedas lawankan dengan ikan tenggiri jeruk.