Bekal Spaghetti Olio Udang🍝
Untuk Cella gi kerja semalam.Sejak bulan lepas lagi dia dok zikir,cuti sem nanti nak kerja cari duit.. tapi dia sendiri tetapkan syaratnya....taknak F&B..hihihi
Alhamdulillah,dalam banyak-banyak yang apply..ada beberapa yang respon & salah satu jadi pilihan..31 Julai training & start 1 Ogos kerja.Bermula kembali bekal tetap.Hari tu abang & kakak bekal on off..Ni nampanya kena kembali istiqomah buat bekal.Dia dah cakap selagi belum gaji kena buat bekal..Kalau dah gaji pun kena buat bekal juga...Mana la abang ngan kakak tak jeles....kata anak bongsu untung laaaa...!
hihihi
Ni menu bekal semalam..hari Sabtu..Sebelum tu bawa bekal pasta dan nasi dengan lauk.
Semalam saya masak Spaghetti Olio ni sebagai bekal.Masak bodo bodo cara saya ja la...
Masak pun sikit saja sebab tu ja stok spaghetti yang ada. Dapat la untuk 2 portion.
SPAGHETTI OLIO UDANG CARA SAYA
¼ paket spaghetti ( tapi sebenarnya saya guna pasta vermicelli) sebab kecik sikit saiz dia.
10 ekor udang buang kulit
3 bawang putih- cincang
¼ bawang Holland- cincang
1 biji tomato masak merah-cincang
3 cili padi merah ( keluarga kami memang suka pedas)
Daun sup,chilly flakes,garam,kiub ayam dan minyak
1. Jerang air dalam periuk untuk celur pasta.
2. Panas minyak & tumis bahan cincang..bawang holland,bawang putih dan cili padi
3. Bila harum masukkan pula tomato cincang dan masak hingga lembut.Tambah udang,garam dan kiub ayam.
4. Celur pasta seminit dua agak-agak sedikit lembut saja tapi dalamnya masih mentah.
5. Terus masukkan pasta ½ masak tadi bersama sikit air rebusan pasta dalam tumisan.
6. Kacau gaul biar pasta lembut mengikut selera.Saya suka pasta yang elok-elok lembut saja tapi jangan sampai kembang sangat @ overcook.
7. Sesuaikan rasa dan tabur daun sup cincang & chilly flakes.
Siap bekal anak dara bongsu tu..Betul la juga cakap abang dan kakaknya...Untung anak bongsu.Sampai dan besar panjang mak masih sediakan bekal..hihihi.
Pada saya pula kebanyakan anak-anak sekarang memang bertuah pun..Kebanyakannya mak yang masak walau dah jadi anak dara..hihihihi.
Saya cakap ni merujuk anak-anak saya.Yang lain mungkin anak-anak tak kira lelaki perempuan cekap di dapur.Saya salute dengan ibu-ibu yang pandai didik anak tak kira lelaki perempuan.Cekap mengurus diri dan rumah tangga.Tip top.
Dalam kes saya memang salah diri sendiri saya sendiri la,lemas tengok depa nak masak terkial-kial,cari tu tak jumpa,cari ni tak jumpa.Sesikit tanya.. lepas ni nak letak apa?..lepas ni nak boh apa?..Ish,saya bukan pengajar yang baik..tak reti nak ajar...Sudahnya suruh depa tepi kita yang take over...hihihi
Padahal sesekali depa masak waktu saya takda ..menjadi ja tanpa tanya pun..🤭
Ntah.. bg kak lin, selagi bole masak, kak lin suka msk utk ank2 & abg yan.. biar diorg merasa air tgn kak lin selagi bole.. xnk berkira dgn ank2.. mg diorg pun xde berkira dgn kak lin nti2.. tp ank llki kak lin pandai msk aglio olio ni.. dia letak cendawan tiram dgn capsicum.. 🤗
ReplyDeleteHehehe...harapnya begitu la kan Kak Lin...
DeleteSemoga air tangan kita bisa mengikat jiwa anak-anak untuk sentiasa ingat kita
Ramai udangnya tentulah sedap
ReplyDeletehehehe...
Deleteanak-anak bukan tak pandai kot kak tapi sbb sementara mak masih ada lah nak mak yg tlg masak ye dak hehehe
ReplyDeleteKadang depa nak tolong mak yang tak bagi🤭
DeleteBiasa la tu MC...
ReplyDeleteTp lately ni sy bagi ja Abang masuk dapoq. Dok try resepi kot TikTok.
Hat kecik² tu takat tolong kupas bawang bole la hehe
Bagus ajr depa masuk dapur...atleast boleh lepas diri depa pun jadi la kan
DeleteSedapnyaaa.. tergoda dengan udang yang banyak tuu. Hahaha
ReplyDeleteKite yang dah mak budak ni pun, kalau balik kampung, masih lagi mak yang masak. Hihihi.
Harus la kan..
DeleteTapi saya bila balik mak pulak yg nak air tangan kita..
Yang kita nak mak masak..hihihi
kalau mak xde ok je masak... mak ada byk tanya sbb takut tersalah step.. hihhihi.. tkt kena kritik je... sedap bekalan aglio olio tu
ReplyDeleteAda betulnya...
DeleteDepa jenis tak tahan kena kritik...
Yang mak pun satu juga...semua nak perfect padahal diri tak la perfect pun🤣
Sama la macam yg kat umah ni, makkkk jugak kena masak. Ni sibuk jugak kata nak kerja, tapi belum mula² lagi.
ReplyDeleteAla..takyah kerja la Iman...nikmati cuti sem...Boleh jadi peneman onda dan babah ..hihihi
DeleteLama dah x buat Aglio Olio..anak dara tu x berapa gemar..kalau buat carbonara dia suka
ReplyDeleteOrang muda memang lebih gemar carbonara kan ...kebanyakan la
Deletewah....sedapnya udang besar2 & banyak tu
ReplyDeleteSesekali ja udang masuk rumah ni...hihihi
DeleteMasakan pasta memang sedap kalau resipi sendiri. Lebih memenuhi citarasa.
ReplyDeleteBetul tu.. tengok orang Italy masak simple dengan tomato saja pun nampak sedap
Deletekerja dah Cella...sekejap je masa,masih teringat2 celoteh blog dia dulu
ReplyDeleteKerja sementara cuti sem yang panjang ni...Nak cari pengalaman katanya..kang nanti nak isi resume cantik sikit ada pengalaman ..hihihi
Delete