Dah lama tak masak nasi lemak.Supaya dia tak jadi bertambah lama,maka kita masak la nasi lemak ni buat iftar merangkap dinner isi rumah ni....hihihi
Saya masak pula sekuali sambal bilis...Dulu kat kampung kalau ubi rebus kami tak pernah pun makan ngan sambal tumis ni..Biasa makan dengan kelapa yang digaul gula dan sikit garam.Tapi bila dok KL tengok depa dok makan dengan sambal.Anak-anak saya pun kalau ada ubi rebus depa akan tanya sambal tumis berbanding kelapa..
Memalam saya menyambal sekuali.
Puas ke kedai dan pasar cari pisang nangka atau pisang nipah yang belum masak.Tak ada pula time kita mencari.
Yang dapat hanya pisang sayur.Pisang sayur pun pisang sayur lah...hihihi
Alhamdulillah,sebab pisang sayur tu dah tua elok,maka bila rebus kulitnya merekah elok dan isinya empuk gebu.
Semua pisang tu saya bawa ke tempat kerja kecuali 3 biji saya makan bersama Cella.
Dah la tak cukup syarat..
Takda kacang goreng...
Tapi tetap sedap...hihihi
Maklumlah dah lama tak makan nasi lemak air tangan sendiri.
Walau yang beli kadang lagi sedap pun dari masak sendiri.
Tapi nak juga makan air tangan sendiri kan
Nasi lemak feveret Ahnaff. Sentiasa tertunggu² hari rabu sebab menu breakfast kat sekolah adalah nasi lemak 😂
ReplyDeleteWah,mesti cikgu Ahnaff masak sedap tu...
DeleteWowww.. sambal dalam kuali tu mengancam betullah Mak Ngah! Meriah balik dapur Mak Ngah nampaknyaaa tuuu. Sy kalau ubi rebus suka makan dgn sambal juga.
ReplyDeleteMerah menyala kan...hihihi
DeleteCili kisar macam biasa order kat Ros si tangan ajaib tu,.anak 6 pun dia sempat open order bahan kisarHalus kisarannya..Saya fail kalau blend cili ..penuh biji🤭
wah..dap tu....ubi rebus, yum yum
ReplyDeleteDap...pisang pun dap MA
Deletesemua menu zaman dulu-dulu kak tapi ubi dan pisang tu sedapnya makan dengan kelapa atau sambal tomes
ReplyDeleteKan....ni sempena dah masuk bulan Ogos kan...biasa kalau tengok old post saya akan hidukpan tradisi makanan nostalgia bila masuk bulan Ogos...hihihi
DeleteSy pun reti makan ubi rebus dgn sambal tumis ni bila mai belajaq di ibu kota :D tapi hat cicah nyioq tu tetap menjadi 'phoojaan' hatiku :p
ReplyDeleteKan...tempat kita memang ubibl rebus gu dengan nyoq gula garam.Tapi bila merantau walau hanya dalam negara rupanya banya variasi hidangan
Deletepastu..pisang yg dah direbus dibawa ke pejabat tu makan dengan apa? serius tak pernah lagi tengok org rebus pisang ni
ReplyDeleteMakan ngan yoq + gula + sikit garam...Try la Ammi..gu dengan kopi O plak...hihihi
DeleteMasuk dapur Mama Cella tak boleh sekejap-sekejap... kena jamu mata lama-lama di sini. Dah kenyang, barulah balik.
ReplyDeleteJemput la cikgu...hihihi
DeleteKita membesar dalam zaman yang saka pastinya ada persamaan nostalgianya...
Dah lama tak makan pisang rebus..Sedapnya nampak! 😃 Lapo, teringin nasi Lemak!
ReplyDeleteTerliur tengok sambal tu...mesti sedap tu...x pernah lagi makan pisang rebus...
ReplyDelete